Hromoterapija terapija svetlom

BOJE ne utiču samo na naše raspoloženje, već imaju i lekovitu moć. Ako ste neraspoloženi, boli vas glava ili možda imate temperaturu, boje mogu pomoći da se osećate bolje.

Njihov psihološki uticaj i delovanje na naše podsvesne mehanizme poznati su od davnina. Još su stari Sumeri lečili bojama, dok su drevni Egipćani spas od bolesti tražili u hramovima svetla i boja. I na Tibetu boje se vezuju uz isceliteljsku tradiciju, a u ajyrvedi, najstarijem svetskom sistemu zaštite zdravlja poreklom iz drevne Indije, terapija bojom primenjuje se i danas.
Ajnštajn je otkrio da se materija u svim svojim oblicima sastoji od energetskih svetlosnih talasa u vidu duginih boja, a svaka čestica materije reaguje na svetlost i određenu boju.
Hromoterapijom, pomoću sedam boja svetla, mogu da se uravnoteže energetski centri našeg tela, čakre, čime se stimuliše i proces izlečenja.

Sunčeva svetlost igra važnu ulogu u oporavku od hroničnih bolesti pa razumno korišćenje sunca može biti deo procesa oporavka od većine zdravstvenih problema. Sunčevi zraci sadrže sedam različitih boja, ljubičastu, indigo, plavu, zelenu, žutu, narandžastu i crvenu, koje odgovaraju čakrama našeg tela. Boje se u našem oku kao u dugi razlažu na svoje sastavne delove. Kada gledamo neku boju, ona prenosi određeni nadražaj do našeg mozga, direktno do hipotalamusa. Tu se nalaze komandni centri osnovnih funkcija našeg organizma kao što su krvni pritisak, disanje, razmena metarija, rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem… I, tu boje deluju ili nadražujuće ili umirujuće. Ipak, iste boje kod različitih osoba izazivaju različita osećanja. Da li nam je neka boja prijatna, odbojna ili smo prema njoj ravnodušni, zavisi od našeg psihičkog stanja. Da bi se uspostavila ravnoteža energije u oblastima tela kojima nedostaje fizička, emocionalna, duhovna ili mentalna energija, hromoterapeut primenjuje svetlost i boje u obliku dragog kamenja, kristala, sveća, lasera, tkanina ali i vizualizacijom.

* Ljubičasta, boja intuicije i mašte
, odgovara krunskoj čakri na vrhu glave, mozgu, moždanoj kori, velikom mozgu i centralnom nervnom sistemu. Simbolizuje znanje i veliku mentalnu snagu, povezuje se sa stvaranjem, a utiče na našu duhovnost, inspiraciju i idealizam. Poznata kao jedna od hladnih boja, deluje umirujuće i korisna je za one koji imaju problema sa spavanjem ili stresom. Međutim, može imati kontraefekat za one koji pate od depresije, Parkinsonove bolesti, šizofrenije, epilepsije, demencije, Alchajmerove bolesti, mentalnih poremećaja, konfuzije i vrtoglavice. Negativni aspekti korišćenja ove boje mogu da naglase osećaj superiornosti, agresivnost, fanatizam ili nedostatak dodira sa stvarnošću. Hromoterapeuti preporučuju da jedete patlidžan, ljubičasti kupus, borovnice, kupine, ljubičaste smokve.

* Indigo, boja intuicije,
odnosi se na čakru čela ili “treće oko” u središtu čela. Pomaže da se otvori naša intuicija i utiče na našu sposobnost da vidimo stvari koje su tek u začetku ili na vidovitost kao temelj naše psihičke moći. Pošto su organi srodni ovoj čakri glava, mozak, hipofiza, oči, sinusi, ova boja može ublažiti glavobolju, migrenu, probleme s vidom, kratkovidost, dalekovidost, glaukom, kataraktu, probleme sa sinusima i uhom. Takođe, poboljšava koncentraciju i ublažava napade panike i depresije. Nije prikladna za bučna već za tiha mesta, poput spavaće sobe. Negativni aspekti korišćenja ove boje mogu biti osećaj izolovanosti, netolerantnost, nepraktičnost, bezobzirnost, depresivnost.

* Plava, boja komunikacije, odgovara čakri grla pa analogno tome utiče na našu sposobnost komuniciranja, izražavanje, govor, a odnosi se na usta, zube, grlo, štitnu žlezdu i imunološki sistem. Utiče na našu moć procene, snove i kreativnost. Ovom bojom mogu se ublažiti problemi sa štitnom žlezdom, astma, bronhitis, zujanje u ušima, problemi gornjeg dela digestivnog trakta, čirevi u ustima, upale grla i krajnika. Plava boja smiruje, opušta, ublažava bol, smanjuje krvarenje i leči opekotine, a ako ste bolesni i imate visoku temperaturu, obucite neki komad odeće u ovoj boji, odmah će vam biti bolje. Može se koristiti u bilo kom prostoru, osim onom za fizičku aktivnost ili igru. Preporučuje se da jedete crno grožđe, šljive, borovnice, crne ribizle.

