Color Therapy

Boja je svetlost i svetlost je boja

Svetlost dolazi od sunca i karakterišu je različite frekvencije. Frekvencije svetlosti mogu se razdvojiti procesom koji se zove refrakcija. Kada svetlost prođe kroz kristalnu prizmu, ona se prelama i deli na sedam boja sunčevog spektra. Svaka boja ima sopstvenu frekvenciju.

Ako razdvojene boje propustimo kroz drugu prizmu, ponovo ćemo dobiti belu svetlost. Prvi naučnik koji je demonstrirao ovaj fenomen krajem XVII veka bio je Isak Njutn, veliki britanski fizičar.

Boje: talasne dužine i frekvencija
Smatra se da se energija prenosi u talasima. Rastojanje između talasa naziva se talasna dužina, a broj oscilacija talasa u jednoj sekundi naziva se frekvencija. Što je veća talasna dužina, frekvencija je niža.
Svaka boja ima svoju karakterističnu frekvenciju i talasnu dužinu. Samo jedan mali deo elektromagnetnog spektra vidljiv je za ljudsko oko.
Ljubičasta ima najmanju talasnu dužinu, a crvena najveću.
Iza ljubičaste boje nalazi se ultraljubičasta, koja je nevidljiva za ljudsko oko, ali prolazi kroz kožu. Ultraljubičasta boja daje našoj koži preplanuli izgled i ubija bakterije.
Na suprotnoj strani spektra, najveću talasnu dužinu ima crvena boja. Iza crvene je infracrvena, a zatim slede mikrotalasi, radarski, radio i televizijski talasi, koji su nevidljivi za ljudsko oko. Crvena, narandžasta i žuta imaju veće talasne dužine i izgleda da brže dopiru do oka nego boje sa drugog dela spektra. S obzirom da ove boje asociraju na vatru i sunčevu svetlost, nazivamo ih toplim bojama. Zelenu, plavu i ljubičastu smatramo hladnim bojama. Putuju u kraćim talasima, pa im je potrebno više vremena da stignu do našeg oka. One asociraju na more, reku, nebo, zimsko jutro. Takođe se nazivaju „bojama koje nestaju”, jer njihova energija dugo putuje do našeg oka. Svaka topla boja ima svoju komplementarnu hladnu boju: crvena – plavu, narandžasta – indigoplavu, žuta – ljubičastu, zelena – crvenu (ciklama-crvenu).

Boje: talasne dužine i frekvencija

Infracrvena svetlost
Vidljiva svetlost
UV svetlost

Osetljivost oka

Otkrijte snagu boja

Svako od nas se povremeno oseća tromo i bezvoljno. Da li ste ikada pomislili da ste možda okruženi pogrešnim bojama? Boje su bitne za naše telo i duh; one pune naše unutrašnje baterije. Bez obzira koju boju volite da nosite ili imate u svom okruženju, sedam boja sunčevog spektra utiču na vašu podsvest.

7 boja duge
Da li znate kako nastaje duga? Najjednostavnije rečeno, kada sunčevi zraci naiđu na prepreku od kišnih kapi, na nebu se pojavljuje duga.

Sunčeva svetlost koja prolazi kroz kapljice kiše, prelama se i razlaže u sedam duginih boja. Sunčeva svetlost, poznata kao vidljiva ili bela svetlost, u stvari se sastoji od svih boja vidljivog spektra. Duga ima sedam boja, jer kapljice vode razlažu belu svetlost u sedam boja spektra (crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava, indigoplava i ljubičasta). Što su kapljice kiše krupnije, duga na nebu će biti svetlija.

Mi možemo da osetimo boje
Boja je energija. Svaka boja ima svoju talasnu dužinu i frekvenciju. Boje opažamo ne samo vizuelno, već ih i nesvesno upijamo kroz kožu. Boja koja prodire kroz kožu dovodi do hemijskih reakcija, koje utiču na funkcije organa i sistema. Boje pomažu da napunimo naše unutrašnje rezerve energije u koži i organima, čime poboljšavamo otpornost organizma. Ova obnovljena energija daje nam snagu da se borimo protiv bolesti.

Kolor terapija stimulacijom čakri
Naše zdravlje zavisi od ravnoteže između naših fizičkih, kao i emotivnih, mentalnih i duhovnih potreba. Kolor terapija delovanjem na čakre zasniva se na pretpostavci da boje svetlosnog spektra odgovaraju glavnim čakrama koje se nalaze duž kičmenog stuba i predstavljaju naše duhovne centre. Čakre su nalik spiralama energije i svaka od njih vezana je za određenu zonu na našem telu.

Reč „čakra“ na sanskritu znači „točak“. Pretpostavlja se da čakre čuvaju i distribuiraju energiju. Postoji sedam čakri i svaka od njih odnosi se na određeni organ ili sistem u našem organizmu. Svaka čakra ima svoju dominantnu boju. Međutim, može doći do poremećaja ravnoteže, što negativno utiče na naše fizičko zdravlje. Delovanjem odgovarajućom bojom dolazi do poboljšanja.

Na slici su prikazane čakre sa mestima gde se nalaze, kao i njihove odgovarajuće boje.

