Lekovte gljive

 

VITALNE GLJIVE- ČUDO PRIRODE 

 

«Fungo» na japanskom označava gljivu a metoda lečenja gljivama datira od pre 4000 godina.

Svaki drugi antibiotik sintetizovan je iz sastojaka gljiva. Na žalost, sintetizovani preparati imaju svoja negativna svojstva, dok ih prirodni biološki aktivni preparati od gljiva nemaju. Ona apsolutno nisu štetna, ne daju neželjene efekte i imaju snažna lekovita svojstva. U sastav gljiva ulaze  balansirani prirodni kompleksi različitih biološki-aktivnih materija. Neki od njih – polisaharidi od gljiva / lentinan, lanostan, ganoderan, lanofil, grifolan i dr./ imaju moćna protivtumorska svojstva koja imaju analog u biljnom svetu. Oni stimulišu T-limfocite, oni makrofage i organizam počinje da luči materiju PERFORIN /visoko molekularni protein/, koji uništava zloćudne ćelije. Perforin stvara zaštitu u spoljnoj membrani tumorskih ćelija, /»perforira» ih/, usled čega one gube tečnost  i uginu. Istraživanja su dokazala, da lentinan stimuliše ne samo aktivnost T-limfocita, već  stimuliše i aktivnost prirodnih ćelija-ubica ili NK-ćelija, kojma pripada glavna uloga u uništavanju tumora i

virusa. Ove ćelije razvijaju jaku protivtumorsku aktivnost stimulisanjem interferona.

Fundamentalna istraživanja na tom planu izvršio je tokom 1969 g. dr Tetesuro Ikekwa sa Univerziteta Purde u Tokiju-japanski ekvivalent Nacinalnog Instituta za Rak u SAD. Preparat od gljive Šiitake bio je pripremljen u vidu vodenog ekstrakta i ubačen u želudac miša sa implantiranim tumorom- Sarkoma-180.  Šiitake je pokazala visoku vrednost za sprečavanje razvoja tumora-između 72% i 92%.

Sada se u Japanu i Mađarskoj sprovode ozbiljna istraživanja o delovanju ovih gljiva na benigne tumore i još pre oko 4 godine u časopisu o zdravlju pojavljuje se informacija, da je realna protivtumorska aktivnost nekoliko puta viša od očekivane! Tako je lečenje benignih tumora mioma, cista, mastopatije kod žena  uspešno u 60% slučajeva, a kod 30% ostalih žena  ćelije tumora zaustavljaju napredovanje i njihova deoba se usporava desetak, pa  čak i stotinu puta!

Prema mišljenju japanskog profesora Toki Morija, ćelije se rađaju u svim organizmima, i medju njima uvek ima prisustva kancerogenih. Ali organizam proizvodi enzim perforin koji, poput psa tragača, prati ove rođene ćelije i ubija ih. Dok je čovek mlad, organizam  obično proizvodi perforin u dovoljnoj količini, ali nakon 35-40 godine starosti njegovo stvaranje se smanjuje. Kada stvaranje prestane u potpunosti, onkološke ćelije počinju brzo da se dele, neometane ničim. Polisaharid lentinan, koga sadrži gljiva Šiitake utiče na stvaranje perforina-  uvećava  ga višestruko i daje moć organizmu u borbi protiv tumora! Gljiva Šiitake ne uništava ćelije raka sama, već vraća u život armiju ćelija koje štite organizam. Uzimanje ekstrakta Šiitake jednom godišnje od 1 do 3 meseca uzastopno održava stvaranje perforina u organizmu na neophodnom nivou i ne daje mogućnost ćelijama raka da se «razmnožavaju!»

Za vreme kliničkih ispitivanja utvrđeno je da se znatno smanjuju neželjena dejstva od zračenja i hemioterapije kod bolesnika koji su uporedo uzimali Šiitake.

Pored izuzetne  antimikrobne  sposobnosti, gljive  poseduju i niz  drugih, ne manje zadivljujućih svojstava. Poslednja istraživanja američkih naučnika izazvala su senzaciju: u gljivama su otkrili isparive materije, koje su nazvane fi toncidi. Ovi fitoncidi su sposobni da unište svaki virus: od bezazlenog rinovirusa, koji izaziva prehladu, do strašnog virusa SIDE.

