DIJETA KOD DUGOTRAJNOG OBOLJENJA TANKOG I DEBELOG CREVA

OPŠTA DIJETA KOD DUGOTRAJNOG OBOLJENJA TANKOG I DEBELOG CREVA

Hranu čovek uzima u usta, gde se žvaće i mesa sa pljuvačkom, zatim je guta i preko jednjaka dolazi u želudac, gde se meša sa stomačnim sokom, i tada preko dvanaestopalačnog creva stiže u tanko crevo. Ono ima za zadatak da završi započeto razlaganje hrane koju crev- na sluznica može da upije i time omogućuje organizmu korišćenje uzete hrane.
Tanko crevo vari sve vrste hranljivih sastojaka sem celuloznih opni biljaka, koje crevni sokovi ne mogu da razore. Ostaci hrane koji se nisu svarili u tankom crevu ili nisu upijeni dospevaju u debelo crevo. U završnom delu tankog creva kao i u početku debelog, nalaze se razne vrste bakterija koje su korisne čoveku. Uloga ovih bakterija u varenju hrane se sastoji u sposobnosti, da razlažu celulozne opne, čime oslobađaju škrob, koji se razlaže tada, upija i koristi u ishrani. Postoje dve vrste bakterija: jedne koje se množe na nesvarenim i neupijenim delovima ugljenih hidrata i zovu se bakterije vrenja; a druge koje se razvijaju na ostacima belančevina su bakterije truljenja. U normalnim prilikama one drže ravnotežu jedni drugima, tako da se nijedna vrsta ne množi suviše. Pored ove uloge u varenju, koju debelo crevo vrši preko svojih bakterija, ono ima za cilj da uspori prolaz hrane, da mu oduzme vodu, zgusne ga i izbaci napolje.
Oboljenja creva pokazuju se promenom stolice. Bolovi su sporedna tegoba, jer nisu stalni ni redovni. Ponekad su ovi bolovi slabi i jaki. Najčešće je neuredna stolica: učestali prolivi, pa zatvor, naizmenični zatvor, pa proliv itd. Ovakve promene se zbivaju zbog poremećenog lučenja crevnih sokova, nedovoljnog upijanja svarenih hranljivih sastojaka, nepravilnih pokreta creva za mešanje hrane i potiskivanje u niže delove koji su ubrzani ili spori. Ako u stolici ima krvi i sluzi, onda je to zapa- ljenje u debelom crevu.
Dijetalna ishrana ima u crevnim oboljenjima veliku ulogu, jer pravilnom ishranom doprinosimo ozdravljenju obole- lih creva, a nepravilnom ishranom doprinosimo njihovom pogoršanju. Da bi se odredila dijeta, treba odvojiti akutne poremećaje od hroničnih. Za akutna oboljenja se određuje stroga dijeta koja je i kratkotrajna.

Akutna oboljenja nastaju zbog uzete pokvarene hrane, koja je štetna po organizam, bilo zbog sadržaja raspadnutih produkata, koji ponekad mogu biti i otrovni po čoveka. Oboljenja se javljaju učestalim stolicama, kašastom, vodenom ili sukrvičastom sluzi. Pored čajeva bolesnik mora da miruje i leži. (Ne srne 1 do 2 dana ništa da jede, već da pije čajeve kako bi nadoknadio gubitak tečnosti prilikom pro- liva. Veća količina čajeva nikad ne prouzrokuje proliv. Daju se čajevi, ukuvana pirinčana voda, povrćna ćorba. Posle 2 dana, već prema stanju bolesnika dodaje se dvopek ili keks, u povrćne čorbe dodaje se griz, belo brašno, zejtin (ulje), Umesto povrćne čorbe daje se prvih nekoliko dana pileća supa ili čorba sa povrćem, a posle 2 do 3 dana dodaje se griz, pirinač, domaća testa i povrće. Zatim se kasnije prelazi na lakša mesa, prvo kuvana pa potom mlevena. Umesto mesa može se pojesti po neko kuvano jaje. Mleko ne treba davati bolesnicima, jer ga mnogi ne podnose. Ako poremećaji ne nailaze na oštećena creva, onda se brzo prelazi na normalnu ishranu. Sada se koriste: začini, variva, povrće, nekuvano voće i hranu koja obiluje sa dosta celuloze, da nesvarena dolazi u debelo crevo i nadražuje ga svojim pri-sustvom. Uzeti 1 do 2 kg jabuka, oprati ih, krpom prosušiti i narediti, da kaša bude mrke boje. To pojesti u toku dana sa napred navedenim čajevima. Mogu se koristiti i banane sa narendanim rogačima — rokčićima (Ceratonia syliqua) ili šar- garepom-mrkvom svežom ili ukuvanom.
