blog NIT

VAŠ VODIČ ZA PAMETNE ODLUKE

blog NIT - VAŠ VODIČ ZA PAMETNE ODLUKE

Intolerancija pitanja i odgovori

 


 

Šta je zapravo intolerancija na hranu? 
 

 Ako želite da saznate pravi uzrok vaših problema pogledajte pogledajte ovo….

 

Sada vam je jasno zašto niko ne testira kućnu hemiju, šampone, sapune—.Ako vas zanima o uticaju hrane na zdravvlje pogledajte ovaj film.

 

U testu intolerancije nema  aditiva, konzervansa, “prirodnih aroma” ….ni čipsa, smokija i ostalih grickalica. Odgovor je jednostavan, ali Oni ne žele da ga Vi saznate.

 O uzroku i rešenju za preko 95% zdravstvenih i estetskih problema medju kojima je i vaš, možete saznatikoliko upravo sada   OVDE>>>

U nastavku teksta nalaze se korisne informacije za one koji su do sada malo grešili. Ukoliko ne dobijete očekivane rezultate pridržavajući se testa intolerancije pročitajte ponovo OVO>>>

U suštini, netolerancija na hranu je abnormalna reakcija vašeg tela na odredene namirnice koja se može manifestovati na razne načine. Neki ljudi ce imati jedan simptom, kao što su jake glavobolje, dok ce drugi, na nesrecu, iskusiti sindrom iritabilnog kolona, migrenu, kožne ili respiratorne simptome. Medjuti nije logično da nam smeta ovako lepo voće koje je proroda podarila i koristila se hiljadama godina da da nikome nije zasmetala.


Alergija na hranu nije isto što i intolerancija na hranu. 

Uobicajena zabuna nastaje uvek kada se izgovore reci alergija na hranu ili netolerancija na hranu.
Klasicna alergija na hranu (kao što je alergija na kikiriki ili školjke i rakve) obicno se karakteriše neposrednom i jakom reakcijom imunog sistema na odredjene namirnice.
Simptomi alergije na hranu obuhvataju kijanje, osipe na koži, iritaciiju kože, nadutost, nos koji curi, umor, dijarea i povracanje. Simptomi se obicno pojave nekoliko minuta nakon jela ili nakon dolaženja u kontakt sa neugodnom hranom, medutim oni se mogu pojaviti i sa zakašnjenjem od dva sata.
Alergija na hranu je izuzetno retka i dijagnostikovana je samo kod 2.5% populacije. Najcešci primeri alergije na hranu su kikiriki, tree nuts (badem i brazilski orah), jaja, mleko, rika i školjke. Kada je izloženo izvoru alergije, telo stvara specificna antitela (IgE) koja ce se suprotstavciti alergenima iz hrane i kada se hrana naredni put pojede to izaziva reakciju imunološkog sistema i dolazi do ispuštanja histamina i drugih supstanci prirodno stvorenih u telu. Alergijske reakcije na hranu mogu se znatno razlikovati u svojoj ozbiljnosti a neke cak mogu biti i smrtonosne.

Intolerancija na hranu i alergija na hranu


Netolerancija na hranu 

•   Reakcije se veome cesto javljaju sa zakašnjenjem i simptomi se nekada    pojavljuju nakon nekoliko dana.
•    Možete biti netolerantni na nekoliko razlicitih grupa namirnica u isto vreme.
•    Ljudi koji imaju problema sa intolerancijom na hranu mogu osetiti više simptoma, od migrenedo otecenosti, dijareje, letargije i opšteg osecanja indisponiranosti.

Alergija na hranu 

•   Reakcije se obicno javljaju veoma brzo, maksimalno 2 sata nakon izlaganja ‘reaktivnoj’ hrani.
•   Alergija na hranu ukljucuje i imuni sistemi predstavlja reakciju na odredene namirnice.
•   Simptomi obuhvataju: otežano disanje, osipe, oticanje, nos koji curi i anafilakticki šok. Ovi simptomi mogu biti opasni po život.

Simptomi 

Ukoliko imate bilo koji od pomenutih simptoma, moguce je da patite od netolerancije na hranu. Ljudi koji imaju probleme sa intolerancijom na hranu mogu imati više od jednog simptoma u isto vreme. 


Anksioznost (akutna ili hronicna)

Artritis

Astma

Poremecaj pažnje

Znojenje

Nadimanje

Bronhitis

Celijaklija

Hronicni sindrom umora

Konstipacija

Cisticna fibroza

Depresija

Dijareja 

Fibromialgija

Gastritis

Glavobolje

Oboljenje hiperaktivnosti

Inflamatorna bolest creva

Insomnija

Iritabilni crevni sindrom

Ekcem

Malapsorpcija

Migrena

Poremecaj spavanja

Zadržavanje vode

Problemi kontrolisanja težine 


  Promena režima ishrane život sa intolerancijom na odredene namirnice 

Ukoliko  test pokaže bilo kakve pozitivne reakcije, to znaci da imate povišenu reakciju antitela na odredenu hranu ukazujuci time na netoleranciju vašeg organizma prema datoj namirnici. Reakcije mogu biti blage, umerene ili jake.