7 boja duge

Kolor terapija stimulacijom čakri

Ljubičasta – krunska čakra
Indigoplava – čeona čakra
Plava – grlena čakra
Zelena – srčana čakra
Žuta – solarni pleksus
Narandžasta – sakralna čakra
Crvena – bazna čakra

POSEBAN DODATAK

Boje i njihove karakteristike

Crvena boja znači zdravlje, vatru, toplotu, krv, strast, snagu volje, opstanak, bes, temperament, opasnost, uništenje. Ona stimuliše, uzbuđuje i iritira. Crvena boja daje osećaj moći, podiže nivo energije, podstiče na kretanje, momentalnu reakciju, strast. Svetlo na semaforu je crvene boje, kao i Crveni krst itd.
Osobine crvene boje

Crvena
Narandžasta predstavlja sreću i radost, kombinujući fizičku energiju i mentalne sposobnosti. To je boja kreativnosti i sposobnosti adaptacije. Stvara osećaj zdravlja i dobrog raspoloženja. Narandžasta simboliše toplinu i prosperitet i utiče na samopoštovanje. Narandžasti zidovi u trpezariji povećavaju osećanje zajedništva u porodici, a narandžasta boja sunca na zalasku nas opušta.
Osobine narandžaste boje

Narandžasta
Žuta je boja intelekta i opažanja. U davnim vremenima, ova boja je predstavljala simbol života i radosti. To je boja ličnosti i ega, govori o stavu prema samome sebi. Ona psihološki povoljno deluje u stanjima utučenosti i melanholije. Boja jasnog razmišljanja, objektivnosti, bistrine, samouverenosti i šarma. Poslovnim ljudima se preporučuje da nose žutu kravatu radi većeg samopouzdanja.
Osobine žute boje

Žuta
Zelena je boja ljubavi, napretka, mladosti, razvoja, neiskustva, plodnosti, nade, ravnoteže i novog života. To je i boja ljubomore, zavisti, sujeverja, ali i emocija. Ona umiruje i stišava. Nose je hirurzi da bi umirili pacijente. Takođe, stimuliše imunobiološki sistem i efikasna je protiv stresa, jer deluje umirujuće (npr. šetnja kroz zelena polja nas opušta itd.).
Osobine zelene boje

Zelena
U nekim emotivnim stanjima, plava psihološki deluje umirujuće više nego zelena boja. Pomaže kod meditacije i duhovne ekspanzije, jer opušta um. Plava je boja istine, odanosti, spokojstva i iskrenosti. To je boja viših mentalnih sposobnosti. Dovodi se u vezu sa sposobnošću samoizražavanja. To je boja smirenosti, utehe i pouzdanosti. Plava oznaka bolnice simboliše smirenost, strpljenje i zdravlje, dok plave uniforme ulivaju sigurnost i pouzdanost.
Osobine plave boje

Plava
Indigoplava je boja discipline, organizacije, vere i efikasnosti. Takođe se smatra da pomaže u otklanjanju emotivnih stanja zavisnosti. Pobuđuje strahove, podstiče i inspiriše samoodgovornost. Simboliše organizovanost, skoncentrisanost i dužnost: npr. tamna, indigoplava poslovna odela, školske uniforme itd.
Osobine indigoplave boje

Indigoplava
Ljubičasta je psihološki u vezi sa samospoznajom i duhovnošću. To je oduvek bila boja koja leči, jer podstiče spajanje ega i duha. Ljubičasta je snažna boja i ne treba je koristiti za kolor terapiju kod dece. Kao opuštajuća, spiritualna boja koristi se u crkvi, na sahranama, u salama za terapiju, staračkim domovima. Ona odvlači pažnju od svakodnevnih briga.
Osobine ljubičaste boje

Ljubičasta

Boje i karakteristike ličnosti

Crvena: hrabre, samouverene, humane, jake, spontane, iskrene i ekstrovertne osobe. Boje i karakteristike ličnosti - crvena
Narandžasta: osobe pune entuzijazma, srećne, druželjubive, energične, samouverene, konstruktivne; vole sportove.  Boje i karakteristike ličnosti - narandžasta
Žuta: uvek dobro raspoložene, optimistične, samouverene, praktične i inteligentne osobe.  Boje i karakteristike ličnosti - žuta
Zelena: osobe pune razumevanja i simpatije, suzdržane, prilagodljive, velikodušne, skromne, ljubitelji prirode i romantične.  Boje i karakteristike ličnosti - zelena
Plava: lojalne, taktične, nežne, inspirativne, inventivne, brižne i oprezne osobe.  Boje i karakteristike ličnosti - plava
Indigoplava: intuitivne, neustrašive, praktične, idealistične, mudre i istinoljubive osobe.  Boje i karakteristike ličnosti - indigoplava
Ljubičasta: lideri koji inspirišu, ljubazne, pravedne, humane, požrtvovane, kreativne, mentalno jake osobe; vizionari.  Boje i karakteristike ličnosti - ljubičasta

Boje zodijaka

Teorija boja ima mnogo zajedničkog sa astrologijom. Svaki znak zodijaka ima svoju boju i lako ćete saznati koja boja će vam biti najpotrebnija u životu.
Vodolija
20. januar – 17. februar
jarkoplava
Boje zodijaka - vodolija
Ribe
18. februar – 19. mart
tirkizna, ljubičasta, zelena
 Boje zodijaka - ribe
Ovan
20. mart – 19. april
crvena
Boje zodijaka - ovan
Bik
20. april – 20. maj
zelena
 Boje zodijaka - bik
Blizanci
21. maj – 20. jun
žuta
 Boje zodijaka - blizanci
Rak
21. jun – 22. jul
bela, srebrna
 Boje zodijaka - rak
Lav
23. jul – 22. avgust
zlatna
 Boje zodijaka - lav
Devica
23. avgust – 22. septembar
svetlozelena, svetložuta
 Boje zodijaka - devica
Vaga
23. septembar – 22. oktobar
plava, ružičasta
 Boje zodijaka - vaga
Škorpija
23. oktobar – 21. novembar
crna, bordo
 Boje zodijaka - škorpija
Strelac
22. novembar – 21. decembar
ljubičasta, ciklama-crvena
 Boje zodijaka - strelac
Jarac
22. decembar – 19. januar
tamnoplava, tamnozelena, crna
 Boje zodijaka - jarac

Boje za prvu pomoć

Boje za prvu pomoć
Problem: Boje koje vam mogu pomoći:
loša koncentracija žuta ili ljubičasta
kratak dah plava
loše varenje žuta
osećaj hladnoće crvena
ljubavni problemi narandžasta
žalost ružičasta ili zelena
stres zelena
uporna glavobolja plava ili ljubičasta

 

 

BIOPTRON aparati su medicinski aparati koji se koriste u profesionalnim uslovima u bolnicama, specijalizovanim ustanovama, sportskim i fitnes centrima, kao i kod kuće. BIOPTRON je švajcarski sistem svetlosne terapije namenjen svima: ima veoma široku primenu, jednostavan je za upotrebu, a tretmani su bezbolni i kratkotrajni, bez negativnih efekata.

