Izlečenje epilepsije moguće je i kod nas!

 

skener, epilepsija, bolnica, foto think
USPEH NEUROLOGIJE I NEUROHIRURGIJE KCS

Izlečenje epilepsije moguće je i kod nas!

DOKTOR 7

Srpski lekari uspeli su da hirurškim putem izleče desetine pacijenata koji se suočavaju s poremećajem funkcije mozga, a u planu je uvođenje i nove, manje invazivne intervencije elektrodama

Svaka 100. osoba koju sretnemo na ulici boluje od epilepsije, što znači da se s tim oboljenjem suočava oko 72.000 ljudi. Od tog broja 20.000 pacijenata slabo reaguje na lekove, dok kod 7.000 njih terapija nema gotovo nikakvo dejstvo. Poslednjoj grupi obolelih jedina pomoć je hirurška intervencija. Srećom, u poslednjih pet godina medicina u našoj zemlji napredovala je u ovoj oblasti te se ova vrsta operacije obavlja i u Kliničkom centru Srbije.

Zahvaljujući dobroj saradnji klinika neurologije i neurohirurgije osnovan jeCentar za epilepsiju, gde stručnjaci rade potrebna ispitivanja i odlučuju o tome da li je operacija neophodna ili ne. Do sada je 63 pacijenata podvrgnuto intervenciji i u 87 odsto slučajeva, odnosno kod 55 obolelih, došlo je do potpunog izlečenja, dok je kod ostalih nastupilo značajno poboljšanje. Takvi zahvati rađeni su ranije u inostranstvu, pa je iz državnog budžeta u te svrhe izdvajano od 20.000 do čak 30.000 evra.

I pored sjajnih rezultata, srpski stručnjaci ne žele da se zaustave na tome, već nameravaju da pacijentima iz naše zemlje omoguće lečenje novom tehnologijom, za koju je potrebno obezbediti oko 300.000 evra.

– Naši neurohirurzi i neurolozi imaju i znanje i želju da obelelima od epilepsije pomognu na što manje invazivan način. Za to je neophodna nova tehnologija, koja se koristi u pojedinim zemljama regiona, a podrazumeva korišćenje stereotaksičnog rama sa odgovarajućim hardverom za navođenje elektroda i softverom za određivanje trajektorije elektroda. Ceo proces lečenja zasniva se na tome da se pacijentu ne otvara lobanja, već se tankim elektrodama u milimetar proračunatom odnosu dolazi do mozga – objasnio je prof. dr Dragoslav Sokić, pomoćnik direktora Klinike za neurologiju KCS, i dodao da se novom metodom može lečiti čak i Parkinsonova bolest, ali i mnoga druga oboljenja.

Uzrok epileptičnih napada

* epilepsija je neurološka bolest i smatra se poremećajem funkcije mozga
* usled naglog pražnjena velikog broja neurona u mozgu nastaju takozvani epileptični napadi
* šanse da pojedinac tokom života oboli od epilepsije su od dva do četiri odsto, a da će imati barem jedan epileptični napad, osam odsto
* u svetu od ovog oboljenja pati oko 50 miliona ljudi