* Zelena, boja ljubavi i harmonije, odnosi se na četvrtu čakru srca u središtu grudnog koša, srce i pluća. Ova čakra odnosi se na našu sposobnost da dajemo i primamo ljubav ne samo u odnosu prema voljenoj osobi, već i prema deci, roditeljima, životinjama, prirodi. Instinktivno je tražimo kada smo pod stresom ili imamo emocionalne probleme jer nas opušta, smanjuje stres i jača imunitet. Simbolizuje velikodušnost, saosećanje, poverenje, a pomaže u lečenju stresnih stanja, bolesti srca i pluća, astme, alergija, čireva, prehlade, gripa, polnih bolesti i raka. U većim količinama ova boja može dovesti do ljubomore, ravnodušnosti, beskrupuloznosti, posesivnosti, nedostatka razumevanja. Jedite zelenu papriku, brokoli, grašak, sve vrste zelenih salata, zelene jabuke, belo grožđe, kivi, krastavac, tikvice, praziluk, blitvu, spanać.

* Žuta, boja intelekta, odnosi se na čakru solarnog pleksusa koja se nalazi u blizini pupka, jetru, slezinu, žuč, želudac, tanko crevo, nervni sistem i pankreas. Utiče na naše samopouzdanje, ego, intelekt, logiku i pozitivan stav prema životu. Deluje i kao diuretik i kao laksativ, jer nam pomaže da se izborimo sa ljutnjom i frustracijom. Pomaže kod probavnih smetnji, bolesti želuca i jetre, uklanja osećaj teskobe, manje vrednosti i straha, a može da bude efikasna i u lečenju čireva, dijabetesa, bolesti bubrega, impotencije, opstipacije, infekcija oka i grla. Pošto simbolizuje Sunce, rast i toplotu, budi optimizam pomažući nam da razumemo naše podsvesne mehanizme i povratimo unutrašnju ravnotežu. Kada ste depresivni, barem sat vremena nosite neki komad odeće u ovoj boji, jer podstiče optimizam ali i apetit, stimuliše nervni sistem i rad srca i kontroliše nivo šećera u krvi. Pomaže prilikom donošenja odluka, jer povećava našu sposobnost sagledavanja problema iz više uglova. Može biti vrlo korisna tamo gde nam je potrebna koncentracija dok u većim količinama izaziva napetost, osvetoljubivost, osećaj inferiornosti, preteranu analitičnost, pesimizam, kukavičluk. Namirnice koje treba da konzumirate su dinja, grejp, kukuruz, kruške, limun, breskve, ananas.

* Narandžasta, boja kreativnosti i prosperiteta, odgovara sakralnoj čakri u donjem delu trbuha, bubrezima, mokraćnoj bešici i reproduktivnim žlezdama, jajnicima i testisima. Na psihološkom i duhovnom nivou odnosi se na samopoštovanje, inspiraciju, toleranciju, seksualnost, ljubav, otvorenost i sposobnost da sarađujemo s drugima. Reguliše rad štitne žlezde, povećava mlečnost kod dojilja, leči štucanje, jača mišiće i utiče na brže zarastanje rana. Podstiče na radost, jača samouverenost, entuzijazam, samostalnost, društvenost, konstruktivnost, kreativnost. Ovom bojom mogu se ublažiti problemi sa reproduktivnim organima, neplodnost, PMS, menstrualni ciklus, infekcije bešike, fibroidi, ciste na jajnicima, endometrioza, bolesti testisa i prostate, impotencija, frigidnost. Povezuje se s razumevanjem i tolerancijom i uklanja emocionalne blokade. Narandžasta je odličan antidepresiv, stimuliše um i smiruje razdražljivost, olakšava učenje i podstiče pamćenje. Njen uticaj je vrlo povoljan, ali previše narandžaste pojačava malodušnost, ponos, sklonost ka egzibicionizmu, zavisnost, nedruštvenost, probleme u odnosu sa drugima. Jedite šargarepu, pomorandže, mandarine, kajsije, bundevu.

