FUTURE SOMMELIER

slide-ortomolecular 2

Vino nije samo namenjeno hedonistima jer sve više ljudi shvata njegovu lekovitost tako što  smanjuje rizik od moždanog udara, sprečava nastanak tromba a i kao detoksikator organizma u slučaju kancera.

Više to nije samo mišljenje onih koji vole kvalitetno crno vino, već su to naučno dokazane činjenice. Jedna velika bolnica u Svidonu, u britanskoj pokrajini Viltšir, prva je u Evropi uvela terapiju crnim vinom.
Čun Čao, naučnica u zdravstveno-osiguravajućoj kompaniji „Kaiser Permanente“, vršila je ispitivanje na više od 80.000 muškaraca, analizirajući njihove prehrambene navike i zdravstvene tegobe, s posebnim naglaskom koliko piju crnog vina.

“Ustanovili smo da su oni muškarci koji su pili od jedne do dve čaše crnog vina dnevno imali znatno niži rizik obolevanja od raka pluća od onih koji ga nisu pili”, rekla je Čun za “Glas Amerike”, naglasivši da je studija pokazala da u procentima to iznosi 60 odsto manjeg oboljevanja, odnosno da je svaka čaša crnog vina, popijena u mesec dana, smanjila za dva odsto rizik od raka.

Functional Wine Tasting…

Danas je zahvaljujući razvoju nauke u oblasti biofizike,biohemije i molekularne biologije kao i sve savremnim uredjajima  koji su u mogućnosti da mere i analiziraju biofizičke parametre na ćeliskom nivou moguće je vrlo precizno ustanoviti šta se dešava u našem organizmu kada konzumiramo vino ili neku drugu hranu ili piće.

Marina Luketina Šunjka prva je ove mogućnosti primenila u testiranju vina i analiziranju njegove funkcionalnosti i lekovitosti što može dovesti do novih mogućnosti  u odredjivanju kvaliteta vina.

Kao što je poznato  kvalitet vina odredjuje sommelier – stručnjak za vino koji je mogao osetiti mirise i ukuse koje drugi ne mogu, te su ga zbog toga smatrali tajnovitim i nadnaravnih sposobnosti.

Medjutim ono što je značajno kada govorimo o lekovitosti vina jeste ustanoviti kako vino koje konzumiramo utiče na naš organizam. 

Zanimanja sommelier može se u budućnosti usmeriti u sastvim drugom pravcu.  Više nema tajni i mistike jer će  Quantum Sommelier rezrešiti dilemu koje vino odgovara vašem organizmu. 

images 5

 

 

 

“Crno vino je bogato antioksidantskim spojevima, koji se nalaze u kožici i zrnu grožđa a koja u procesu fermentacije crnog vina postižu punu lekovitost. Ukoliko groždje nije hemiski tretirano i ukoliko je postupak fermentacije pravilno sproveden ovakvo vino može se svrstati u kategoriju funkcionalne hrane ili pića.

Dokaz za ove tvrdnje su upravo Francuzi koji, iako su ljubitelji masnih sireva, srazmerno malo obolevaju od holesterola, srčanih bolesti ili moždanih udara upravo jer redovno piju vino.

Ipak, potrebno je znati da nije dovoljno da na flaši piše vino jer njegova lekovitost upravo zavisi od sorte i načina njegove pripreme  pa nutricionista Marina  savetuje da je dnevno dva deci kvalitetnog crnog vina odlična preventiva mnogih zdravstvenih problema. Ukoliko ste ljubitelj vina u mogućnosti smo da vam uz  individualni program ishrane ustanovimo i  koje vino najviše odgovara vašem organizmu.

Health effects of wine…images 5

 

Functional magnetic resonance study of sensory integration.images 5

 

 

Wine Therpy i primena u wellness i spa centrima. images 5

Grozdje i vino

Grozdje i vinoU svetu postoji preko 50 sorti stonog grozdja i preko 60 sorti grozdja koje se uzgajaju za vinarije. Sledeca podela ovog voca jeste na crno, belo i crveno grozdje. Najvise naucnih ispitivanja usmerana su na uticaj grozdja u prevenciji i ublazavanju bolesti srca mada grozdje karakterisu i druga lekovita svojstva.

