blog NIT

VAŠ VODIČ ZA PAMETNE ODLUKE

blog NIT - VAŠ VODIČ ZA PAMETNE ODLUKE

Likopen

 

 Likopen

clear-ice-cube-with-red-led255

 Likopen

 

Sprečava rak

Likopin je antikancerska supstanca. Sprečava lančanu reakciju kiseoničnih molekula slobodnih radikala, a time i nastanak malignih ćelija. Posebno se dovodi u vezu s manjim obolevanjem od raka pankreasa i grlića materice. Najvažniji izvor zaštitnog likopina je upravo paradajz, koga treba jesti kuvanog jer se tako likopin bolje iskorišćava. American Institute for Cancer Research More info…

Sastavice-cube_00323935

Paradajz sadrži ugljene hidrate (3,5%), sasvim malo belančevina (1%), zanemaljivu količinu masti (0,3%), dosta vode (95%) i nešto dijetnih vlkana. Bogata je riznica vitamina među kojima su: A, B1, B2 i C uz široku lepezu minerala i oligoelemenata: kalijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa i magnezijuma. Glavni je izvor likopena moćnog antioksidansa i antikancerskog sredstva. Njegova energetska vrednost je mala – 100g paradajza daje svega 25 kcal (105kJ). More info…

Protiv šloga 

Ljudi koji ne umiru od šloga unose namirnice koje sadrže dosta antioksidanasa i kalijuma, a među njima značajno mesto zauzima paradajz. Pokazalo se da je unos 400mg kalijuma dnevno dovoljno da smanji rizik od fatalnog šloga za čitavih 40%, a u jednoj šolji soka od paradajza ima ga znatno više.

 

Smanjuje loš holesterol


Osobe koje imaju problema sa povišenim masnoćama u krvi ponekad zbog loše sprovedene dijete smanje ukupan i dobar holesterol, a ne loš. Da u ishrani imaju više paradajza snizili bi loš holesterol, čime se smanjuje njegovo taloženje u krvnim sudovima, pa se rizik od infarkra i šloga znatno smanjuje. Nedavna istraživanja su otkrila da paradajz ima isto dejstvo kao lekovi statini, koji snižavaju nivo masnoća u krvi, samo bez neželjenih dejstava.

 

Srčani bolesnici moraju da ga jedu

Paradajz je posebno koristan za srčane bolesnike jer smanjuje aterosklerozu i trombozu, a samim tim rizik od fatalnog infarkta i šloga. Izbacivanjem tečnosti snižava povišen krvni pritisak, pod uslovom da se ne soli. Sniženjem masnoća u krvi sprečava smrtonosne komplikacije kardiovaskularnih boesti.

 

Izbacuje tečnost iz organizma

Nesoljen paradajz je jak diuretik – izbacuje tečnost iz organizma. To je posledica velikog sadržaja kalijuma koji u bubrezima sprečava vraćanje tečnosti u krv. Diuretički efekat izaziva sniženje krvnog pritiska, smanjuje otoke, olakšava izbacivanje peska i kamena iz mokraćnih puteva i ubrzava lečenje infekcije bešike. Ovo dejstvo ne može da se ispolji ako se paradajz posoli.

 

Protiv tromboze

Nedavna istraživanja su otkrila da paradajz smanjuje slepljivanje trombocita, čime sprečava trombozu i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara (infarkta i šloga). To je posebno važno za osobe koje boluju od šećerne bolesti, visokog krvnog pritiska ili imaju proširene vene, jer su one pod većim rizikom od tromboze koja je najčešći uzrok infarkta srca, tromboembolije pluća i moždanog udara (šloga).

 

Dug spisak lekovitih dejstava

 

Paradajz utiče na regulaciju metabolizma, zbog obilja vitamina C jača otpornost organizma, povoljno deluje kod bolesti jetre, pankreasa i reume, popravlja krvnu sliku, okrepljuje i čisti organizam. Sadrži folnu kiselinu te utiče na stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pomaže lečenje malokrvnosti. Zbog znatnog sadržaja vitamina i antioksidanasa deluje kao prirodni lek protiv starenja.

 

Važan za lepotu

 

Zahvaljujući bogatom sadržaju likopena, različitih antioksidanasa i vitamina usporava starenje kože. Biotin takođe značajan sastojak paradajza daje kosi lepotu.

 

Jedite ga češće kuvan

 

Paradajz je retko povrće koje kuvanjem povećava lekovitost. Iz kuvanog paradajza organizam iskorišćava više likopena nego iz svežeg. Ako želite da se zaštitite od srčanih i malignih bolesti jedite ga kuvan, ali ako ga koristite zbog malokrvnosti i jačanja imuniteta jedite ga u svežem stanju.

 

Birajte jarko crven paradajz

 

Paradajzu crvenu boju daje likopen, njegov najvažniji sastojak. Kada ga kupujete birajte onaj jarko crvene boje. Nije preporučljivo da se jede zelen. Ostali delovi biljke su otrovni.

 

Oprezno sa korišćenjem paradajza

 

Kod osoba koje pate od gorušice paradajz može da deluje na već oštećenu sluzokožu jednjaka i da izazove bol i pečenje. To može da se ublaži ako se nakon jela popije malo vode tj. tečnosti koja nije kisela. Osobe koje boluju od Kronove bolesti treba da budu oprezne sa konzumiranjem paradajza, jer on može da izazove simptome ove bolesti. Neke osobe su alergične na ovo povrće.