* Crvena, boja snage i hrabrosti, odnosi se na čakru na dnu kičme, nadbubrežne žlezde, a na psihološkom i duhovnom nivou na svest o sebi, samouverenost, odlučnost, spontanost, stabilnost i sigurnost, hrabrost i snagu volje. Ova čakra temelj je drugih šest čakri i simbolizuje opstanak, uključujući potrebu za hranom, zaklonom i zaštitom. Utiče na naš imunološki sistem, energiju, instinkte i izdržljivost. Crvena, u najpozitivnijem smislu te reči, simbolizuje hrabrost, snagu i pionirski duh, nagone, fizičku energiju i seks. Ali, to je i boja ljutnje, naročito u kući gde podstiče emocije, a može i apetit. Podstiče i kreativnost, jača samopouzdanje i snagu volje, otklanja bezvoljnost i depresiju, izaziva intenzivna osećanja i pomaže u savladavanju negativnih misli. Jedite paradajz, cveklu, trešnje, jagode, maline, crvene ribizle, lubenice, crvene pomorandže, rotkvice. U većim količinama može da pojača agresivnost, ogorčenje, samosažaljenje, tvrdoglavost, strah od napretka. Zato treba biti oprezan sa crvenom, a zamena može da bude ružičasta.
Dok se crvena boja povezuje sa seksualnošću, roze simbolizuje nesebičnu ljubav, smanjuje agresivnost, preosetljivost i ranjivost. Bela boja, energija iz koje proizlaze sve boje, podstiče optimizam, posebno u kriznim životnim situacijama, kada na vašem jelovniku treba da se nađe više mleka i mlečnih proizvoda, karfiola, bele repe, celera, krušaka, banana, luka i lešnika.

Crna boja predstavlja negaciju energije, odsustvo boje, dok siva snižava nivo energije i slabi mentalne sposobnosti, mada osobama u posebnim stanjima egzaltiranih emocija može i da pomogne.
Iako smeđa boja pruža osećaj topline, može izazvati i sklonost ka izolaciji.

 

LEČITE SE BOJAMA
Pionir moderne terapije bojama, Nils Finsen, danski hromoterapeut bavio se proučavanjem mogućnosti da rane zaceli svetlom, pa je na primer crveno svetlo koristio da smanji ožiljke od boginja. Američki psiholozi, Gerard i Hesi, 1932. godine, naučno su dokazali da plava svetlost ima umirujuće dejstvo, dok crvena podstiče našu snagu.
Pacijent se prvo podvrgava pregledu kako bi se utvrdilo koje boje mu nedostaju. Nedostatak se određuje posmatranjem boje očiju, noktiju, mokraće i izmeta. U slučaju nedostatka crvene boje oči i nokti će biti plavkasti, a urin i izmet bele ili plavkaste boje. Ako postoji nedostatak plave boje, oči i nokti će biti crvenkasti, a urin i izmet žućkaste ili crvene boje. Radi postizanja harmonije i privlačenja energije, hromoterapeuti preporučuju da se okružite bojom koja vam je tog trenutka iz bilo kog razloga neophodna. Ali, ovo nikako ne znači da svakoga dana treba da budete odeveni od glave do pete samo u jednu boju i da sve u svom okruženju i stanu podredite toj boji, jer preterivanje može imati sasvim suprotan efekat.
Osim hranom, boju možete uneti i tako što ćete staklenu flašu napuniti vodom, prekriti je komadom papira odgovarajuće boje i ostavite je sat ili dva na suncu. Posle toga možete da je pijete. Nosite i odeću te boje, a prostor u kojem boravite ispunite cvećem ili predmetima te boje. U cilju lečenja ili olakšavanja telesnih tegoba, poslužite se metodom vizualizacije pa na oboleli deo tela usmeriti zamišljeni snop određene boje. U početku radite to najmanje tri, pa postepeno produžavajte meditaciju do 10 minuta. Pritom, desni dlan položite preko čakre solarnog pleksusa, u visini gornjeg dela stomaka, ispod rebara, a levi na bolno mesto. Isti efekat možete postići i posmatranjem određene boje, slike ili predmeta u toj boji, kada treba mentalno da usmerite tu boju prema obolelom delu tela.

CRVENA TERAPIJA
Kada ste psihički iscrpljeni, lezite na krevet sa crvenom posteljinom a na stonu lampu iznad vaše glave (isključenu) prebacite crvenu prozirnu maramu. Za vreme ove terapije slušajte “crvenu” energetsku muziku, na primer, marševe. Ako to ponavljate svakog dana po 20 minuta, povratićete izgubljenu snagu. Pošto stimuliše arterijski protok krvi i dovodi toplotu u hladne ekstremitete, ova boja pomaže kod anemije, slabe cirkulacije, proširenih vena, problema s hemoroidima i niskim krvnim pritiskom, umorom i pospanošću, reumatizma, paralize.  Tekst preuzet sa sajta http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.303.html:444083-Hromoterapija-snaga-obojene-svetlosti

Leave a Comment