blog NIT

VAŠ VODIČ ZA PAMETNE ODLUKE

blog NIT - VAŠ VODIČ ZA PAMETNE ODLUKE

JEČMENA TRAVA

 JEČMENA TRAVA 

Green Barley Juice For Sale – The Miracle Cure 

Ječmena trava sadrži 11 puta više kalcijuma nego kravlje mleko,7 puta više vitamina C nego sok od pomorandže i 5 puta više gvožđa nego spanać.
Ima antivirusna dejstva, detoksifikuje organizam od teških metala, sadrži značajne količine vitamina B12, sadrži i sve ostale vitamine i minerale neophodne za funkcionisanje organizma: kalcijum, magnezijum, bakar, fosfor, mangan, cink, beta-karoten, vitamine B1, B2, B6 i K. Sadrži i glukan koji smanjuje nivo „lošeg“ holesetrola i podiže nivo imuniteta.
Ječmena trava čuva zdravlje kostiju, reguliše varenje, štiti od prevremenog starenja, čisti organizam, alkalizuje telo, poboljšava krvnu sliku, detoksifikuje,…

Trava ječma, ili Hordeum vulgare, je lišće od mlade biljke ječma. Koristi se već hiljadama godina, drevni Egipćani, Rimljani i Vikinzi su koristili ječam, a Kolumbo ga je odneo u Ameriku još 1493. godine.

Mnogo koristi od trave ječam dolazi iz sadržaja hlorofila. Hlorofil čini travu zelenom. Kao osnovni sastojak fotosinteze osnova je celog biljnog sveta. Hlorofil je po strukturi veoma sličan hemoglobinu. Ključni sastojci trave ječma su proteini, vitamini i minerali. Protein u ječmenoj travi ima 18 od 22 amino kiselina, uključujući osam esencijalnih amino kiselina koje telo ne može da napravi za sebe. Trava ječma je na taj način odličan izvor proteina za vegane, koji im često nedostaju u ishrani. Ječam je, takođe, bogat vitaminima, sadrži 30 puta više vitamina B1 od kravljeg mleka, kao i vitamina B2, vitamina B6, visok nivo vitamina B12, kao i obilje vitamina C.

Naš ječam potiče sa organskih farmi u Kanterburiju, Novi Zeland, poseduje organski sertifikat od strane ’’Biogro NZ – Novi Zeland’’ vodeće Novozelandske kompanije za izdavanje organskih sertifikata. Biogro nadgleda farme radi sigurnosti da rast i prerada ispunjava organske zahteve. Proizvodni proces obuhvata nekoliko koraka. Ječmena trava se bere dok je biljka još uvek mlada, to jest ispod 30 cm. Nakon 1-6 sati žetve, ječmena trava se transportuje u organski sertifikovanu kompaniju za sušenje u kojoj je sadržaj vlage smanjen na oko 4%. Ovo se postiže korišćenjem vrelog vazduha za sušenje i dovoljno niske temperature radi obezbeđenja hranljivih sastojaka. Proces sušenja traje između 20 i 25 minuta. Uzorci se uzimaju na svakih sat vremena i od svake serije radi testiranja za osiguranje kvaliteta. Kada se prah osuši, transportuje se u primarni mlin, gde se smanjuje veličina čestice ječma trave na oko 150 – 200 mikrona. Zatim se šalje na sekundarni mlin za mlevenje da bi smanjili veličinu čestica do 50 mikrona. Nakon što je prah dobro samleven pakuje se i čeka prevoz za Veliku Britaniju.

Ječam je odličan prirodni izvor minerala, uključujući kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan, fosfor i kalijum. Pruža znatnu količinu folne kiseline, pantotenske kiseline, karotenoida, (uključujući i beta-karoten) i organski natrijum, to je malo čudo prirode i zato je ječam označen kao superhrana.

 

 

 

 

Nutritivna analiza

 

Pogledajte kompletnu nutritivnu analizu ovde: ANALIZA – Ječmene trave u prahu

Zdravstvene beneficije trave ječma su:
• Anti – bakterijski, štiti od infekcija,

• Sličan po strukturi hemoglobinu, i može da pomogne oporavak od anemije,

• Smanjuje nivo šećera u krvi, tako da može da pomogne kod dijabetesa i gubitak težine,

• Neutrališe toksine u telu, što je efikasan element u programima detoksifikacije,

• Pomaže u čišćenju jetre.

 

Brojne pogodnosti su prijavljene od strane onih koji konzumiraju redovno ječam. Naučna istraživanja u ovom trenutku zaostaju za ljudima koji otkrivaju beneficije ječma za sebe. Iste tvrdnje treba uzeti sa oprezom, impresivan spisak bolesti koje pokazuju napredak kod ljudi koji dodaju ječam u njihovu ishranu čime ga dobro razmotrite ako patite od bilo koje od sledećih bolesti:

 

Ljudi koji su dodali ječam u ishranu primetili su poboljšanje kod sledećih oboljenja:

• Artritisa,
• Astme,
• Krvnih ugrušaka,
• Rak,
• Prekomerno niske gustine lipoproteina ( LDL) holesterola (“loš” holesterol),
• Šećera u krvi pitanjima, uključujući hipoglikemiju i dijabetes,
• Zamor,
• Upala i bolova kod upale
• Migrene,
• Stomačnih i crevnih tegoba

Ječam Rainforest Foods–a  potiče sa organske farme u Canterburiju, Novi Zeland. Bere se dok je biljka još mlada. U roku od šest sati od žetve  transportuje se u organski sertifikovano  postrojenje za dehidraciju , gde je  vlažnost smanjena na oko 4%. Zatim se melje i pakuje. Ceo proces je organski sertifikovan i zadržava visok procenat hranljive vrednosti biljke.