Nakon što ste ustanovili netoleranciju na odredene namirnice, preporucuje se da bilo koju ‘reaktivnu’ hranu eliminišete najmanje 3 meseca.

Ukoliko imate puno pozitivnih rezultata, teže je eliminisati sve namirnice iz ishrane ojednom, pa stoga ucinite sledece:

a) izbegavajte hranu koja izaziva srednju i jaku reakciju
b) da zamenite hranu koja pokazuje srednju reakciju.

Cinjenica da odredene namirnice treba izbaciti iz ishrane, (cak i neke od omiljenih) može isprva za vas delovati zastrašujuce. Neki ljudi se mogu osecati loše nekoliko dana pa je stoga teško iz shrane eliminisati odredene namirnice. Morate biti istrajni u tome.

Kada iz ishrane uklonite odredene namirnice, morate voditi racuna da istu zamenize njenim supstituentima. Uvek postoji više alternative no što mislite. U odeljku o održavanju uravnoteženog režima ishrane naci cete informacije koje se odnose na neke reaktivne namirnice.

Saznanje da ste intolerantni na neke od namirnica ne predstavlja ne predstavlja kraj sveta, vec samo pocetak prihvatanja cinjenice da je potrebno da promenite ishranu. Treba da shvatite da cete izbegavanjem namirnica koje ne odgovaraju vašem organizmu voditi ispunjeniji život, bez simptoma koje ste podnosili mnogo godina.. 

 

Alergija 

Iako nema opasnosti po život, netolerancija na hranu se ne sme potceniti, jer njen uticaj na bolest može biti znacajan, buduci da ima ozbiljnog uticaja na mogucnost življenja normalnim zdravim životima. Incidenca netolerancije na hranu je izuzetno široka, a procenjuje se da cak 45% populacije može biti pogoden njome. Kod mnogih ljudi s netolerancijom na hranu pojavljuje se više od jednog simptoma. Simptomi mogu biti cesto nejasni i korijen uzroka problema, hrana, nije uvijek pravilno dijagnostifikovana. Oboleli se cesto žale da su tobože u ‘magli’, da se osecaju naduveno i umorno sve vreme.


Pre nego što promenite nacin ishrane… 

Nutricionizam i zdravlje su blisko povezani i stoga postoje izvesna standardna pravila koja se moraju poštovati pre no što promenite režim ishrane. 

 

Ukoliko ste pod medicinskim tretmanom, ukoliko ste trudni ili ste pod nekim medikamentima, pre promene režima ishrane treba obavezno konsultovati strucno lice, tj. lekara, nutricionistu.

Isplanirajte svoje obroke unapred, ukoliko je to moguce. Sakupljanjem recepatakoji ce sadržati nereaktivne namirnice, imacete manje poteškoca oko izbora hrane.

Upoznajte asortiman namirnica koje možete jesti. Ukoliko ste reaktivni na nekoliko namirnica, postoji i mnoštvo drugih namirnica koje možete slobodno jesti. Umesto što se opterecujete time šta ne možete jesti, mnogo je bolje da pažnju poklonite I usredsredite se na sve one dobre stvari koje možete jesti. 


Kada iz režima ishrane izbacite odredenu namirnicu, pokušajte da je zamenite nekom drugom iz te grupe namirnica na koju niste reaktivni.

Izbegavajte one namirnice koje ne odgovaraju vašem organizmu, cak i ako testom dobijete negativan rezultat.

Utvrdite koji proizvodi sadrže za vas reaktivne namirnice. Mnogo gotovih jela i sosova sadrži razlicite sastojke koji nisu u skladu sa proizvodom, stoga je veoma bitno da prethodno pogledate deklaraciju.  • Veoma je bitno da sprovodite zdrav, hranljiv režim ishrane. Unošenjem razlicitih namirnica obezbedicnovih intolerancija.

 

Držite odmerenu dijetu u toku izbegavanja odredenih namirnica

Ukoliko test pokaže pozitivan rezultat na bilo koju namirnicu, to znaci da je vaš nivo antitela povišen i da datu namirnicu treba da izbegavate najmanje tri meseca dok ne dode do poboljšanja simptoma.

Uklanjanje neprijatne hrane ce vam omoguciti da promenite životni stil i napravite izbor namirnica koje cete koristiti. Možda cete poželeti da radite sa nutricionistom kako biste utvrdili režim ishrane i identifikovali grupe namirnica koje možda nedostaju ili ciji unos treba ograniciti. Veoma je bitno da unosite raznovrsnu  hranu.

