Pazi šta jedeš

Obavezno prvo pogledajte ovaj film.

KOJA JE CENA SLOBODE?

 

 

 

 „ Mogu zarobit bilo koju životinju tako da zavisi od mene zbog hrane i vode. Na isti način mogu upravljati bilo kojom osobom.

Jednom davno ovo je izjavio jedan  bogat i moćan industrijalac čija se moć i bogatstvo prostiralo na nekoliko kontinenata.

 Mnogo godina kasnije njegovi prijatelji kojima je ispričao ovu priču pokušavaju da urade isto, ali ovaj put to nisu životinje. U pitanju su ljudi, 

 Neko želi biti gospodar sveta tako što će kontrolisati hranu.

Saznajte kako je sve počelo

 Jednom davno živeo je bogat i moćan industrijalac čija se moć i bogatstvo prostiralo na nekoliko kontinenata.

 Stotine hiljada ljudi radilo je za njega i on je upravljao njihovim životima.

 

Voleo je umetnost,  raskoš i bogatstvo bili su prisutni na svakom mestu. Ipak njegovo najvrednije vlasništvo bio je zološki vrt na kojem su mu zavideli i najveći zoo vrtovi na svetu.

 

Jednog dana saznao je da u jednom delu azije postoji skrivena dolina u kojoj žive jednistvene životinje koje niko do sad nije uspeo da uhvati. To je za njega bio veliki izazov. Rešio je da ih mora uhvatiti. Okupio je ekspediciju i krenuo je ka dalekim planinama gde su kako je čuo živela ta jedinstvena stvorenja..

 

Kada je stigao u podnožije Himalaja lovci iz jednog plemena smejali su mu se kada su čuli za njegove namere. Oni su znali da ni jedan čovek nikad nije uspeo niti će uspeti da uhvati ta divlja i oprezna stvrenja.

 

„Vratiću se za mesec dana“ rekao je lovcima „i zarobiću sve životinje.

 

Posle mesec dana pozvao je lovce i seljake iz tog sela da im pokaže livadu na jednom proplanku gde su u ogradjenom toru mirno pasle stotine predivnih životinja koje niko do tada nije mogao da ulovi.

 

Mnogo godina kasnije hvaleći se prijateljima otkrio je kako mu je to pošlo za rukom.

 

 

Prvog jutra na sredinu livade postavio je vodu i plast sena. Tako je učini i sledećeg dana i sledećeg sve dok životinje nisu počele redovno dolaziti da jedu i piju.

 

 

 

Kada je čitavo stado počelo redovno da dolazi da bi se hranilo i pojilo počeo je noću kad ih nije bilo  da kopa  rupe za kolce i ograde postavljajući svako veče dva tri kolca. Kada je završio postavljanje kolaca postavio je grede.

 

 

Najpre je postavio one najbliže zamlji kako bi životinje mogle prekoračiti. Svakog dana je dodavao ogradi novi red greda i kako su dani prolazili, tor je postajao sve viši.

Na kraju su životinje mogle ulaziti i izlaziti samo kroz mali otvor u ogradi. Dvadeset devetog dana, navečer sagradio je i i kazključao ih. Životinje su se našle u zamci i pre nego što su shvatile šta im se dogodilo.

 

Tada je rekao prijateljima: „ Mogu zarobit bilo koju životinju tako da zavisi od mene zbog hrane i vode. Na isti način mogu upravljati bilo kojom osobom.

 

Mnogo godina kasnije njegovi prijatelji kojima je ispričao ovu priču pokušavaju da urade isto, ali ovaj put to nisu životinje. U pitanju smo mi.

 


 Ovo što se sada dešava tiče se svih nas.

Neko želi biti gospodar sveta tako što će kontrolisati hranu.

Koje je rešenje i šta se može učiniti?

Širite vesti protiv zakona o odobrenju modifikovane hrane.                
Pišite blogove, šaljite mailove, pričajte u društvu o tome.

Uskoro će biti nemoguće kupiti genetski neprerađeno semenje zato čuvajte ovo staro

.Šta možemo uraditi kada se i kod nas uvede Codex ?

Već od sutra budite oprezni šta kupujete!

Proveravajte šta jedete i birajte proizvode malih proizvodjača iz vašeg okruženja.

Upitajte šta je sa onim divnim paradaizom, paprikama koje mirišu i cvećem, koje su uzgajale vaše bake