BIOPTRON aparati poseduju inovativnu tehnologiju i projektovani su tako da svakom budu ugodni za upotrebu. Za svaki aparat postoje podni stalci, koji omogućavaju postavljanje aparata prema individualnim potrebama korisnika. Na taj način lako se može tretirati svaki deo tela, pružajući korisniku prijatan, relaksirajući tretman. Sva tri aparata razlikuju se samo u veličini i dizajnu, ali su fizičke karakteristike svetlosti iste, pa je i njeno blagotvorno dejstvo na ljudski organizam identično.

Sve BIOPTRON aparate proizvodi kompanija BIOPTRON AG iz Švajcarske.

BIOPTRON AG je švajcarska kompanija koja je postala član Zepter grupe sredinom 1990-ih godina. Značajni rezultati u oblasti svetlosne terapije postignuti su zahvaljujući naučnim istraživanjima, iskustvu i stručnom potencijalu Zepter grupe. Ova dostignuća se stalno primenjuju u proizvodnji BIOPTRON sistema svetlosne terapije.

 


O ZDRAVLJU

Novi trend u zaštiti zdravlja

Tokom poslednjih nekoliko decenija, profesionalno medicinsko osoblje i pacijenti dočekali su brojne promene i poboljšanja u oblasti brige o zdravlju. U naučnom svetu brojna inovativna dostignuća primljena su sa velikim uzbuđenjem, dok je efikasnost novih metoda lečenja potvrđena istraživanjima. Neke od njih koriste najsavremenije tehnike, dok se druge oslanjaju na prirodne izvore i mehanizme koji su postojali od davnina. Mnoge najuspešnije metode lečenja predstavljaju kombinaciju drevnih i savremenih ideja, i one su očigledno atraktivnije za širu javnost.
Veliko je interesovanje šta to nauka može da ponudi, iako su neki skeptični u pogledu eventualnih sporednih efekata i problema koje mogu doneti novi lekovi i tretmani. Više nego ikada ranije, ljudi žele da iskoriste znanje i mudrost svojih predaka i žele zdravstvene tretmane u koje mogu imati poverenja. Ljudi postavljaju sve više pitanja, kao što su: “Da li je to bezbedno?” i ‘’Da li postoje sporedni efekti?”. Oni žele da procene i shvate sve raspoložive mogućnosti i imaju veću kontrolu nad sopstvenim zdravljem i zdravljem svojih najdražih.
S obzirom da se u zdravstvenoj prevenciji medicinski stručnjaci i ostali sve više oslanjaju na holistički pristup, BIOPTRON svetlosna terapija je dobrodošla kao nova terapija u ovoj oblasti. Uticaj Hipokratove filozofije lečenja ponovo se oseća u raznim oblastima medicine:
„Pre svega, ne čini štetu” i „Poštuj snagu prirode koja leči”.

Vrhunsko medicinsko dostignuće: BIOPTRON sistem svetlosne terapije
BIOPTRON sistem svetlosne terapije je moćna tehnologija svetlosne terapije, rezultat izuzetnog vizionarskog rada. Početkom 1980-ih godina tim naučnika otkrio je značaj polarizovane, polihromatske svetlosti. Na osnovu ovog istraživanja stvoren je BIOPTRON sistem svetlosne terapije. Od 1988. godine, kompanija BIOPTRON AG dosta ulaže u dalja istraživanja i razvoj novog proizvoda, da bi se postigla optimalna klinička efikasnost tretmana svetlosnom terapijom.
Dakle, BIOPTRON sistem svetlosne terapije bazira se na iskustvu od više od 20 godina i koriste ga lekari i medicinske sestre u bolnicama, kao i individualni korisnici u svojim domovima, i svi oni imaju koristi od pozitivnog dejstva ove terapije na ljudski organizam.

Patentirana tehnologija BIOPTRON sistema svetlosne terapije omogućava uspešno lečenje na klinikama, sa značajnim rezultatima u prevenciji i lečenju različitih zdravstvenih poremećaja. BIOPTRON sistem se odlikuje vrhunskom tehnologijom, inovativnim dizajnom i jednostavnom upotrebom. Takođe, nema neželjenih efekata. BIOPTRON svetlost je pomoćna terapija na klinikama i u našim domovima.

Svetlosna terapija u antička vremena
Sunčeva svetlost – izvor života

Primena svetlosne terapije u medicini ima dugu istoriju. Prirodna svetlost bila je prvi izvor svetlosti korišćen u fotomedicini. Čak i u starom Egiptu, sunčeva svetlost se koristila za lečenje. Kasnije je Hipokrat opisao upotrebu sunčeve svetlosti za lečenje raznih zdravstvenih poremećaja. Iako u to vreme nije bilo moguće naučno objasniti terapiju sunčevom svetlošću, njena lekovita moć bila je očigledna. Rimski i arapski lekari uveli su primenu svetlosne terapije u opštu medicinsku praksu.

Danas je poznato da ljudski organizam transformiše svetlost u elektrohemijsku energiju, koja aktivira lanac biohemijskih reakcija unutar ćelije, stimuliše metabolizam i jača imuni odgovor celog organizma.

BIOPTRON svetlosna terapija - novi trend u zaštiti zdravlja

Bioptron sistem svetlosne terapije

Svetlosna terapija u antička vremena. Sunčeva svetlost - izvor života

 


KARAKTERISTIKE PROIZVODA

Otkriće

Pre oko 100 godina, danski fizičar Nils Riberg Finsen postavio je temelje savremene svetlosne terapije. Za njegov doprinos u oblasti svetlosne terapije, godine 1903. dodeljena mu je Nobelova nagrada za medicinu. Finsen je konstruisao prvi uređaj za proizvodnju tehnički sintetizovanih sunčevih zraka i ostvario izuzetne rezultate u lečenju pacijenata obolelih od posebne vrste tuberkuloze kože.