Evo nekih od najreaktivnijih namernica:

•   Kravlje mleko
•   Pšenica 
•   Jaja
•   Kvasac 
•   Soja

Opšti saveti za bolje zdravlje

 

 


Jedite svežu hranu kad god je to moguce, koja je što raznovrsnijih boja I ukusa. Pokušajte da dnevno imate izbor od bar 10 razlicitih namirnicaC npr. Ovas, jezgrasti plodovi, seme sa bananom I mlekom za dorucak; tuna ili sir ili piletina sa salatom, zelene mahunarke, paradajz sa malo sirceta za rucak; potom riba, krompir, šargarepa, brokoli I grašak za veceru. Vec cete imati 12 razlicitih izvora hrane i organizmu pružiti raznovrsne izvore nutritienata.

Trudite se da dobro sažvacete hranu. Ovo je prvi stadijum digestije. Hrani koja nije dobro sažvakana bice potrebno više vremena za varenje. Mnogi simptomi mogu biti umanjeni uz produženo žvakanje.

Pijte najmanje 1  litar “žive” vode na dan. Može biti u obliku dobro razblaženog soka od voca ili povrca. Voce I biljni cajevi predstavljaju, takode, dobru alternative ili probajte topli napitak sa vodom I kriškom limuna ili mente.Izbegavajte kafu I caj koji su diuretici. Oni povecavaju kolicinu tecnosti koja se izbacuje iz organizma, a samim tim I izbacivanje vitalnih minerala.

Nadite vremena za tako što cete beležiti sve ono što unesete.
Izracunajte koliko razlicitih vrsta namirnica unesete i utvrdite da li postoje neke “uobicajene” namirnice. To su najcešce namirnice koje prouzrokuju probleme. Ukoliko u ishrani redovno koristite iste namirnice, pokušajte da ih izbegavate tako što cete koristiti alternativne. Ova brošura ce vam pomoci da utvrdite koje su alternativne namernice onim koje su cesto zastupljene u ishrani.

Izbegavajte izgorelu I pecenu hranu, hidrogenizovane biljne masti I višak životinjskih masti. Izgorela hrana sadrži slobodne radikale koji oštecuju celije organizma. Da bismo smanjili ovo pštecenje potrebno nam je dosta antioksidanasa koji se nalaze u crnom vinu, povrcu I vocu. Izbegavajte hidrogenizovane biljne masti.

Ogranicite unos šecera i namirnica koje su preradene hemijskim aditivima, maksimalno smanjite unos alkohola, kafe, caja. Možda cete povremeno biti prinudeni na brzu hranu, ali to ne bi trebalo da postane stalna osobina vašeg nacina ishrane.

Uživajte u toku dana malo u jezgrastim plodovima I u semenu kako biste obezbedili dnevni unos esencijalnih masnih kiselina. Jedite masnu ribu tri puta nedeljno i probajte razlicita ulja koja koristite kao zacin salati. U vecini prodavnica zdrave hrane ili u supermarketima možete kupiti ulje bundeve, orahovo ulje ili laneno ulje.

Proverite da li unosite dovoljnu kolicinu vlaknastih materija i vode radi dobre probave. Dnevno pražnjenje organizma se smatra zdravim.

Redovno vežbajte. 50%zdravlja dolazi zahvaljujuci vežbanju, a 50% od promene režima ishrane. Nemojte smetnuti s uma ovu izuzetno važnu cinjenicu. Vežbanje utice na elasticnost zglobova, poboljšava kardiovaskularni system I povecava postotak sagorevanja masti.

Najcešce postavljana pitanja

Da li su vam potrebna još neke informacije u vezi sa testom
ili vas interesuje još nešto o intoleranciji na hranu?
Vecinu odgovora na neka pitanja možete naci ovde. 


•   Intolerancija na hranu
•   Tehnicke & klinicke karakteristike
•   Resultati & Akcije
•   Intolerancija na mleko
•   Intolerancija na pšenicu
•   Intolerancija na kvasac

Intolerancija na hranu

Da li bi trebalo da uradim test intolerancije na hranu? 

Ukoliko imate neke od simptoma navedenih u narednom pitanju, i ukoliko ste posetili lekara i proverili da ne postoje drugi razlozi za postojece simptome, bilo bi poželjno da uradite test intolerancije na hranu.

Koji su simptomi intolerancije na hranu?

Intolerancija na hranu može prouzrokovati razlicite simptome i može uticati na gotovo sve organe. Pacijenti se cesto žale na raznovrsne simptome kao što su bol u stomaku pracen glavoboljom i osip, ali neki od najcešcih simptoma obuhvataju:- uznemirenost, slaba koncentra- cija,, konstipacija, dijareja, glavobolja, nesanica, migrene, zadržavanje vode, artritis, fibromialgija,
astma, abdominalno nadimanje, sindrom hronicnog umora, depresija, gastritis, inflamatorno oboljenje creva, svrab kože, problem regulisanja težine, hiperaktivnost i sindrom iritabilnog creva.