 

Beneficije ječma

 

Dodavanje organskog ječma u prahu u  ishranu svaki dan ima velikih zdravstvenih koristi za mnoge delove tela, olakšava stomačna oboljenja, pomaže kod artritisa i upala. Pokazao se veoma korisnim kod poremećaja vezanih za krv kao što su dijabetes i anemija. Ječam je dobar za krv iz sledećih razloga:

 

Kontrolisanje nivoa šećera u krvi

 

Održavanje zdravog nivoa šećera u krvi je od suštinskog značaja za sve nas – većina nas je doživelo pad energije i povećanu razdražljivost kada nam šećer u krvi opadne, zbog toga što nismo dovoljno jeli. Za neke ljude, održavanje nivoa šećera u krvi je još teže, a propust da to učine može da bude koban. Insulinska rezistencija je kada prirodni hormon insulina nije toliko efikasan u snižavanju nivoa šećera u krvi i ovo stanje može da dovede do dijabetesa, gde nivo šećera u krvi može biti opasno visok. Ječam u prahu sadrži aminokiseline i male količine minerala koji se lako absorbuju u krvotok, a koji mogu da pomognu da se održi nivo glukoze u krvi.

 

’’Obnavljanje’’  krvi

 

Hemoglobin su crvena krvna zrnaca koji sadrže gvožđe i koji transportuju kiseonik oko krvotoka. Nedostatak hemoglobina može dovesti do manjka gvožđa, tj. anemije. Ječam u prahu ima sličnu strukturu kao hemoglobin i smatra se da ima sposobnost da ’’obnovi’’ krvna zrnaca kod ljudi koji pate od anemije. Ječam u prahu, takođe, ima veoma visok nivo hlorofila koji je skoro identičan strukturi hemoglobina, što je još jedan razlog zašto ova trava može pomoći u obnavljanju krvi.

 

Smanjenje zgrušavanje

 

Sličnost u strukturi između ječma i hemoglobina, kao i visok nivo prirodnog detoksikatora hlorofila u travi ječma, pomaže da se krv slobodno kreće kroz sistem krvnih sudova, pomažući da se smanji zgrušavanje u krvi.

 

Debata ječma i raka

 

Kada je reč o koristima od suplemenata, kao što su ječmena trava, pšenična trava i maki bobice, uvek će biti polemike. To je zato što postoje oskudni naučni dokazi o zdravstvenim koristima, a ipak milioni ljudi širom sveta kunu se u njihovu efikasnost u lečenju raznih zdravstvenih problema. Ječam u prahu se ne razlikuje: nikada nije dokazano, međutim mnogi ljudi veruju da skromna sadnica može da pomogne u borbi protiv raka. Ovde ćemo razmotriti obe strane rasprave.

Organska trava ječma je dodatak ishrani koji se koristi širom sveta. Visoko koncentrisan izvor i vitamina i minerala, ječam daje telu vitamine A, C, B1, B2, folnu kiselinu i B12, kalcijum, gvožđe, kalijum i hlorofil. Trava ječma je jedna od samo nekoliko biljka u prirodi koje mogu da obezbede ljudskom telu svih devet aminokiselina koje su od vitalnog značaja za zdravlje i blagostanje, a koje telo ne proizvodi.

Ovo je svakako impresivan spisak svojstava, koja na neki način objašnjavaju popularnost ječma u prahu, takođe je veliki pomak u tvrdnjama da ječam može da se bori protiv raka. Mnogi korisnici širom sveta veruju da ječam u prahu ima snažan antioksidansni efekat koji pomaže telu u otklanjanju ćelija raka, kao i da se prevaziđu manje ozbiljne bolesti, kao što je čir želuca i akne. Da li su ovo samo tvrdnje? Prema načelniku odelenja biohemije na Univerzitetu Džordž Vašington Medicine i Zdravstvenih nauka, Alan L. Goldštajn, u svojim studijama o travi ječma, otkrio je da ona sadrži antioksidant poznat kao alfa – tokoferol  sukcinat koji se odnosi na vitamina E. Istraživanja su utvrdila da alfa – tokoferol sukcinat  sprečava više vrsta raka (leukemiju, tumor mozga i posebno rak prostate), iako nije poznato kako se ovo događa.

 

 

Dr. Yoshihide Hagiwara, japanski istraživač i autor knjige ’’Suština zeleneg ječma’’ utvrdio je da ječam ubrzava rast novih ćelija, pomažući na taj način kod problema sa kožom, pa čak i kod stomačnih čireva.

Kako nije bilo kliničkih ispitivanja trave ječma, Goldštajnov Univerzitet Džordž Vašington je sproveo eksperiment gde je izložio kancerogene ćelije (leukemije i raka prostate) dehidriranom ekstraktu ječma i ustanovio da je ubio gotovo sve ćelije. Kada su izložene kancerogene ćelije mozga, ubijeno je između 30 i 50 procenata izloženih ćelija. Međutim, pošto ovi nalazi nisu otkriveni u okviru kliničkog ispitivanja , ne mogu se smatrati naučnim dokazima.

Dokle god ne postoji dovoljno čvrstih naučnih dokaza o ulozi ječma u borbi protiv raka , uvek će biti kritičara koji nisu ubeđeni u delotvornost ječma u borbi protiv kancera. Međutim, sve dok je rak plodan ubica, takođe će biti ljudi koji su dovoljno ohrabreni usmenim dokazima da dodaju travu ječma kao dodatak ishrani.