blog NIT

VAŠ VODIČ ZA PAMETNE ODLUKE

blog NIT - VAŠ VODIČ ZA PAMETNE ODLUKE

Napravite bademovo mleko

Mnogo je različitih vrsta mleka sa kojima se danas možemo susresti. Pored mnogobrojnih vrsta mleka životinjskog porekla, mnogo je i vrsta mleka koje su biljnog porekla, kao na primer sojino, ovseno, kokosovo, pirinčano, bademevo itd. Po svojim nutritivnim vrednostima bademovo mleko se svakako izdvaja od ostalih.

Uloga koju ovo mleko ima na zdravlje ljudi je višestruka:

  1. Bademovo mleko ne sadrži laktozu na koju su mnogi ljudi netolerantni, a koja se nalazi u životinjskom mleku. Nizak nivo šećera u ovom mleku čini ga prijateljski nastrojenim prema našoj krvi.
  2. Bademovo mleko ne sadrži holesterol ni natrijum, a ako na to još dodamo i činjenicu da je bogato kalijumom, dolazimo do zaključka da ovo mleko ne može ni malo škoditi vašem srcu, naprotiv!
  3. Uloga bademovog mleka u zdravlju kostiju je više nego velika. O tome svedoče činjenice da je ovo mleko vrlo bogato vitaminom D i kalcijumom. Na veću učinkovitost u absorpciji tog kalcijuma utiče magnezijum koga takođe ima u bademu, a vitamin D se pokazao i kao vrlo učinkovit u prevenciji i lečenju Alchajmerove bolesti.
  4. Šta to čini vašu kožu lepom?! Zapisano je da se ćerka velikog cara Persije Darija III (zaboravio sam joj ime, oprostićete mi  ) kupala u bademovom mleku i nije bez razloga baš nju kasnije Aleksandar Veliki odabrao za svoju suprugu. Mnoge stvari su bitne za lepotu kože, ali jedna od veoma bitnih je vitamin E. E pa samo jedna čaša bademovog mleka sadrži više od 50% preporučene dnevne potrebe za vitaminom E. Odlično, složićete se!
  5. Bademovo mleko je takođe korisno i za vaše oči. Ono sadrži vitamin A koji pripomaže očima da se prilagođavaju svetlosti.
  6. Ovo mleko je veoma korisno i za vaše mišiće jer sadrži vitamin B u obliku riboflavina i gvožđe. Postoji još mnogo drugih razloga zbok kojih treba da uvrstite ovo mleko u vašu ishranu ali mislim da sam vas sa prethodnih nekoliko već ubedio da ga napravite, zato pređimo na recept:

Potrebni sastojci:

  • 1 šolja nepečenih badema
  • Voda
  • Cimet, vanila, urme (opciono)

Način pripreme:

Potopite bademe u hladnu vodu i ostavite ih preko noći da omekšaju (oko 10 sati). Prospite vodu isperite bademe i ubacite ih u blender (nemojte ih ljuštiti jer bademova kora sadrži mnoge korisne sastojke). Na jednu šolju badema dodajte 4 šolje vode u blender. Ukoliko želite intenzivniji ukus možete dodati 2-3 urme, malo vanile ili cimeta.

 

Mutite u blenderu dok se bademi skroz ne usitne (oko 2 minuta). Smesu koju ste dobili dobro procedite iz pomoć platna za ceđenje ili cediljke. Potrudite se da istisnete svu tečnost iz badema. Tako ste dobili čisto bademovo mleko koje treba čuvati u frižideru i iskoristiti ga u roku od četiri dana. Bademovo „meso“ koje vam je ostalo, nemojte baciti jer ga možete umešati u neki kolač, kašu sa pahuljicama, voćni napitak i tako poboljšati njegove nutritivne vrednosti.

Dobijeno bademovo meko možete koristiti u mnoge svrhe ali se trudite da ga termički ne obrađujete jer time uništavate njegova dragocena svojstva. Najbolje bi bilo da ga sipate u čašu i polako pijuckate dok odmarate jer ima i opuštajuću ulogu. e