Kakva je razlika izmedu alergije na hranu i intolerancije na hranu?

Klasicna alergija na hranu, kao što je alergija na kikiriki ili školjke, karakteriše se neposrednom i obicno jakom reakcijom pri uzimanju neodgovarajuce hrane.


Šta oznacava termin “granicna hrana”?

Granicna hrana obuhvata one namirnice slightly koje daju rezultate malo iznad normalnih vrednosti i koje treba minimalno smanjiti u ishrani. Stoga, preporucujemo da ove namirnice smenjujete jednom na svaka 4 dana, uoliko je to moguce.

Da li je moguce da na nas reaguju namirnice koje nisu otkrivene testom?
Neke namirnice mogu prouzrokovati klasicnu alergijsku reakciju koja ukljucuje stvaranje IgE antitela. Ona nece biti identifikovana bilo kojim IgG testom intolerancije na hranu. Postoje takode mnogobrojne namirnice koje mogu prouzrokovati reakciju u organizmu bez uticaja na imuni system, ali stvarajuci simptome koji su slicni IgG reakcijama. Na primer, amini u cokoladi, sir i crno vino mogu prouzrokovati migrenu, neki aditivi kao što je tartrazin mogu prouzrokovati osip, raš i astmu; natrijum glutamat iz kineske hrane prouzrokuje znojenje i vrtoglavicu; a alkaloidi iz krompira, paradajza i paprika mogu da uticu na zglobove. Ova testiranja je veoma teško izvršiti, ali ove namirnice možete izbegavati ukoliko sumnjate da uticu na vas.

 

Tehnicke & klinicke karakteristike

                 Da li neki lekovi mogu uticati na rezultate? 
Imunosupresanti smanjuju mogucnost imunog sistema da stvara antitela. Visoke doze steroida ce takode uticati na stvaranje antitela. Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica, konsultujte vašeg lekara.

 

 


Izbegavam odredene namirnice više od 3 meseca; da li je moguce da one budu identifikovane na testu?
Moguce je da ce nivo antitela znacajno smanjiti  ukoliko u potpunosti izbegavate te namirnice, i stoga je vrlo verovatno da test nece moci da identifikuje antitela. Ukoliko želite da proverite da li sada možete  koristiti date namirnice i da se možete boriti sa simptomima koji mogu mastati, ubacite u ishranu porciju date hrane svakih 5-7 dana pre uzimanja uzorka krvi. Medutim, ukoliko znate da odredena hrana prouzrokuje snažne simptome uopšte nemojte ponovo unositi te namirnice.

Da li postoji neka dokumentacija koja služi kao oslonac ovim testovima?
Da, dosta studija impliciraju IgG antitela hrane u razvoju intolerancije na hranu I hronicnih oboljenja kao što su ekcem, artritis, sindrom iritabilnog creva.

Da li postoje neka istraživanja koja ?
Nezavisno ispitivanje vodeno 1998, proucavalo je smanjivanje simptoma 2000 pojedinaca sledeci dijetu koja se zasnivala na IgG testu. Istraživanje pokazuje da su se simptomi znacajno smanjili kod više od 70% pacijenata nakon eliminisanja namirnica koji su testom pokazale visok nivo IgG antitela.

Šta je IgG?
IgG je u stvari Imunoglobulin G. Imunoglobulini su antitela koje stvara imuni sistem kao odgovor na strana tela koja su uneta u organizam. Postoji nekoliko razlicitih tipova imunoglobulina. IgA, IgE, IgG, IgM su najpoznatiji.

Šta je antitelo i koja je razlika izmedu IgG i IgE antitela?
Antitelo je poseban protein koji stvara imuni sistem organizma kada se strana tela (kao što su virusi, bakterije i toksini) nadu u organizmu. Proizvode ih posebna bela krvna zrnca koja se nazivaju B-Limfociti kao odbranu od ovih stranih supstanci. IgE antitela predstavljaju tip antitela koja se uglavnom nalaze u koži, nosu, disajnim kanalima i plucima, i obicno se stvaraju kod klasicnih alergija. IgG antitela su tip antitela koja CNS test koristi pri testiranju intolerancije na hranu. Putem mnogobrojnih istraživanja je dokazano da ukoliko se hrana koja proizvodi visok nivo IgG antitela eliminiše iz ishrane, simptomi intolerancije na hranu mogu biti smanjeni.