Hronične prolive treba razlikovati prave od lažnih. Lažni su kada crevni sadržaj nadraži debelo crevo, onda nastupa pražnjenje sa više prolivnih stolica, pa nastupa zatvor od nekoliko dana pa opet prolivne stolice. Ovde treba lečiti zatvor, a ne proliv. Kod jpravih proliva imamo id.ve stolice dnevno pa i više. Treba ih razlikovati po postanku i težini poremećaja, po značaju dijete i mogućnosti uti- caja dijetalne ishrane ha crevna oboljenja. Ova vrsta proliva je dosta česta i javlja se kod nervoznih žena. Prolivi su vezani za kakva uzbuđenja pred menstruaciju, bez uočljive grečke u ishrani. Javljaju se 3 do 4 puta dnevno kašaste stolice bez krvi i sluzi i same po sebi prestaju ili uz lečenje čajevima. Slični prolivi se ponekad javljaju kod oboljenja pojedinih žlezdi koje svoje produkte luče u krv. Ovakvi prolivi nikada ne stvaraju posledice uz kratkotrajne dijete. Dugotrajna stroga dijeta može škoditi na uhranjenost, labilnost živčanog sistema, jer bolesnici misle da su neizlečivi, a prolivi se javljaju i pored utvrđene dijete. Prolivi mogu nastupiti zbog živahnijih pokreta creva i zato treba iz ishrane izbaciti začine. Teže vrste proliva su dispepsije. To su poremećaji u varenju ili upijanju hrane, kod kojih se jedan deo hranljivih supstanci zbije u debelo crevo i služi za ishranu pojedinim bakterijama.
Dispepsija truljenja nastaje kada u debelo crevo dospe više nesvarenih belančevina ili kada zapaljena sluznica luči dosta sluzi na kojoj se razvijaju bakterije truljenja. U ovom slučaju su stolice dosta tamne i jako zaudaraju. Ukoliko se radi o ubrzanom prolazu kroz tanko crevo, a ne i o zapaljivim promenama u debelom crevu onda koristiti dijetu. Ovom dijetom oduzimamo bakterijama hranljivu podlogu na kojoj se množe i podstičemo razvoj bakterija vrenja koje potiskuju bakterije truljenja. Iz ishrane odmah izbaciti be- lančevine (meso, sir, jaja, mleko itd.), a uzimati ugljene hidrate, koji ne sadrže mnogo celuloze, da ne bi ona stigla u debelo crevo i pravila posledice. Zato treba koristiti razne vrste belog brašna, keks, dvopek, jučerašnji hleb (kruh), pire od krompira, pudinge od griza i zrele jabuke. Posle nekoliko dana oprezno i pomalo dodavati belančevine, pire od mesa, rečne ribe, rovita jaja, starog sira i kasnije pire od povrća, voća i kompote. Nakon nekoliko dana ovakve ishrane onda se prelazi na zdravu ishranu.
Dispepsija vrenja izaziva prolive zbog previšeg vrenja. Cesto se javlja kada se hranom unese više namirnica sa celulozom: pro ja, grubo povrće, razna žita, sočivo, grašak, pasulj. Unošenje ovakvih namirnica izaziva naduvenost, gasove, žitki ju stolicu. Uzeta ovakva hrana dovodi do obilnog vrenja u debelom crevu i češće stolice koje su svetle boje sa mehurićima. Dijeta kod ovakvih pojava je korisna i izlečiva. Ako ne bi držali dijetu, onda bi došlo do lakšeg oboljenja sluznice i za- paljenja debelog creva. Zapaljena sluznica luči više sluzi na kojoj se razvijaju bakterije truljenja koje potiskuju posle iz- vesnog vremena bakterije varenja, koje uzrokuju hronično zapaljenje debelog creva. Odmah obustaviti ugljene hidrate, mleko, ribu, sir ili se izostavlja ishrana koja sadrži celulozu. Uzimaju se oni hidrati koji se lako vare i upijaju u tanko crevo: prečišćena brašna, žele od voća, krompir- pire, griz na vodi. Ne uzimati koncentrisane šećere i svež hleb (kruh). Kasnije preći na slobodniju ishranu.