 

 

 

ŠIITAKE

SHIITAKE (Lentinula edodes)

 

 

Gljiva Šiitake /imperatorska gljiva i «gljiva Žen-Šen»/ ima trihiljadegodišnju istoriju uzgajanja i upotrebe za lečenje i u kulinarstvu. Još u staroj Kini ona je bila veoma cenjena zbog lekovitih svojstava. U drevnom Japanu upotrebljavana je u lečenju dijabetesa.Šiitake se pominje u mnogobrojnoj li- teraturi kao lekovita gljiva sa širokim spek- trom delovanja. Gljiva ili ekstrakt od nje primenjuje se sa velikim uspehom kao prateća terapija kod bolesnih od raka u Kini i Japanu, kao i odnedavno u SAD, Rusiji, Mađarskoj, Nemačkoj, Bugarskoj i dr.Njeno antivirusno delovanje dokazano je još u  70 –tim godinama 20 veka.

 

Šhiitake se uspešno primenuje kod sledećih oboljenja:

 

• Prateća terapija kod benignih i malignih   tumora, organa za varenje/pljuvačne žlezde, creva, želuca, žučnih puteva, pankreasa/, jetre, pluća, jajnika i kod leukemije.

• Hemioterapija / za ublažavanje neželjenih dejstava/

• Oslabljen imuni sistem, infekcije/ gljivične, virusne, bakteriološke, hlamidijalne i dr./

• Alergije

• Autoimuna  oboljenja/Skleroza  multipleks-obnavlja mijelinski  omotač  nervnih  vlakana;  sklerodermija, poliartritis, lupus eritematodes, bronhijalna astma, autoimuni tireoidit/

• Arterioskleroza, povišen holesterol

• Visok krvni pritisak i problemi sa cirkulacijom

• Opasnost od srčanog infarkta

• Bronhitis

• Oboljenja jetre, žučnog sistema i pankreasa

• Oboljenja želuca i dvanaestopalačnog creva

• Virusni hepatitis B

• Diabetes mellitus

• Reumatološka oboljenja

• Artritis

• Sindrom hroničnog umora

• Glavobolje i migrena

• Zujanje u ušima

• Psihoneurološka  oboljenja/  strah,  

uzmenirenost, depresija, noćno mokrenje/

 

 

Ono što je dokazano kod miševa 70-tih godina, danas je već mnogo puta potvrđeno i kod ljudi. Razlog visokoefektivnog antivirusnog dejstva je u ribonukleinskoj kiselini gljive Šiitake. Ona je priznata kao izvanredno jak stimulator za proizvodnju interferona, koji deluje protiv svih vrsta infekcija. Njeno antitumorsko dejstvo potiče, pre svega od polisaharida lentinana koji ona sadrži.

Gljiva Šiitake deluje i protiv reumatizma i artritisa. Moguće je smanjivanje bola i vraćanje mogućnosti kretanja, kao i potpuno ozdravljenje!

Za vreme kliničkih ispitivanja utvrđeno je da se znatno smanjuju neželjeni efekti od zračenja i hemioterapije kod bolesnika koji su uporedo uzimali Šiitake.

U Japanu se radi na istraživanju dejstva gljive Šiitake na uklanjanju dobroćudnih tumora.

Šiitake je jedina gljiva koja može da izazove alergijsku reakciju

 

 

REJŠI

Ganoderma lucidum

 

Rejši se primenjuje uspešno kod sledećih stanja:

 

•  Prateća terapija kod bolesnih od raka /rak želuca, jetre, pluća, kože, mozga, bubrega, pankreasa/

•  Hemioterapija /ublažavanje neželjenih efekata/

•  Problemi sa srcem i cirkulacijom/ visok krvni  pritisak,  loše  snabdevanje  krvlju, uključujući i koronarne sudove, otoke/, poremećaje srčanog ritma, opasnosti od srčanog infarkta, postinfarktnog stanja i post moždanog udara.