Zbog cega hrana izaziva reakciju IgG antitela?
Uopšteno govoreci, hrana se u toku digestivnog procesa razdvaja na sastavne delove npr. amino kiseline, gliceride itd. Oni bezopasno dospevaju kroz utrobu u krvotok. Medutim, povremeno mali delovi delimicno svarene ili nesvarene hrane sposobni su da putem creva dospeju u krvotok gde su od strane imunog sistema identifikovani kao ‘strani’. Imuni sistem reaguje stvaranjem antitela (IgG). Kod nekih pacijenata, inflamacija ili iritacija intestinalne membrane omogucava delimicno svarenoj hrani da dospe u krvotok. Ovo stanje se naziva ‘sindrom oštecenja creva’ i kod pacijenta sa ovim stanjem obicno se javlja povišeni nivo antitela na mnogobrojnu hranu.

Zbog cega postajemo pozitivni na neke namirnice odredene grupe (npr. soja, pasulj) iako ih ne jedemo godinama, a ne reagujemo na druge namirnice iz iste grupe (npr. socivo, rogac, grašak) koje jedemo?
Dok namirnice iz iste grupe mogu biti antigenski slicne tako da su antitela jedne unakrsno-reaktivna  na drugu, one ce takode izložiti antigenske ralicitosti u zavisnosti od toga koliko su bliske. Prema tome, namirnice koje prouzrokuju jake reakcije antitela koja su uocljiva cak i ako namirnice nisu unošene godinama, nisu unakrsno-reaktivne sa drugim namirnicama iste grupe. Takode, neki antigeni iz hrane slabije iniciraju imunu reakciju od ostalih tj. nisu imunogene u toj meri i, kao rezultat toga, stvaranje antitela je teže stimulisano.


Zašto se ne testira šecer, alkohol itd?
 IgG-test  intolerancije na hranu zasnovan je na proteinima hrane i antitelima usmerenih na njih. Šecer i alkohol nisu proteini ali se mogu testirati preko elektropunkturnih tačaka na rukama.

http://www.hertsholisticnutrition.co.uk/intolerance.html

Da li nivo IgG antitela može ostati visok cak i ako ne unosimo nikakvu specificnu namirnicu? (tj.godinama?)
Nivoi antitela mogu se detektovati i nekoliko godina nakon prestanka uzimanja namirnice. Zbog toga što se odredene namirnice poput pšenice, mlecnih proizvoda i kukuruza umnogomej upotrebljavaju kao aditivi preradene hrane ili u kozmetici, IgG perzistira kod pojedinaca koji se greškom previde da takve namirnice treba da u potpunosti izbace iz ishrane.

Receno mi je da iz ishrane izbacim ‘x’ namirnicu, koju godinama nismo unosili. Zašto se pojavio visok nivo IgG?
Ovo se javlja zbog toga što ste ili: a) unosili ‘x’ kroz drugu hranu, a da to niste znali, ili b) što ste unosili namirnice iz iste porodice što prouzrokuje stvaranje antitela; c) antitela stimulisana namirnicama koje pokazuju ‘unakrsnu reaktivnost’ sa x namirnicon.

U tom slucaju, kako cu znati da ostali rezultati nisu proizvod unakrsne reaktivnosti?
Mogu biti, ali ce nutricionist isprva preporuciti koje namirnice treba eliminisati na osnovu testa.

Da li u tom slucaju treba ignorisati rezultate testa?
Ne. Pitajte nutricionistu koje od namirnica koje unosite pripadaju istoj grupi namirnica kao i ‘x’ i koje možda prouzrokuju stavaranje antitela. Nutricionist ce možda preporuciti da iz ishrane izbacite i ove namirnice.

Da li je moguce imati visok nivo IgG, a pri tom ne osecati simptome?
Da, neki ljudi imaju visok nivo IgG, ali upošte ne osecaju nikakve simptome. Ovo je verovatno zbog toga što je imuni sistem izuzetno efikasan u  brisanju antigen-antitelo kompleksa pre no što su imali priliku da budu preneta u tkiva i prouzrokuju neki problem.

Da li postoji neko istraživanje koji kompleksi zapravo prouzrokuju simptome?
Studija na deci koja su intolerantna na mleko simptomi su se pojavili u roku od nekoliko sati nakon uzimanja kravljeg mleka što je bilo praceno istaknutom pojavom imunih kompleksa  u uzorku seruma ispitanika.

Da li makar jedan pozitivan rezultat ukazuje na leaky gut?
Ne, zbog toga što se reakcija antitela pojavljuje prirodno u odsustvu povecane permeabilnosti creva što je

znak postojanja leaky gut.

Da li Leaky Gut treba izleciti pre no što pocnemo opet jesti ovu hranu?
Da.

Ako kroz naš organizam produ svi molekuli hrane, zbog cega ce neki prouzrokovati intoleranciju a neki nece?


Dva glavna faktora uticu na nastanak intolerancije koja je zasnovana na IgG antitelima: kolicina odredene hrane u ishrani i njena mogucnost stimulisanja stvaranja antitela. Namirnice koje se unose u vecim kolicinama povezane su sa stvaranjem antitela, antigen-antitelo kompleksa i simptoma. Neke namirnice su ‘imunogenije’ od ostalih, tj. lakše stvaraju antitela.

