Blitva

Blitva

ČUVAR ZDRAVLJA

Blitva podiže imunitet, jača kosti, otklanja nervozu i podiže koncentraciju, a kako sadrži puno vitamina i malo kalorija smatra se idealnom namirnicom za održavanje telesne težineblitva.png

Blitva je biljka, srodnica spanaća koja se uzgaja zbog izuzetno hranljivog lišća. Kako su kultivisane dve vrste, lepeza jela koja mogu da se naprave znatno je šira nego od spanaća. Lisnata blitva ima široke i krupne mesnate listove u obliku „raščupanih” glavica ili rozeta sa vrlo malom stabljikom. Priprema se slično spanaću, kuvana i pomešana sa krompirom i začinjena hladnim uljem. Dobra je za punjenje i savijanje sarmica, ali i kao dodatak jelima sa testom, za pravljenje pita, savijača, slanih torti.

Vrste blitve
Rebrasta blitva se razlikuje po razvijenoj, sočnoj i mesnatoj stabljici, žute, zelene ili crvene boje. Zbog nedovoljne upućenosti, domaćice često prave grešku, misleći da je blitva sa zadebljalom stabljikom stara, odrvenela i da nije za upotrebu. Naprotiv, debela, sočna i mesnata peteljka kuva se i peče, vezana u snopiće kao špargla ili praziluk, a onda se na kraju preliva različitim sosovima.

Niskokalorična namirnica
Blitva je izuzetno delotvorna za podizanje imuniteta, a predstavlja i savršeni diuretik. Spada u niskokalorične namirnice, kao i sve lisnato povrće, pa se smatra idealnom namirnicom za održavanje telesne težine. Izuzetno je bogata vitaminima C i B, kao i magnezijumom, gvožđem, kalijumom, kalcijumom i manganom, a poseduje i zavidnu količinu ugljenih hidrata, proteina, celuloze, biljnih ulja. Celulozna vlakna su važna jer za sebe vezuju višak vode i otrovne sastojke, ubrzavaju prolaz hrane kroz creva i otklanjaju tegobe prilikom varenja. Budući da su ugljeni hidrati veoma važni za mozak i celokupni nervni sistem, ova namirnica je izuzetno zahvalna za otklanjanje nervoze i jačanje koncentracije.

Čuva vid
Sastojci blitve su i lutein i zeaksantin, koje često nazivaju i “vitamini za oči”. Oni povoljno deluju na mrežnjaču oka, sprečavajući makularnu degeneraciju, koja je, inače, povezana sa starenjem, a u svetu je najčešći uzrok slepila.

Antibiotik
U narodnoj medicini listovi blitve koriste se za oblaganje rana i čireva, dok čorbice od blitve pomažu kod upale bešike i bubrega. Obarena blitva sa naseckanim belim lukom koristi se i kao antibiotik, a ako se doda i peršun, pospešuje se izlučivanje mokraće i čisti krv.

Lekovita svojstva
Blitva usporava starenje, a koristi se kod zatvora i kod hemoroida. Aminokiselina betain reguliše i upravlja izbacivanje otrova iz organizma, posebno iz jetre i žuči.
Hlorofil i belančevine daju hemoglobin od koga se sastoji 75% naših ćelija. Zdrava krv i krvna slika su u direktnoj vezi sa zelenom biljnom hranom.