Pre oko 100 godina, danski fizičar Nils Riberg Finsen je postavio temelje savremene svetlosne terapije.

Nils Riberg Finsen

Razvoj BIOPTRON svetlosne terapije

Na početku razvoja foto medicine, u modernoj svetlosnoj terapiji uglavnom su korišćeni infracrveni i ultraljubičasti delovi spektra. Početkom 1980-ih, istraživački tim naučnika stvorio je izvor svetlosti koji je najpre bio baziran na laserskoj terapiji niskog intenziteta, ali je u stvari delovao kompletnim opsegom vidljive svetlosti i delom infracrvenog spektra.

Tokom istraživanja otkrivene su izvesne fizičke karakteristike koje su od bitne važnosti za efikasnost svetlosne terapije. Kasnije je na osnovu ove tehnologije stvoren BIOPTRON sistem svetlosne terapije. BIOPTRON AG neprekidno sarađuje sa stručnjacima, istraživačima i lekarima iz mnogih zemalja na ispitivanju karakteristika i terapeutske efikasnosti BIOPTRON svetlosne terapije.

Sertifikat za kvalitet

BIOPTRON AG – Garancija vrhunskog kvaliteta

U laboratorijama kompanije BIOPTRON AG neprekidno se vrše ispitivanja u cilju unapređivanja BIOPTRON aparata u skladu sa najnovijim naučnim studijama nezavisnih institucija. Paralelno sa tim, BIOPTRON aparati se atestiraju u akreditovanim nezavisnim institutima.

Naši poslovni procesi, uključujući istraživanje i razvoj, procenu dobavljača, nabavku komponenti za proizvodnju, kontrolu, kao i sam proizvod, ispunjavaju sve propise u skladu sa direktivom Evropske Zajednice 93/24/EEC, kao i posebnim nacionalnim propisima na lokalnim tržištima.

Sertifikati
1. Sertifikat o kvalitetu (EN ISO 9001)
2. Sertifikat o kvalitetu (EN ISO 13485)
3. Sertifikat o sistemu kvaliteta (direktiva 93/42/EEC)

Odobreno od strane FDA (Američke komisije za hranu i lekove)

Za detaljne informacije posetite “510(k) Premarket Notification Database”Our 510(k) No: K032216

BIOPTRON AG

Zepter BIOPTRON fabrika poseduje sledeće sertifikate:

 • DEKRA sertifikat za kontrolu kvaliteta: EN ISO 9001:2008 – EN ISO 13485:2012 + AC:2012
 • DEKRA sertifikat za medicinske aparate u skladu sa Aneksom II, odeljak 3, direktive 93/42/EEC (ovlašćena institucija – id. br. 0124)
 • Deklaracija o saobraznosti za sve proizvode, izdata od strane DEKRE (ovlašćena institucija u Evropi), izdata 2013. god. (21.07.2013.)
Sertifikat za kvalitet
Sertifikat za kvalitet

Nauka i naučna istraživanja

Višegodišnje iskustvo i istraživanja potvrdili su pozitivno dejstvo BIOPTRON svetlosne terapije i doveli do široke primene u raznim oblastima medicine. Ova terapija je prihvaćena širom sveta kao nov tretman u prevenciji, terapiji i rehabilitaciji. Naučni tim BIOPTRON AG neprekidno sarađuje sa stručnjacima, istraživačima i lekarima u mnogim zemljama sa ciljem daljih ispitivanja karakteristika i terapeutske efikasnosti BIOPTRON svetlosne terapije.

Spisak stručne literature
Lekari širom sveta preporučuju upotrebu BIOPTRON svetlosne terapije.

Bazična istraživanja

[1] T. Kubasova, M. Horvath, K. Kocsis and M. Fenyö: Effect of visible light on some cellular and immune parameters. Immunology and Cell Biology, 1995, 73; 239-244.

[2] M. Fenyö, J. Mandl and A. Falus: Opposite effect of linearly polarized light on biosynthesis of interleukin-6 in a human B lymphoid cell line and peripheral human monocytes. Cell Biology International, 2002, 26(3); 265-269.

[3] T. Kubasova, M. Fenyö, Z. Somosy, L.Gazso and I.Kertesz: Investigations on biological effect of polarized light. Photochemistry and Photobiology, 1988, 48; 505-509.

[4] P. Bolton, M. Dyson and S. Young: The effect of polarized light on the release of growth factors from the U-937 macrophage-like cell line. Laser Therapy, 1992, 2(3); 33-37.

[5] I. Kertesz, M. Fenyö, E. Mester and G. Bathory: Hypothetical physical model for laser dissimulation. Optics and Laser Technology, 1982, 16; 31-32.

[6] K.A. Samoilova, K.D. Obolenskaya, A.V. Vologdina, S.A. Snopov and E.V. Shevchenko: Single skin exposure to visible light induces rapid modification of entire circulation blood – 1. Improvement of rheologic and immune parameters. Progress in Biomedical Optics/Proceedings of Low-Power Light on Biological Systems, 1998, IV; 90-103.

[7] J.E. Roberts: Visible light induces changes in the immune response through an eye-brain mechanism (photoneuroimmunology), Journal of Photochemistry and Photobiology, B: Biology, 1995, 29(1); 3-15.

Lečenje rana

[8] L. Medenica and M. Lens: The use of polarised polychromatic non-coherent light alone as a therapy for venous leg ulceration. Journal of Wound Care, 2003, 12(1); 37-40.

[9] S. Monstrey, H. Hoeksema, H. Saelens, K. Depuydt, M. Hamdi, K. Van Landuyt and P. Blondeel: A conservative approach for deep dermal burn wounds using polarised-light therapy. British Journal of Plastic Surgery, 2002, 55; 420-426.