Šta odreduje koje supstance prolaze kroz oslabljen intestinalni zid?
Sadržaj vaše dijete i velicina komadica hrane. Takode, minerali zahtevaju prenosne molekule koji su cesto smanjeni kod ljudi sa leaky gut sindromom. Ovo može dovesti i do nedostatka minerala kod pojedinca.

Šta je Leaky Gut Sindrom?
Leaky Gut Syndromeje stanje gde se razvijaju veliki otvori izmedu celija zida creva prouzrokujuci unošenje velike kolicine delimicno svarene hrane u krvotok. Simptomi ovog oboljenja su mnogostruki i raznovrsni: abdominalni bol, žgaravica (osecaj pecenja i boli u prsima, nesanica, nadimanje, anksioznost, intolerancija na gluten, pothranjenost, spazam i bol mišica, slaba tolerancija na vežbe, alergija na hranu.

Zbog cega visoki nivoi IgG antitelaprouzrokuju simptome?
Kada namirnice uticu da telo roizvodi veci nivo IgG antitela, ona se kombinuju sa proteinima hrane kako bi se formirao ‘antigen-antitelo kompleks’. Ovi kompleksi su obicno eliminisani od strane drugih celija imunog sistema. Medutim, ukoliko je imuni sistem preopterecen, ovi nerastvorljivi molekuli se talože u razlicitim delovima tela, kao što su glava, pluca, gastro-intestinalni trakt, koža i zglobovi, gde prouzrokuju simptome poput glavobolja, astme, sindrom iritabilnog creva, ekcem, osip i artritis.

Kako znamo da su kompleksi nataloženi u odredenim delovima tela?
Intestinalna biopsijska istraživanja pokazala su postojanje imunih kompleksa kod pacijenata sa ulceroznim kolitisom uzrokovanim neželjenim efektima kravljeg mleka. Druge studije su pokazale skupljanje IgG i proteina mleka u plucnim tkivimauzetih od dece sa plucnom hemosiderozom.

 

  

 Pitanja
Šta treba uciniti nakon uradenog testa?
Kada dobijete rezultate testiranja potrebno je da posetite nutricionistu, koji ce vam pomoci da protumacite rezultate i preporuciti vam promene u ishrani. Za više informacija možete takode konsultovati CNS Vodic za sprovodenje režima ishrane.

Da li treba konsultovati nutricionistu i sa njim razmotriti dobijene rezultate?
Nakon dobijanja rezultata, predlažemo vam da se posavetujete sa nutricionistom, koji ce vam predložiti na koji nacin da izmenite režim ishrane i koje namirnice treba zameniti supstituentima tako da u ishrani ne dode do smanjivanja nutrienata. Takode vam mogu ponuditi pomoc koje se ticu redovnih provera, buduci da je izuzetno teško sprovoditi dijetu na svoju ruku.


Imam puno pozitivnih rezultata, na koji nacin da sve namirnice izbacim iz ishrane?
Ukoliko imate puno pozitivnih rezultata, može biti veoma zabrinjavajuce ako pokušate da izbacite sve namirnice iz ishrane za vreme držanja dijete. U ovom slucaju preporucujemo vam da kontaktirate utricionistu, koji ce vam pomoci da iz ishrane izbacite namirnice sa jako pozitivnom reakcijom, i da zamenite namirnice koje su proizvele manje pozitivnu reakciju.
Šta znaci ukoliko imamo mnogo pozitivnih rezultata?
Moguce je da imate ‘Leaky Gut’ sindrom. Preporucujemo vam da konsultujete nutricionistu.

Da li ovu hranu moramo izbegavati do kraja života?
Ne. Nakon što ste ove namirnice izbegavali 3 meseca, i primetili poboljšanje simptoma, možete poceti da postepeno vracate namirnice u ishranu. Možete uneti jednu namirnicu u intervalu od 4 dana pre no što u ishranu uvrstite i drugu namirnicu. Ukoliko ne primetite ponovno vracanje bilo kog od  simptoma, možete nastaviti sa povremenim unošenjem date namirnice. Korišcenje beleški o namirnicama i simptomima za vreme ponovnog vracanja namirnica u ishranu može vam biti od izuzetnog znacaja.

Koliko dugo treba da izbegavam ovu hranu?
Preporucuje se da izbegavate svu hranu sa visokim nivoom IgG antitela minimlno 3 meseca. Ukoliko ne osetite bilo kakvo pobolšanje simptoma u toku ovog perioda, možete ustanovti da data hrana nije prouzrokovala date simptome.