•  Oslabljen imuni sistem, infekcije/ gljivične, virusne, bakteriološke, hlamidijalne i dr./

•  Visoke vrednosti holesterola i šećera u krvi

•  Alergije

•  Bronhitis, plućni emfi zem

•  Autoimuna oboljenja /skleroza multipleks- obnavlja mijelinski omotač nervnih vlakana; sklerodermija, poliartritis, lupus, eritematodes, bronhijalna astma, autoimuni tireoidit/

•  Hepatitis A, B, C, oboljenja  jetre

•  Ulkus želuca i dvanaestopalačnog creva, gastritis, upala pankreasa

•  Hemoroidi

•  Gojaznost

•  Fibromijalgija

•  Bolovi u zglobovima

•  Zujanje u ušima

•  Malaksalost

•  Oboljenja kože

•  Epilepsija

 

Naziv Rejši je japanski. U Kini se gljiva naziva Ling Zhi, što u prevodu znači «Božanstvena gljiva dugovečnosti». U kineskoj i japanskoj narodnoj medicini gljiva Rejši se upotrebljavala još pre 4000 godina. Kao simbol srećnog i dugovečnog života ona je naslikana na puno crteža, ćilima, kao i na kineskom porcelanu. Ova neobična gljiva, darovana od prirode sa mnogobrojnim lekovitim svojstvima, danas se gaji isključivo u lekovite svrhe.

Institut za nauku i medicinu Linus Pauling nalazi se u Kaliforniji. Njegov osnivač je nosilac Nobelove negrade dva puta, i poznat je po svojim istraživanjima vitamina, i po prirodnim metodama lečenja i sprečavanja nastajanja oboljenja. U ovom renomiranom institutu radi lekar  Fukumi  Morišige.  Nekoliko  poslednjih  dekada  on istražuje terapeutsko dejstvo Rejši i kaže: «Po mom mišljenju do sada najbolja metoda zaštite od raka je uzimanje Rejši».          

Sposobnost Rejši je da smanjuje krvni pritisak, holesterol i njeno antiagregaciono dejstvo dokazano je sprovedenim ispitivanjima u toku poslednjih godina u Japanu i SAD. Rejši pomaže kod zaustavljanja lučenja histamina, sprečavjući tipične alergijske reakcije. Mi dobijamo radosne vesti od naših pacijenata- koji konzumiraju lekovite gljive, i koji su mogli u dobroj meri da ograniče svoju alergiju, pijući 2 kapsule gljive po 3 puta dnevno.

Naučnici su otkrili u ekstraktu gljiva materiju, koja poboljšava aktivnost unutrašnjih organa, povećava dotok krvi i smanjuje potrošnju kiseonika srčanog mišića. Na osnovu toga sprovedena su istraživanja sa pacijentima, koja dokazuju pozitivno delovanje Rejši na srce i krvotok.

U Kini Rejši se upotrebljava za lečenje pacijenata bolesnih od hepatitisa B. Kod jednog istraživanja daje se ekstrakt od gljive na 335 pacijenata, koji boluju od hroničnog hepatitisa B. Skoro je kod 92% došlo do poboljšanja.

                     

U Aziji Rejši se upotrebljava vekovima u lečenju različitih malignih bolesti. Već nekoliko godina to dejstvo se istražuje, a rezultat je da je u Japanu Rejši  prodavana na pijaci kao preparat protiv raka.

Istraživanja se sprovode uglavnom u Institutu za nauku i medicinu Linus Pauling /SAD/. Lečeno je 250 pacijenata, koji su već bili otpisani od zvanične onkologije kao beznadežni slučajevi. Kod pacijenata se primetilo poboljšanje, bilo je manje inflamatornih reakcija, proizvodnja njihovih antitela se povećala. U celini poboljšana je imuna zaštita tela, naročito aktivnost takozvanih T-ćelija. Ekstrakt u velikoj dozi/ više od 5 g dnevno/ pokazao je dobre rezltate kod lečenja i nakon lečenja tumora pluća, mozga, jetre, bubrega i pankreasa.

Sprovedena proučavanja dokazuju da  Rejši poseduje zaštitnu funkciju u slučajevima prevelike doze nikotina. Simptomi bolesti uslovljeni pušenjem mogu biti smanjeni sa 25%.

Kao mitsko svojstvo gljive Rejši javlja se njena sposobnost da poveća snagu duha i pozitivne

emocije. Postignuti su odlični rezultati u tretmanu nesanice ili nervoze.