U ovim predivnim plodovima vinove loze kriju se vitamini A, B i C, folna kiselina, enzimi, fruktoza, glukoza, proteini, kao i trinaest minerala vaznih za ljudski organizam medju kojima su kalcijum, kalijum, magnezijum, mangan, fosfor, gvozdje, natrijum, cink, selen… Tako vidimo da je grozdje bogat izvor brojnih hranljivih i lekovitih materija.
Saponini, korisne materije koje se nalaze u grozdju vezuju se uz holesterol i na taj nacin sprecavaju njegovu apsorpciju u organizam. Osim toga, saponini mogu blokirati i upale u telu.Mnoga istrazivanja potvrdjuju da sok od grozdja i crno vino mogu smanjiti rizik od pojave srcanih oboljenja. Dokaz za to jeste francuski narod za koji se zna da uz jelo cesto konzumira crno vino i manje oboljeva od srcanih oboljenja u odnosu na druge narode sirom sveta. Objasnjenje lezi u tome sto crno vino sprecava zasepljenje krvnih sudova koje moze dovesti do infarkta srca ali i mozga.

Sledaca stvar cini grozdje dobrim borcem protiv raka a to su bioflavonoidi. To je skup hemijskih materija koje doprinose unistavanju stanica raka. Cini se da je crveno grozdje najzdravije i najbolje jesti u cilju sprecavanja ove opake bolesti.

Zatim, visoka koncentracija tanina (polifenola) u grozdju, moze pomoci u borbi protiv virusa i tumora.

Odredjene supstance u grozdju aktiviraju enzime koji povecavaju stabilnost DNA i usporavaju starenje organizma.

Grozdje je korisno i za oci pa povecanjem unosa ovog voca mozemo smanjiti rizik od gubitka vida za 30-40%.

Suvo grozdje, “grozdje u malom pakovanju” veoma je bogato secerom i ima visoku hranljivu vrednost pa ga valja upotrebljavati u slucajevima umora, iscrpljenosti kao i nakon duze bolesti.

Ulje semena grozdja regulise nivo dobrog i loseg holesterola u krvi, snizava krvni pritisak a moze se upotrebljavati na razne nacine (za kuvanje, przenje, kao preliv za hladna jela i salate…). Sagoreva na visokim temperaturama pa prilikom przenja ne dolazi lako do razvijanja kancerogenih materija. Ulje od semenki grozdja upotrebljeno u kozmeticke svrhe za negu koze tela i lica deluje regenerativno, obnavlja i hidrira kozu.

Hrana bogova moze imati ogroman pozitivan ucinak na ljudski organizam mada postoje i neka ogranicenja pa se oprez preporucuje osobama koje boluju od dijabetesa i onima koji imaju zeludacnih tegoba. Takodje, ne zaboravite da grozdje ne treba konzumirati zajedno sa pivom, mineralnom vodom, mlekom ili dinjama jer takve kombinacije mogu izazvati ozbiljne probleme zeluca.

Povezani tekstovi..

Wine BioDesign Therapy

Najnovije antiaging oružije nije novi hiruški zahvat, inekcija ili čudotvorna krema. Na osnovu analize nekoliko stotina pacijenata koji su prošli O.M.I Test, čaša cnog vina dnevno za žene I dve za muškarce značajno doprinosi usporavanju biološke starosti organizma.

wine biodesign3

Wine Biodesign Therapy jedini je 100% personalizovan i naučno utemeljen wellness program u kojem se koriste “lekovita” svojstva odabranih vina u terapeutske svrhe.  Ovaj sistem  je  objedinio  moć prirode, iskustvo tradicionalne I dostignuća kvantne medicine. images 5

Functional Wine Shop

vine-shop

 

Najnovije antiaging oružije nije novi hiruški zahvat, inekcija ili čudotvorna krema. Na osnovu brzog i preciznog  O.M.I Testa, pokazalo se da čaša cnog vina dnevno za žene I dve za muškarce značajno doprinosi usporavanju biološke starosti organizma. More info….

Red Wine Extract in Capsules UVAMIA ; Resveratrol

 

Red Wine Extract in Capsules  UVAMIA  ;  Resveratrol from Red Wine Therapy Inc.; Skin Care u0026amp; Health Products