Ukoliko izbegavam hranu koja je prikazala visok nivo IgG, za koji vremenski period ce se IgG nivo vratiti na normalu?
Vremenom koncentracija IgG antitela na odredenu hranu ce opasti. Poluživot IgG antitela u krvotoku iznosi otprilike 23 dana. Medutim, antigeni koji se cuvaju u jetri mogu se lagano oslobadati nekoliko meseci, rezultujuci perzistentnim stvaranjem antitela. Nivo antigena ce, medutim, postepeno opadati, osim pri novom izlaganju.

Da li u potpunosti moramo izbaciti odredenu hranu iz ishrane kako bismo smanjili simptome, ili je još uvek možemo povremeno uzimati?
Najefikasniji metod je da eliminišete te namirnice u potpunosti. Sve dok postoji izlaganje organizma tim namirnicama, antitela ce se stvarati i inicirati reakciju imunig sistema. Takode treba izbegavati namirnice koje pripadaju istoj grupi.

Pocela sam da izbacujem odredene namirnice iz ishrane i osecam se mnogo loše, da li je to normalno?

 

Ovo je normalna reakcija koja se kod mnogih ljudi pojavljuje prvih nekoliko dana nakon izbacivanja odredenih namirnica, i javlja se usled simptoma ‘apstinentske krize’. Uobicajeno je da se osecate loše nekoliko dana, ali ova faza brzo prolazi i poboljšanje se obicno primecuje nakon nedelju dana ili dve.

Da li treba ponovo uraditi test nakon nekoliko meseci?
Kod mnogih pacijenata nije potrebno uraditi ponovno testiranje, ali ukoliko želite da još jednom uradite test, predlažemo vam da testiranje uradite nakon  12 meseci. Ukoliko se vaše stanje poboljšalo i ukoliko uspešno unosite hranu, nije potrebno raditi ponovno testiranje.

Ukoliko smo iz ishrane izbacili odredene namirnice, aželimo da testiramo intoleranciju na njih, koliko dugo treba da ih unosim u organizam pre testiranja?
Porciju ovih namirnica treba da unosite najmanje 7 dana pre testiranja. Medutim, ukoliko opet osetite jake simptome nakon uzimanja, odmah prestanite sa uzimanjem jer to znaci da ste još uvek intolerantni na njih.

Zbog cega se nekad osecam bolje odmah nakon  uzimanja hrane koju bi trebalo da izbegavam?
Neki ljudi se osecaju bolje vrlo kratako nakon uzimanja hrane koja prouzrokuje povišeni nivo IgG antitela. Medutim, ukoliko nastave sa unošenjem datih namirnica, simptomi se vracaju. Ponovno unošenje hrane pruža neki vid olakšanja, ali stvara zacarani krug koji je veoma teško prekinuti. Ovo može biti prevazideno strogim odstranjivanjem reaktivnih namirnica minimalno na  3 meseca.

 

 

Intolerancija na mleko

Šta ce se desiti sa nivoom kalcijuma ukoliko iz ishrane u potpunosti iskljucim kravlje mleko i mlecne proizvode?
Molimo vas da pogledate CNS Dietalni vodic, koji vam je na raspolaganju online.  Interesantno je da imate u vidu da badem, sojino brašno, brazilski orah i spanac sadrže više kalcijuma na 100 mg no što sadrži mleko.

Koje su alternative za kravlje mleko?
Pogledajte CNS Vodic za sprovodenje režima ishrane.

Koji su simptomi intolerancije na laktozu?
Ukoliko nema dovoljno enzima laktaze, ili je on nizak, mogucnost apsorbovanja laktoze ce biti znatno smanjena prouzrokujuci simptome poput nadimanja, flatulencije, dijareje i abdominalnih bolova.

Šta je intolerancija na laktozu?
Netolerancija na laktozu predstavlja nemogucnost apsorbovanja laktoze – pretežnog šecera u mleku – u digestivni sistem. Ukoliko laktoza nije apsorbovana na odreden nacin, ona fermentiše, što prouzrokuje abdominalni bol, nadimanje stomaka, grceve, i dijareju. Laktoza je disaharid, što znaci da je sastavljena od vezanih molekula dva razlicita šecera. da bi se laktoza apsorbovala, ona mora da bude rastavljena na ove šecere enzimom koji se naziva laktaza, koji se nalazi u tankom crevu. Ukoliko je nivo laktaze mali ili ovaj enzim ne postoji, nema razgradnje šecera i dolazi do fermentacije laktoze u debelom crevu. Aktivnost laktaze je visoka kod beba i opada sa smanivanjem kolicine mleka u ishrani. Neki ljudi mogu imati izuzetno nizak nivo laktaze a da pri tome nemaju nikakve simptome. Zbog cega se ovo dešava, nije poznato. Za klinicku dijagnozu potrebno je uraditi test tolerancije na laktozu, test disanja, ili test kiselosti stolice.