[10] 10. P. Iordanou, G. Baltopoulos, M. Giannakopoulou, P. Bellou and E. Ktenas: Effect of polarized light in the healing process of pressure ulcers. International Journal of Nursing Practice, 2002, 8(1); 49-55.

[11] S. Monstrey, H. Hoeksema, K. Depuydt, G. Van Maele, K. Van Landuyt and P. Blondeel: The effect of polarized light on wound healing. European Journal of Plastic Surgery, 2002, 24(8); 377-382. 
Invited commentary: W. Vanscheidt, The effect of polarized light on wound healing. European Journal of Plastic Surgery, 2002, 24(8); 383.

[12] Colic MM, Vidojkovic N, Jovanovic M, Lazovic G. The use of polarized light in aesthetic surgery. Aesthetic Plast.Surg. 2004;28(5):324-7.

[13] Tomashuk IP, Tomashuk II. [Clinical efficacy of alprostan in combination with “Bioptron-II” rays and iruxol-miramistin in the treatment of the diabetic foot complicated by atherosclerosis]. Klin.Khir. 2001;(8):49-51.

Tretman bola

[14] M.F. Ballyzek, V. Vesovic-Potic, X. He, A.J ohnston: Efficacy of polarized, polychromatic, non-coherent light in the treatment of chronic musculoskeletal neck and shoulder pain. Unpublished material, BIOPTRON AG, Wollerau, Switzerland (2005).

[15] Stasinopoulos D. The use of polarized polychromatic non-coherent light as therapy for acute tennis elbow/lateral epicondylalgia: a pilot study. Photomedicine and Laser Surgery 2005;23(1):66-69.

[16] D. Stasinopoulos, I. Stasinopoulos and M.I. Johnson: Treatment of carpal tunnel syndrome with polarized polychromatic noncoherent light (Bioptron light): a preliminary, prospective, open clinical trial. Photomedicine and Laser Surgery, 2005;23(2):225-228.

[17] I. Stasinopoulos: Report of the rheumatology and rehabilitation centre. Unpublished material, Greece (1990).

[18] Lymans’kyi I, Tamarova ZA, Huliar SO. [Suppression of visceral pain by action of the low intensity polarized light on acupuncture antinociceptive points]. Fiziol.Zh. 2003;49(5):43-51.

Dermatologija

[19] Aronis, A. Braziotis, K. Kafouros, N. Pagratis, Th. Papakostas and P. Venetsanos: The action of visible polarized light on skin diseases. Poster presentation at the 18th International Congress of Dermatology, New York, USA (1992).

[20] Bartos Z.; The use of the BIOPTRON Light Therapy System in the treatment of skin disorders; Kiskunfélegyháza City Hospital and Polyclinic Department of Dermatological and Venerreal Diseases; Experience report; Hungary (2004).

[21] Charakida Aikaterini, Deaton Edward D. Charakida Marietta, Mouser Paul et al.; Phototherapy in the Treatment of Acne Vulgaris. What is the Role?; Am J Clin Dermatol; 5(4):211-216(2004).

Pedijatrija

[22] Burkin IA, Okateyev VS, 2004. The use of BIOPTRON Light Therapy in the treatment of children with musculoskeletal injuries. Clinical Experience Report. Traumatology Department, Sperandsky; Municipal Children’s Hospital, Moscow, Russia.

[23] Cerná O. The BIOPTRON Light Therapy in the life support and intensive care unit, Abstract, Congress Proceedings, Prague, Czechoslovakia 2005.

[24] Khan MA, 2001, Report on use of BIOPTRON polychromatic incoherent polarized light in paediatrics, Experience Report. Russian Scientific Centre of Reconstructive Medicine and Balneotherapy, Moscow, Russia.

[25] Khan MA, Erdes SI. Clinical efficiency of BIOPTRON polychromatic polarized light in the treatment of atopic dermatitis and frequent respiratory diseases in children, Allergology and Immunology in Paediatrics, N3 (14), September 2008.

Sezonska depresija 

[26] Avery DA, Kizer D, Bolte MA et al.: Bright light therapy of subsydromal seasonal affective disorders in the workplace: morning vs. afternoon exposure. Acta Psychiatrica Scandinavica 2001; 103:267 -274.

[27] Eastrnan Cl, Young MA, Fogg LF, Lìu L, Meaden PM: Bright light treatment of winter depression: a placebo-controlled trial. Arch Gen Psychiatry 1998; 55: BB3 – 889.

[28] Lam RW and Levitt A: Canadian Consensus Guidelines for the Treatment of SAD, A Summary of the Report of the Canadian Consensus Group on SAD, Can J Diagnosis 1998; Suppl. 1 – l5.

[29] Lee TM, Chan CC: Dose-response relationship of phototherapy for seasonal affective disorder: a meta’analysis. Acta Psychiatr Scand 1999; 99; 315 – 323.

Bioptron - lečenje rana u medicini

Bioptron istraživanja

Inovativni Bioptron aparati

 


KARAKTERISTIKE PROIZVODA

Šta je BIOPTRON svetlost?

BIOPTRON sistem svetlosne terapije je medicinski aparat za svetlosnu terapiju sa posebnom optičkom jedinicom koja emituje svetlost sličnu delu elektromagnetnog spektra prirodne sunčeve svetlosti, ali bez UV zračenja.

BIOPTRON svetlosna terapija deluje prirodno, podstiče sposobnost organizma da se regeneriše i povrati svoj balans, te prema tome, pomaže organizmu da oslobodi svoj potencijal za samoizlečenje. Svetlosna energija direktno deluje na tkiva i inicira proces biostimulacije (što znači da pozitivno utiče na različite biološke procese u organizmu i time poboljšava telesne funkcije).