Poremećaji u varenju i upijanju masti u tankom crevu se odražavaju u prolivi- ma, jer masti prolaze kroz debelo crevo. Stolice koje sadrže veće količine masti su obilne, sjajne, kašaste i ponekad sa me- hurićima. Takve poremećaje izaziva oboljenje gušterače (pankreasa), a rede poneke bolesti tankog creva. Odmah smanjiti količinu masti koje se teže vare. Ko-ristiti ukuvano jaje ili maslo. Kod oboljenja gušterače koriste se veće količine ugljenih hidrata, mlada mesa lako svar- ljiva i onoliko voćnih sokova koje bi obo- lela gušterača mogla da izluči. Koristi se mleko u 24 sata od 1 do 3 litra dnevno. Ostaje se na ovakvoj ishrani do 6 nede- Ija sa dvopekom, maslom, jajima i običnom hlebu (kruhu), mršavim mesom koje je mlado ukuvano ili pečeno kao roštilj. Zatvor nastaje zbog usporenog prolaza crevnog sadržaja kroz debelo crevo i predugog zadržavanja u njegovom završnom delu. Crevnom sadržaju se oduzima voda tako da on postaje zgusnut i tvrd. Kada crevni sadržaj dospe do završnog dela creva, nastaje potreba za pražnjenjem. Ako se ne bi udovoljilo tom nagonu, završni deo debelog creva se navikava na sadržaj i nastaju muke oko redovne stolice. Zato treba ujutro po ustajanju uzeti supenu kašiku meda sa 2 del obične vode, onda ići na umivanje, pa sesti na šolju i izbaciti fekalije svakog jutra. Mora se nastojati da se ima spontana stolica. Razlog za usporeni prolaz crevnog sadržaja kroz debelo crevo može biti predugačko debelo crevo, povećana kiselina u želucu, lenjost za taj nagon. Uzimati hranu koja ima malo nesvarenih sastojaka koji izazivaju pokrete debelog creva. Ponekad uzrok zatvora mogu biti grčevi debelog creva, koji sprečavaju prolaz crevnog sadržaja kroz crevo i ako su grčevi posledica zatvora. Stolica koja se duže zadržava u crevu nadražuje svojim otvrdlim masama crevo, izaziva grčeve, zapaljenje na crevnoj sluzokoži i povećano lučenje sluzi. Ako bi uzimali razna sredstva za čišćenje i nepravilno suzbijali zatvor, onda bi doveli do hroničnog zapaljenja debelog creva do hroničnog kolitisa.
Iz izloženog se vidi kako treba suzbijati zatvor. Ne srne otupiti nagon za stolicu, ne smemo ga suzbijati već disciplinovati. Ishrana treba da je vegetarijanska. Ona sadrži potrebne sastojke, koji kao ostaci dospevaju u debelo crevo, draže debelo crevo i izazivaju njegovo pražnjenje. Uzima se povrće koje ima dosta celuloze: kupus, rotkvice, keleraba, cvekla, crni hleb (kruh), voda od mekinja, sveže voće sa ljuskom, a ako nema svežeg daje se suvo voće potopljeno preko noći u vodi. Ujutro se pojede potopljeno voće i voda popije. Koristiti suve šljive i smokve, a naročito med, mlečni šećer ili običan.
Kod mršavih bolesnika treba davati takvu ishranu koja povećava izlučivanje žuči, jer žuč utiče na pokrete creva. Treba uzimati: jaja, masnu hranu, maslinovo ulje i razne vrste kremova. Izbegavati hranu od mršavog mesa, belog brašna, pirinča, sira.
Hronična zapaljenja debelog creva su oboljenja koja se odražavaju prolivima, ili zatvorom pa prolivima. Stolice liče na stolice truljenja, izmešane su sluzi sa su- krvičastom sluzi. Uzrok je zapaljenje debelog creva i poremećaj u vrsti bakterija u njemu. Oni dugo traju i ozbiljnije remete .zdravlje bolesnika. Dijeta je neobično važna, jer štiti debelo crevo. Treba dati takvu hranu koja se lako vari i upija u tanko crevo. Treba koristiti mešovitu ishranu i to dovoljno. Koristiti uvek svežu ukuvanu hranu, koja treba da je dovoljno topla. Imati 4 obroka. Uzimati ribu, živinu, mlado teleće meso bez veziva i tetiva, jaja rovita, dvopek, jučerašnji hleb (kruh), mleko koristiti sa pudinzima i kremovima, kiselo mleko ili jogurt, voće i povrće u vidu pirea, voćne sokove, masti lako svar- ljive dodavati u kuvana jela, uveče uzimati zrelo povrće ili voće sa malo celuloze. Nikako uzimati začinjena jela, povrća sa dosta celuloze, svinjsko meso, sva sušena mesa, sve prerađevine od mesa, margarin, goveđi loj, svinjsku i guščiju mast.

Knjiga:
LEKOVITO BILJE U NARODNOJ MEDICINI
Autori:
Dragoslav, Dragana i Svetlana Životić
Beograd, 1975