Davimo se u informacijama a gladni smo znanja


“Davimo se u informacijama, a gladni smo znanja.” Džon information-overloadNezbit”

Ričard Vurman ističe da dnevno izdanje Njujork tajmsa sadrži onoliko informacija sa koliko se u sedamnestom veku osoba u Engleskoj nije srela tokom celog života.

Da li je pomfrit kancerogen?

Jedna švedska studija iz 2002. godine objavila je da namirnice koje sadrže skrob, kao što su pompfrit, čips, pirinač i žitarice, sadrže i akrilamid koji je laboratoriskim eksperimentima doveden u vezu s rakom. Da li ste zbog toga prestali da jedete ove namirnice? Ako jeste, devet meseci kasnije bili ste verovatno iznenadjeni studijom koja je usledila. Tu je otkriveno da ove namirnice, iako zaista sadrže akrilamid, izgleda ne prouzrokuju rak.

Protivrečnosti se nastavljaju:”Sastojak pržene hrane mutira DNK, otkriva istraživanje”  objavio je Rojters u naslovu od 17. juna 2003. godine, tik iznad priče u kojoj se tvrdi da akrilamidi oštećuju DNK jer izazivaju mutacije. Medjutim, nekoliko nedelja kasnije, 5 jula, pojavljuje se još jedan Rojtersov izveštaj: “Istraživanjem nije pronadjena nikakva veza izmedju barenog krompira i raka.”

Da li ste prestali da jedete krompir ili da čitate novine? Kako da razaberete šta je istina u moru složenih informacija? Nakon svih godina u kojima ste se pitali jedući niskokalorične obroke i namirnice bez masnoće, sada pročitate da je nedavno otkriveno kako transmasne kiseline, nezasićene masnoće iz namirnica, povećavaju rizik od bolesti scra i raka. Ti istraživači preporučuju da se u ishranu ponovo uvrste nepreradjene masti kao što su maslinovo ulje i puter-pa čak i svinjka mast. Zašto ste se onda patili s margarinom sve ove godine?

Koje će se nove studije pojaviti sutra? Kako da razdvojite činjenice od izmišlotina? Da li da jednostavno prestanete da jedete? Da li da ponovo počnete da puštite? Uostalom, možda se jednog dana pojavi neka studija kaja dokazuje kako to i nije toliko loše. Bombardovani smo savetima, istraživanjima i potocima informacija. Kako da znate šta je isinito i da shodno tome radite? Kako da prepozate inforamcije koje su dobre za vas i kako da se probijete kroz bujicu ostalih podataka, a da vas ona ne preplavi? Rešenje postoji i ono što je naj važnije na ovaj način možete napokon postati sigurni šta je za vaš organizam zdravo, šta možete i trebate konzumirati a šta ne. Nije teško ni komlikovano jer ste već naučili mnogo teže stvari. Da hodate, govorite, pišete….Ovo je još samo jedna nova veština. Za više infomracija o ovoj mogućnosti zakažite besplatne konsultacije.

 

Leave a Comment