Koji su osnovni proteini u mleku?
Ukupni proteini u sastavljeni su od mnogobrojnih specificnih proteina. Primarna grupa proteina mleka su kaseini. Svi ostali proteini mleka grupisani su zajedno pod imenom proteini surutke. osnovni proteini surutke u kravljem mleku su beta-laktoglobulin i alfa-laktalbumin.

Ukoliko je rezultat testa pozitivan na kravlje mleko, da li to znaci da sam netolerantan na laktozu?
Ne. Intolerancija na laktozu predstavlja nemogucnost varenja laktoze, osnovnog šecera iz  mleka. Prouzrokovana je deficitom enzima laktaze,

koji stvaraju celije tankog creva.

 

Intolerancija na pšenicu

Ukoliko je rezultat pokazao das am intolerantan na pšenicu, da li to znaci da imam celijacnu bolest?
Celijacna bolest podrazumeva intoleranciju na gluten koji se nalazi u pšenici, raži i jecmu. U Velikoj Britaniji otprilike 1 osoba na 1000 ima ovu intoleranciju i to je dugotrajno inflamatorno stanje intestinalnog trakta. Kod našeg testa gluten treba izdvojiti iz semena koja ga sadrže koristeci alkoholnu ekstrakciju. Naš ekstrakt pšenice ne sadrži gluten, ali ukljucuje ostale proteine koji se nalaze u pšenici i koji mogu biti ekstrahovani koristeci vodeni rastvor. Stoga, pozitivan rezultat intolerancije na pšenicu ne znaci postojanje celijacne bolesti.

Potpuno sam iz ishrane eliminisao pšenicu vec nekoliko meseci, i nakon ponovnog testiranja, nivi IgG antitela je još uvek visok, zbog cega?
Vremenom koncentracija IgG antitela na tu hranu ce vremenom opadati. Poluživot  IgG antitela u krvotoku je otprilike 23 dana. Medutim, antigeni koji se nalaze u jetri oslobadaju se postepeno, nekoliko meseci, rezultujuci stalnim stvaranjem antitela. Nivoi ce, medutim, postepeno opadati.

Znam da moj organizam reaguje na pšenicu pa je stoga izbegavam, ali to nije bilo identifikovano testom, zbog cega?
Ukoliko odredenu hranu izbegavate nekoliko meseci, moguce je da se nivo antitela smanjio do te mere da se ne može identifikovati testom.

Zbog cega je test pokazao pozitavan rezultat na gluten, ali ne i na pšenicu?
Ekstrakt pšenice ne sadrži gluten vec druge proteine, poput proteina semena. Ekstrakt glutena ne sadrži ove proteine, ali sadrži cist gluten. Ukoliko imate antitela na gluten, ali ne na ostale proteine iz pšenice, necete dobiti pozitivan rezultat na pšenicu. slicno tome, ukoliko posedujete antitela na non-glutenske proteine, rezultat na pšenicu ce biti pozitivan a u odsustvu antitela na gluten, reakcija na gluten ce biti negativna.

Koje su alternative za zamenu pšenice?
Pogledajte CNS Vodic za sprovodenje režima ishrane.

Šta je durum pšenica i zbog cega rezultat testa nije pozitivan na durum, iako je pozitivan na pšenicu?
Durum pšenica i uobicajena pšenica su razlicite vrste. Durum pšenica je izuzetno teška i koristi se obicno  za brašno i krupicu od kojih se pravi testenina. Sadržaj proteina je razlicit i, stoga, u jednom slucaju možemo imati pozitivnu reakciju, a u drugom ne. Mnogi ljudi mogu biti tolerantni na durum pšenicu ukoliko su pozitivni na pšenicu.

 

Intolerancija na kvasac

Ukoliko postanemo intolerantni na kvasac, da li to ukljucuje i pivski kvasac?
Da, test ukljucuje i pekarski i pivski kvasac. Ukoliko postanete intolerantni na pšenicu, veoma je bitno da  unapred isplanirate ishranu, buduci da je pšenica sastavni deo vecine proizvoda.

Ukoliko test pokaže pozitivan rezultat na kvasac, da li to znaci da imam kandidijazu?
Ne, ne uvek, test samo pokazuje da imate povecani nivo antitela na kvasac u organizmu. Ukoliko želite da proverite da li imate kandidijazu, zo možete uciniti posebnim testom na specificna antitela na Candida albicans gljivice.

Koja alkoholna pica ne sadrže kvasac?
Sva alkoholna pica u zavisnosti od kvasca stvaraju alkohol, medutim destilisanje I presipanje ce uništiti vecinu gljivica. Alkoholna pica kao što su džin ili votka ce imati manje  kvasnih gljivica u poredenju sa vinom i pivom.

Koja hrana sadrži kvasac?
Pogledajte CNS Vodic za sprovodenje režima ishrane.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Your email address will not be published.