Jaja u ishrani

Cink može pomoći u tretmanima za plodnost

embrio

Znanstvenici, kao i liječnici za plodnost, dugo su pokušavali shvatiti što čini dobro jaje koje će proizvesti zdrav embrij. To je posebno kritično pitanje za liječnike za plodnost koji odlučuju koja će jaja izolirana iz žene proizvesti najbolje embrije i u konačnici bebe.

Novo istraživanje otkriva da zdrava jaja trebaju ogromnu količinu cinka kako bi dosegla zrelost i bila spremna za oplodnju – otkriće je koje u konačnici može pomoći liječnicima da procijene najbolja jaja za tretman plodnosti, navodi se u studiji s Northwestern University.
“Razumijevanje uloge cinka može nam na kraju pomoći pri procijeni kvalitete jaja te nas dovesti do napretka u liječenju neplodnosti”, rekla je Alison Kim, postdoktorski suradnik na porodiljstvu i ginekologiji u Northwestern University Feinberg School of Medicine. “Trenutno ne možemo predvidjeti koje jaje izolirano iz žene može dati najbolje embrije i hoće li rezultirati bebom. Nisu sva jaja sposobna postati zdravim embrijima.”

Još uvijek nema povezanosti cinka u jajetu i hranidbenog statusa žena, ali Kim planira to područje istražiti.Kim je glavna autorica rada koji će biti objavljen u rujanskom broju časopisa Nature Chemical Biology. Članak će se nalaziti na naslovnici. Viši suautori, Tom O`Halloran, direktor Chemistry of Life Processes Institute at Northwestern i direktor suradnik osnovnih znanosti na Robert H. Lurie Comprehensive Cancer Center of Northwestern University i Teresa Woodruff, profesorica porodiljstva i ginekologije na Thomas J. Watkins te izvršna direktorica Institute for Women`s Health Research at Feinberg. Woodruff je također i članica Lurie Cancer Center.

Znanstvenici s Northwesterna, radeći na miševima, otkrili su da jaje postaje gladno za cinkom i stječe 50 posto povećanja u metalima kako bi došlo do pune zrelosti prije nego što postane oplođeno. Čini se da bujica cinka aktivira prekidač tako da jaje može napredovati kroz posljednje faze mejoze. Mejoza je kad jaje sve odbacuje, osim jedne kopije majčinih kromosoma prije nego što ga spermij oplodi i ono postane embrij.

“Cink pomaže jajetu da izađe iz zadržavajuće strukture do svoje konačne kritične faze razvoja”, rekli su O`Halloran, Charles E. i H. Emma Morrison, profesorica kemije u Weinberg College of Arts and Sciences na Northwesternu. “Ono je na samom rubu oštrice noža da postane novi oblik života ili postane stanica koja će umrijeti. Ono ima samo 24 sata. Cink je izgleda ključni prekidač koji pomaže u kontroliranju ide li stanica prema naprijed u svojoj fazi razvoja.” Kim je otkrila da je bilo oko 60 milijardi atoma cinka u jajetu miša prije nego što je jaje bilo spremno za oplodnju. Ona je mjerila sadržaj cinka u jajima pomoću tehnike koja se zove fluorescentna mikroskopija sinkrotronsko baziranim X-zrakama kroz suradnju s Advanced Photon Source na Argonne National Laboratory. Ova metoda omogućava otkrivanje višestrukih metala u pojedinačnim jajima pomoću karakterističnih potpisa X-zraka svakog elementa.

Razine cinka bile su značajno više u jajima od drugih važnih metala kao što su željezo i bakar. Cink je bio jedini metal koji se značajno promijenio u koncentraciji tijekom procesa sazrijevanja. Znanstvenici s Northwesterna koristili su i male molekule kako bi blokirali akumulacije cinka sazrijevanjem jaja. Otkrili su da nedovoljne akumulacije cinka uzrokuju da sva jaja prerano pauziraju na početku faze mejoze. Progresija mejoze popravljena je povratkom cinka u jaja.

Izvor: Northwestern University

http://znanost.geek.hr/clanak/cink-moze-pomoci-u-tretmanima-za-plodnost/