BIOPTRON tehnologija se široko primenjuje i prihvaćena je u medicini kao terapija koja se ne zasniva na farmaceutskim preparatima, koja je efikasna i ugodna za primenu. Tokom 15 godina kliničkih istraživanja širom sveta, pokazala se kao sigurna podrška u konzervativnom lečenju akutnih i hroničnih povreda, kao i postoperativnih rana. Uticaj Hipokratove filozofije lečenja ponovo se oseća u raznim oblastima medicine: „Primum non nocere” („Pre svega, ne čini štetu”) i „Vis Medicatrix Naturae” („Poštuj lekovitu moć prirode”).

BIOPTRON svetlosna terapija odobrena je kao medicinsko sredstvo prema Direktivi 93/42/EEC.

 BIOPTRON svetlosna terapija za kožna oboljenja
POLARIZOVANOST
BIOPTRON svetlost je polarizovana svetlost, čiji talasi se prostiru (osciliraju) u paralelnim ravnima. Svetlost koju emituju BIOPTRON aparati dostiže stepen polarizacije do 95%.

BIOPTRON svetlost je polarizovana

Staklo
Polarizacija emitovanog svetlosnog spektra više od 95%
Polarizacija refleksijom

POLIHROMNOST
BIOPTRON svetlost je polihromatska. To znači da nema samo jednu talasnu dužinu (kao laser), već širok raspon talasnih dužina, uključujući vidljivu svetlost i infracrveni deo spektra. Talasna dužina BIOPTRON svetlosti kreće se od 480 do 3.400 nm.
Elektromagneni spektar BIOPTRONA ne sadrži UV zrake!

BIOPTRON svetlost je polihromatska

Ultraljubičasta
svetlost
Infracrvena svetlost
BIOPTRON svetlost

NEKOHERENTNOST
Za razliku od laserske svetlosti, BIOPTRON svetlost je nekoherentna, „van faze”. To znači da svetlosni talasi nisu sinhronizovani.

BIOPTRON svetlost je nekoherentna, van faze

Koherentna ili “u fazi”
Laserska svetlost
Nekoherentna ili “van faze”
BIOPTRON svetlost

SVETLOST NISKE ENERGIJE
BIOPTRON svetlost ima malu gustinu energije. Ova gustina energije ima biostimulativno dejstvo, tako da svetlost stimuliše razne biološke procese u organizmu.

BIOPTRON je svetlost niske energije

BIOSTIMULATIVNO DEJSTVO
BIOPTRON svetlost ima biostimulativno dejstvo: kada tretiramo kožu, ona stimuliše fotosenzitivne unutarćelijske strukture i molekule. Tako podstiče lančanu ćelijsku reakciju i aktivira tzv. sekundarne odgovore, koji nisu ograničeni samo na tretiranu zonu na koži, već uključuju ceo organizam.

BIOPTRON svetlost ima biostimulativno dejstvo: kada tretiramo kožu, ona stimuliše fotosenzitivne unutarćelijske strukture i molekule.

STIMULIŠE I MODULIRA
BIOPTRON svetlosna terapija stimuliše i modulira reparativne i regenerativne procese, kao i procese u čovekovom odbrambenom sistemu.

DELUJE PRIRODNO
BIOPTRON svetlosna terapija deluje na prirodan način, podstičući sposobnost organizma da se regeneriše, što znači da pomaže našem organizmu da oslobodi svoj potencijal za samoizlečenje.
BIOPTRON svetlost se više od 15 godina primenjuje u terapiji raznih oboljenja.

BIOPTRON – opšti efekti

BIOPTRON svetlosna terapija može se koristiti kao dopunska terapija za određene indikacije.

BIOPTRON svetlosna terapija se može koristiti kao dopunska terapija za:

 • podsticanje zarastanje rana
 • uklanjanje bola ili smanjenje njegovog intenziteta
 • kod dermatoloških oboljenja i problema sa kožom
 • u pedijatriji
 • u lečenju sezonske depresije.

Izuzetne karakteristike BIOPTRON svetlosti omogućavaju penetraciju svetlosti ne samo kroz kožu, već i kroz potkožna tkiva. Prema tome, pozitivno dejstvo BIOPTRON svetlosti nije ograničeno samo na tretiranu zonu na koži.

BIOPTRON svetlost ima biostimulativno dejstvo: kada tretiramo kožu, ona stimuliše fotosenzitivne unutarćelijske strukture i molekule. Ovo inicira lančanu ćelijsku reakciju i aktivira tzv. sekundarne odgovore, koji nisu ograničeni samo na tretiranu zonu na koži, već uključuju ceo organizam. Videti stručnu literaturu pod 1, 3 i 5.

BIOPTRON svetlosna terapija stimuliše i modulira reparativne i regenerativne procese, kao i procese u čovekovom odbrambenom sistemu. Videti stručnu literaturu pod 2 i 6.

BIOPTRON sistem svetlosne terapije prihvaćen je širom sveta kao nov tretman u prevenciji, terapiji i rehabilitaciji kod pomenutih medicinskih indikacija.

BIOPTRON svetlosna terapija stimuliše i modulira reparativne i regenerativne procese.

Lečenje rana

BIOPTRON svetlosna terapija može se koristiti kao dopunska terapija za lečenje rana kod sledećih indikacija:

 • rane posle povrede (posttraumatske rane)
 • opekotine
 • rane posle operacije (postoperativne rane)
 • ulkusi potkolenice
 • dekubitus (rane od dugotrajnog ležanja)

Preporučujemo da pre upotrebe BIOPTRON svetlosne terapije konsultujete lekara, kako biste dobili profesionalni savet da li se preporučuje ova terapija, ili je neophodan neki drugi način lečenja.

BIOPTRON svetlosna terapija može se koristiti kao monoterapija i/ili kao dopunska terapija za lečenje rana.

