blog NIT

VAŠ VODIČ ZA PAMETNE ODLUKE

blog NIT - VAŠ VODIČ ZA PAMETNE ODLUKE

Godži bobice – Volfberri

Volfberri ( Godži bobice )

U zadnjih nekoliko godina godži bobice su munjevito osvojile evropsko i američko tržište. Stižu s Himalaja gde za njih već znaju vekovima te ih koriste i kao sastojak ne samo u mnogim receptima, već i u medicini zbog njihovih izvrsnih svojstava. U Aziji ih čak nazivaju „crvenim dijamantima“.

Goji ili vučje bobice (Lycium barbarum) je grmolika biljka koja naraste od 1 do 3 metra u visinu. Postoji vrsta L. chinense koja se najviše uzgaja na jugu Kine i nešto je niža, a Lycium barbarum se više uzgaja na severu, najviše u pokrajini Ningxia Hui i nešto je viša. Plod je narandžasto crvene boje dužine od 1 do 2 cm, duguljastog oblika. U svakoj je bobici od 10 do 60 semenki. Bobice sazrevaju od jula do oktobra. Mogu se jesti sirove, ali brzo oksidiraju pa se najčešće u trgovinama kupuju sušene. Njihov slatki ukus podseća na suvo grožđe, ili se mogu nabaviti u obliku čaja i soka. Njihov najveći izvoznik i uzgajivač je upravo Kina.

Zanimljivo je da su u Engleskoj prisutne od kraja 18. veka kada ih je u svoju domovinu doneo Archibald Campbell, vojvoda of Argylla kada su dobile još jedan naziv Duke of Argyll’s Tea Tree (čajevac) i bile prihvaćene i kao ukrasna i jestiva biljka. Ali, tek početkom 21. veka započela je njihova nagla popularnost kao supernamirnice, odnosno namirnice koja je toliko nutritivno bogata da rezultati medicinskih istraživanja navode njene potencijalne pozitivne zdravstvene učinke.

Najizbalansiranija, organski najzdravija hrana, koja omogućava zdrav, srećan i dug život. 

Koja su svojstva godži bobica?

 

Zbog svojih izuzetnih nutritivnih i antioksidacijskih svojstava koristi se u tradicionalnoj kineskoj medicini od pamtiveka. „Zapadni“ svet ih je „otkrio“ zadnjih desetak godina i svrstao ih u supernamirnice. Zašto?

One se nalaze na vrhu američke lestvice ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). To je lestvica koja meri antioksidacijska svojstva hrane. Što je položaj na lestvici viši, hrana ima veću sposobnost da uništava slobodne radikale koji, ako su slobodni i ako dolazi do njihovog gomilanja, narušavaju zdravlje, ubrzavaju proces starenja, a time postajemo podložniji nizu degenerativnih promena.

Godži bobice u 100 grama imaju fantastičnih 25.300 jedinica ORAC, u poređenju sa šljivama koje u 100 grama imaju „samo“ 5.770 jedinica. Zbog toga se smatraju odličnom hranom za revitalizaciju organizma i usporavanje procesa starenja.

Šta sve sadrže godži bobice?

 

Sadrže 68% ugljienih hidrata, 12% proteina, 10% vlakana i 10% masti tako da u 100 grama ima 370 (kilo) kalorija.

Ne samo što imaju izuzetno veliku količinu vitamina C i gvožđa (U 100 grama bobica ima 11 mg gvožđa, što je najveći izvor gvožđa u nekoj biljci), sadrže mnoštvo nutrijenata, fitonutrijenata (koji hrani daju boju, ukus, miris i druge karakteristike i nemaju prehrambenu, već pozitivnu funkcionalnu vrednost za ljudski organizam u smislu zaštite od bolesti i preventive), kao što su:

  • 18 amino kiselina (od kojih je 8 esencijalnih koje su potrebne za život)
  • 6 esencijalnih vitamina (kao što su: riboflavin /vitamin B2/, vitamin B1, C vitamin)
  • 21 mineral (kao što su gvožđe, cink, selen, kalcijum)
  • 8 polisaharida i 6 monosaharida
  • 5 nezasićenih masnih kiselina od koji je važno spomenuti linolnu i alfa-linolensku kiselinu koje su neophodne za pravilno funkcionisanje mozga
  • beta-sitosterol (koji redukuje količinu kolesterola) i ostale fitosterole
  • 5 karotenoida (beta-karoten, zeaksantin, lutein, likopen, kriptoksantin, ksantofil)
  • mnoštvo fenolnih pigmenata koji imaju antioksidacijska svojstva.

 

  • goji drvo

Neki podaci o stvarima koje sadrži:

  • Lutein ima izuzetna antioksidacijska svojstva. Usporava odumiranje mrežnjače, što je najčešći uzrok slepila kod starijih od 65 godina.
  • Beta-karoten se u telu pretvara u vitamin A, važan za zdrav vid.
  • Zeaksantin štiti oči od odumiranja žute pege izazvane delovanjem slobodnih radikala. Pomaže u zaštiti od različitih oblika raka jer veže ćelije slobodnih radikala, čime se smanjuje broj ćelija tumora.
  • Betain pomoću kojeg jetra proizvodi kolin koji smiruje nervozu, prevencija je nastajanju masne jetre, a pospešuje i pamćenje.
  • Ciperon koji je dobar za srce i kod povišenog krvnog pritiska, a koristi se i u borbi s rakom grlića materice.
  • Fizalin koji se koristi za lečenje hepatitisa B i koristi se u borbi protiv leukemije.
  • Beta-sitoserol koji ima protivupalna svojstva.

 

 

Jedan od važnijih aktivnih sastojaka godži bobica su polisaharidi koji poboljšavaju imunološke funkcije organizma i pomažu u borbi protiv bolesti. Godži bobice imaju važnu ulogu u tradicionalnoj kineskoj, korejskoj, tibetanskoj i japanskoj medicini već dugi niz godina. Danas se koriste jer se smatra da:

  • jačaju imunološki sastav
  • poboljšavaju vid
  • poboljšavaju cirkulaciju, opuštaju krvne sudove i dobro deluju na povišen krvni pritisak
  • štite jetru i bubrege
  • pozitivno utiču na ten
  • na mokraćni sistem i potenciju
  • mogu ublažiti nuspojave hemoterapije i radioterapije
  • kod bolova u leđima
  • dijabetesa.

 

Čak ih nazivaju „sretne bobice“ zato što kažu da se čovek dobro oseća kada ih redovno konzumira, poboljšavaju energiju i izdržljivost organizma. Godži bobice nisu lek, ali predstavljaju jedan od najkvalitetnijih prirodnih dodataka ishrani za dobrobit celog organizma.