E-407 OTROV U HRANI

prodaju nam viršle koje izazivaju rak, dMiroslav Stojišić, doktor veterinarske m
OPREZ!

Prodaju nam viršle koje izazivaju rak!

POLITIKA510

BEOGRAD – Otrov na trpezi! Sugrađanin S. M. doneo je u Kurir skoro sve proizvode koje je pred praznik kupio u „Metrou“ na Novosadskom putu, pošto mu je rođak objasnio da je za decu kupio viršle, suvi vrat, mortadelu, slaninu i pileći file obogaćene opasnim aditivom karagenanom, čija je oznaka E 407.
BEOGRAD – Otrov na trpezi!
Sugrađanin S. M. doneo je u Kurir skoro sve proizvode koje je pred praznik kupio u „Metrou“ na Novosadskom putu, pošto mu je rođak objasnio da je za decu kupio viršle, suvi vrat, mortadelu, slaninu i pileći file obogaćene opasnim aditivom karagenanom, čija je oznaka E 407.- Došao sam da vam kažem da upozorite druge majke i očeve da prestanu da hrane decu tim proizvodima – rekao je on odbivši da se slika.

Dr Miroslav Stojišić, doktor veterinarske medicine, već godinama upozorava da karagenan može da izazove rak debelog creva.

– Spada u takozvane stabilizatore, dobija se iz morskih algi, a služi da veže vodu. Stavlja se u proizvode da bi vezao što više vode, te da bi oni bili teži. Kilogram te supstance vezuje 20 litara vode. E 407 nije dozvoljen u viršlama, parizeru, suvom vratu, slanini.

Dopušten je u takozvanom komadnom mesu, u šta spada šunka, i to do jedan odsto.

Dokazano je da je karagenan kancerogen i nikako ne bi smeo da se nađe u proizvodima koje jedu deca i odrasli – priča doktor Stojišić.

On objašnjava da je i „novi svetski zakon o hrani ili kodeks alimentarijus, koji dozvoljava da se u namirnicama nađu mnogi štetni sastojci“, propisao da karagenan nije obavezan i da je dato zemljama na volju da odluče hoće li će ga koristiti ili ne.

– Kad deca i odrasli pojedu viršle ili druge proizvode koje sadrže karagenan, on dospeva u organe za varenje, u kojima se razlaže. Lepi se za sluzokožu debelog creva i izaziva njegovu upalu (kolitis). Nuspojava je zatvor. Posle pražnjenja debelog creva on se odlepljuje i pravi ranice na sluzokoži. Ostala hemija iz hrane dolazi u kontakt s tim oštećenjima i ubrzava nastanak raka – objašnjava dr Stojišić i dodaje kako se „sada svi čudimo odakle toliki broj obolelih od raka debelog creva“.

Ministarstvo poljoprivrede i „Metro“: E 407 dozvoljen!

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da upotreba karagenana (E 407) nije zabranjena u Srbiji.

– E 407 nalazi se na pozitivnoj listi aditiva koji su definisani Pravilnikom o kvalitetu, uslovima upotrebe aditiva u namirnicama. Proizvođač je u obavezi da, po Pravilniku o deklarisanju proizvoda, navede sve upotrebljene aditive – kažu nadležni. U „Metrou“ kažu da su dobavljači i proizvođači dužni da isporuče proizvode koji su zdravstveno ispravni.

– Oni su odgovorni za zdravstvenu bezbednost namirnica. Na osnovu važećeg Pravilnika o kvalitetu i upotrebi aditiva, dozvoljeno je upotrebljavati E 407 u proizvodnji – kaže Jelena Popović, portparolka „Metroa“ na Novosadskom putu.