Lečenje bola

BIOPTRON svetlosna terapija može se koristiti kao dopunska terapija za lečenje bola kod sledećih indikacija:

Reumatologija

 • osteoartritis
 • reumatoidni artritis
 • artroza

Fizikalna terapija

 • bol u donjem delu leđa
 • bol u ramenu i vratu
 • sindrom karpalnog tunela
 • ožiljci

U sportskoj medicini, za povrede mekih tkiva mišića, tetiva i ligamenata:

 • grč mišića
 • uganuća, istegnuća, kontuzije
 • povrede ligamenata i mišića
 • upala tetive
 • teniski lakat

Preporučujemo da pre upotrebe BIOPTRON svetlosne terapije konsultujete lekara, kako biste dobili profesionalni savet da li se preporučuje ova terapija, ili je neophodan neki drugi način lečenja.

BIOPTRON svetlosna terapija može se koristiti u sportskoj medicini za lečenje povreda mekih tkiva.

BIOPTRON svetlosna terapija može se koristiti u reumatologiji i fizikalnoj terapiji.

BIOPTRON za indikacije u dermatologiji

BIOPTRON svetlosna terapija može se koristiti kao dopunska terapija u lečenju raznih kožnih oboljenja, kao što su:

 • akne
 • atopijski dermatitis (ekcem)
 • psorijaza
 • herpes simpleks
 • herpes zoster
 • površinske bakterijske infekcije
 • oštećenja sluzokože

Ova kožna oboljenja su dosta česta i kod većine ljudi pojave se bar jednom u životu. Iako uglavnom nisu opasna po život, ona mogu biti veoma opterećujuća za pacijenta i negativno utiču na njegov kvalitet života.

BIOPTRON svetlosna terapija pospešuje lečenje kože i smanjuje nelagodnost koja se manifestuje kod mnogih kožnih oboljenja. Ona je bezbolna i jednostavna za upotrebu.

Preporučujemo da pre upotrebe BIOPTRON svetlosne terapije konsultujete lekara, kako biste dobili profesionalni savet da li se preporučuje ova terapija, ili je neophodan neki drugi način lečenja.

BIOPTRON svetlosna terapija može se koristiti kao dopunska terapija za lečenje kožnih oboljenja.

BIOPTRON ZA LEČENJE SEZONSKE DEPRESIJE

Sezonska depresija (‘zimska depresija’)

U dugim noćima i mračnim zimskim danima, neki ljudi se osećaju neraspoloženo; ovu pojavu nazivamo ‘sezonska’ ili ‘zimska’ depresija. Veruje se da je uzrok sezonske depresije poremećaj u proizvodnji ’hormona sna’ – melatonina. Kada se poveća količina svetlosti, smanjuje se proizvodnja ’hormona sna’, a time i simptomi sezonske depresije.

Svetlosna terapija je standardna terapija za lečenje sezonske depresije i njenih simptoma:

 • sindrom hroničnog umora
 • smanjena motivacija
 • povećana potreba za snom

BIOPTRON svetlost ne sadrži ultraljubičaste zrake, a njen minimalni intenzitet je 10.000 luksa. Prema tome, BIOPTRON svetlosna terapija je veoma efikasna za lečenje sezonske depresije.

Svetlosna terapija je standardna terapija za lečenje sezonske depresije i sličnih simtoma

BIOPTRON za indikacije u pedijatriji

BIOPTRON svetlosna terapija može se koristiti kod dece kao dopunska terapija za smanjenje bola i brže izlečenje kod raznih oboljenja:

 • kožna oboljenja
 • alergijska respiratorna oboljenja
 • infekcije gornjih disajnih puteva
 • oboljenja koštano-mišićnog sistema, neurološki poremećaji i deficiti

Kožne bolesti su uobičajene kod dece: alergijski ekcem javlja se kod 15% dece, a i infekcije kože (virusne i bakterijske) su dosta česte. Kožne bolesti mogu biti veoma uznemirujuće za decu (i njihove roditelje) zbog bola, stalno prisutnog svraba, nedostatka sna i stida zbog izgleda kože lica ili ruku.

BIOPTRON svetlosna terapija omogućava tretmane koji su prijatni za decu, pospešuje lečenje kože i smanjuje nelagodnost koja se manifestuje kod mnogih kožnih oboljenja.

Manja deca su posebno sklona virusnim infekcijama gornjih disajnih puteva (npr. nosa i grla) i često oboljevaju, što dovodi do velikog broja izostanaka iz škole.

BIOPTRON svetlosna terapija pomaže kod ovih stanja time što podstiče imunološki sistem i ubrzava odbrambenu reakciju organizma.

BIOPTRON svetlosna terapija je klinički dokazana i koristi se za lečenje rana i ublažavanje bola i upala.

BIOPTRON svetlosna terapija može se koristiti kod novorođenčadi, za lečenje dermatoloških stanja kao što su flebitis, dekubitus i osip kože (od pelena), jer ublažava bol i upalu.

Preporučujemo da pre upotrebe BIOPTRON svetlosne terapije konsultujete lekara, kako biste dobili profesionalni savet da li se preporučuje ova terapija, ili je neophodan neki drugi način lečenja.

BIOPTRON svetlosna terapija može se koristiti kod dece kao dopunska terapija za smanjenje bola i brže izlečenje.

 


POSEBAN DODATAK

BIOPTRON misija
S obzirom da smo član ZEPTER grupe, naša MISIJA je da razvijamo inovativne, visokokvalitetne proizvode, koji će poboljšati zdravlje i kvalitet života ljudi širom sveta.

Profil kompanije BIOPTRON
Kompanija BIOPTRON AG osnovana je u proleće 1988. god. i bavi se istraživanjem, razvojem i proizvodnjom medicinskih proizvoda iz sistema BIOPTRON svetlosne terapije. Nalazi se u mestu Wollerau u blizini Ciriha, u samom ekonomskom središtu Švajcarske.

BIOPTRON sistem svetlosne terapije razvijen je u tesnoj saradnji sa lekarima-specijalistima i istraživačkim odeljenjima mnogih univerziteta i klinika. Kroz naučna istraživanja koja obavljaju nezavisne institucije, mi neprekidno ispitujemo i poboljšavamo naše proizvode.

Naši proizvodi se izrađuju u našoj fabrici, koja poseduje visokokvalifikovanu radnu snagu i moderan sistem proizvodnje. Garantujemo dobar kvalitet naših proizvoda, zahvaljujući temeljnim kontrolama koje se vrše u svakoj fazi proizvodnje.

Naša kompanija i proizvodi su sertifikovani prema standardima ISO 9001 i EN 13485.

Naše poslovne aktivnosti zasnovane su na punom poverenju prema zaposlenima, čije znanje se konstantno unapređuje procesom obuke.

Kompanija je 1996. postala deo Zepter grupe. Ovim je BIOPTRON AG dobio priliku da zahvaljujući zajedničkom nastupu distribuira proizvode u više od 50 zemalja širom sveta.

Najnovije priznanje kompaniji Zepter International

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva i dokazane efikasnosti u terapiji i prevenciji, BIOPTRON je još jednom pokazao istinsku snagu svetlosti i osvojio prvu nagradu za najefikasniji antiejdžing aparat na Drugom evropskom kongresu antiejdžing medicine, održanom od 24. do 25. oktobra u Parizu.

lnternacionalni tim medicinskih eksperata predstavio je efekte BIOPTRON svetlosne terapije u antiejdžingu, gde su klinička istraživanja pokazala da Bioptron svetlosna terapija ima pozitivno i stimulativno dejstvo na fibroblaste, ćelije u našoj koži koje su odgovorne za proizvodnju kolagena i elastina.

Kako koža stari, kao i prilikom izlaganja sunčevim zracima, smanjuje se količina ovih proteina u ljudskoj koži i javljaju fine linije i bore. Bezbednim i neinvazivnim svakodnevnim tretmanima BIOPTRON svetlošću, u trajanju od samo 10 minuta, ove bore nestaju.

BIOPTRON Compact III – dobitnik nagrade za poverenje potrošača
“Gold OTIS” – Poljska, 2006.

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je, na osnovu velikog broja glasova zadovoljnih korisnika, naš BIOPTRON III Compact dobio nagradu za poverenje potrošača “Gold OTIS” 2006. u kategoriji medicinskih aparata. Direktor programa Zepter Medical, gospodin Vadim Grečani (Wadim Greczany), je u ime kompanije Zepter International Poljska primio nagradu 25. aprila 2006. godine. “Gold OTIS”, nagrada za poverenje, je prva nagrada potrošača u istoriji poljskog tržišta farmaceutskih proizvoda. Na osnovu prezentacija medicinskih aparata, čitaoci, gledaoci TV Polsat-a i korisnici interneta dali su svoj glas poverenja našem proizvodu i zato je ova nagrada “nagrada za poverenje”. Ova prestižna nagrada potvrđuje da proizvodi Bioptron sistema imaju milion zahvalnih, zadovoljnih i lojalnih korisnika u Poljskoj i širom sveta.

Bioptron Mission

Najnovije priznanje kompaniji Zepter International

BIOPTRON Compact III - dobitnik nagrade za poverenje potrošača

BIOPTRON Compact III
dobitnik nagrade
za poverenje
potrošača
“Gold OTIS”
Poljska, 2006.

 


 

DOGAĐAJI U 2014. god.

Kompanija BIOPTRON AG učestvuje na kongresima i izložbama nacionalnog i internacionalnog karaktera iz oblasti medicine, nege lepote i zdravlja. Ovi događaji su prilika da se profesionalci, korisnici i distributeri lično informišu o BIOPTRON sistemu svetlosne terapije i biostimulativnim efektima ove terapije.

IZLOŽBE
AMWC 2014.
Monako
3 – 5. april 2014.
Grimaldi Forum, Monako
12. svetski kongres anti-aging medicine
Nivo +1 Ravel, štand O5

II AMEC 2014.
Pariz
24-25. oktobar 2014.
Kongresna palata Pariz
Nivo 2, hala Maillot, E27

DOGAĐAJI U 2012. god.

Kompanija BIOPTRON AG učestvuje na nacionalnim i međunarodnim kongresima i izložbama iz oblasti medicine. Ovi događaji su prilika da se profesionalci, korisnici i distributeri lično informišu o BIOPTRON sistemu svetlosne terapije i biostimulativnim efektima ove terapije.

IZLOŽBE
IFAS 2012
Cirih, Švajcarska
23 – 26. oktobar 2012.
Izložbeni centar Cirih
32. sajam trgovine
u oblasti nege zdravlja
Hala 2, štand 109
www.ifas-messe.ch

DOGAĐAJI U 2010. god.

Kompanija BIOPTRON AG učestvuje na nacionalnim i međunarodnim kongresima i izložbama iz oblasti medicine. Ovi događaji su prilika da se profesionalci, korisnici i distributeri lično informišu o BIOPTRON sistemu svetlosne terapije i biostimulativnim efektima ove terapije.

IZLOŽBE 
ARAB HEALTH 2010
Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati
25 – 28. januara 2010.
Dubai internacionalni izložbeni centar
Švajcarski paviljon, hala 7 – štand 7E19
www.arabhealthonline.com

IFAS 2010 – Cirih/Švajcarska
26 – 29. oktobar 2010.
Izložbeni centar Cirih
31. sajam medicinske i bolničke opreme
Hala 2, štand 118
www.ifas-messe.ch

IIHF svetsko prvenstvo 2010
Bern, Švajcarska
24. april – 10. maj 2010.
73. IIHF svetsko prvenstvo u hokeju na ledu
www.iihf.com

DOGAĐAJI U 2009. god.

Kompanija BIOPTRON AG učestvuje na nacionalnim i međunarodnim kongresima i izložbama iz oblasti medicine. Ovi događaju su prilika da se profesionalci, korisnici i distributeri lično informišu o BIOPTRON sistemu svetlosne terapije i biostimulativnim efektima ove terapije.

KONGRESI
ICD 2009