Gljive poput Rejši, Šiitake i Hericij ne samo što stimulišu naš imuni sistem, već imaju i antibakterisko i antivirusno dejstvo, t.j. one mogu i direktno da napadaju bakterije i viruse. One jačaju normalnu crevnu floru, pomažu varenje hrane, čiste od otrova i pomažu održavanje prirodne ravnoteže između mikroorganizama i creva.

 

МEJTAKE 

Grifola frondosa

 

Mejtake u stvari znači«gljiva koja pleše».    Njena lekovita snaga istraživana je i upotrebljavana u Aziji i od skora – u Americi. U prošlosti težina gljive  Mejtake  merena  je  u  zlatu.  Mesta  gde je uspevala /tada se nije gajila, već je mogla biti pronađena samo u prirodi/- revnosno su  čuvana kao tajna i nasleđivana s pokoljenja na pokoljenje. Mejtake  ima  visok  sadržaj  ergosterina,  koji je prekursor vitamina D. Smatra se da  visok i zdrav potencijal duguje polisaharidima grifolan i grifolin, kao vezanim metalima, proteinima i lektinima.


Gljiva Mejtake se primenjuje usledećim slučajevima:

 

•  Terapija koja prati bolesne od raka / rak dojke,  pankreasa,  jajnika,  kože,  želuca, jetre i pluća, prostate/

•  Hemioterapija /ublažavanje neželjenih efekata/

•  HIV – infekcije /SIDA/

•  Hepatitis i zaštita obolele jetre

•  Oboljenja digestivnog sistema

•  Dijabetes

•  Ateroskleroza, regulisanje krvnog pritiska i zgrušavanja krvi

•  Srčani infarkt

•  Poremećaj srčanog ritma

•  Oslabljen imuni sistem, infekcije /gljivične, virusne, bakteriološke, hlamidijalne i dr./

•  Prekomerna težina

•  Osteroporoza

•  Klimakterične tegobe /uspostavljanje balansa polnih hormona kod žena/

•  Predmenstrualni sindrom

 

Takozvana D-frakcija u ekstraktu gljive je veoma aktivna. Eksperimentima je dokazano sa konzumiranje alkoholnog ekstrakta od Mejtake smanjuje krvni pritisak a vodeni ekstrakt od gljive smanjuje nivo holesterola.

Prof. Dr Hiroaki Nanba, imunolog i vodeći profesor mikrobiologije na farmaceutskom univerzitetu Kobe, član japanske asocijacije za rak i Njujorkške akademije nauka, intenzivno je istraživao Mejtake i njome lečio mnogo pacijenata. Na pitanje koje bolesti se leče gljivom Mejtake, ili na koje deluje pozitivno, on odgovara: «Mejtake ne samo što može sprečiti pojavu raka, već se isto tako može primenjivati u lečenju i drugih teških bolesti poput SIDE i hepatitisa. Gljiva jača imuni sistem i smanjuje neželjene efekte od hemioterapije. Postoji iznenađujuće sinergičan efekat između hemioterapije i Mejtake. Gljiva deluje isto tako  i kod visokog krvnog pritiska i dijabetesa».

Kao dopunu hemioterapiji razumno je primeniti i mikoterapiju /fungoterapiju/. Mnogo pacijenata boluje ne samo od raka, već i od relativno slabijih infekcija, pošto organizam nije u stanju da se bori, kao rezultat oslabljenog imunog sistema od hemioterapije. Pored toga, kvalitet života znatno se poboljšava, pošto su ublaženi neželjeni efekti poput opadanja kose, malaksalosti, povraćanja, gubitka apetita.

Svojstvo Mejtake da se bori protiv uzročnika raka dokazao je i Nacionalni Institut za rak SAD/ U.S. National Cancer Institute/. Eksperimenti koje su sproveli nacionalni zdravstveni organi Japana pokazuju da uzimanje Mejtake vodi do sprečavanja ili znatnog stagniranja  HIV-infekcije kod čoveka.

Kliničko istraživanje 165 pacijenata starosti od 25 do 65 godina koji su konzumirali Mejtake i bili bolesni od različite vrste raka u poodmaklom stadijumu ukazuju na remisiju tumora ili znatno simptomatično poboljšanje- 73% kod raka dojke, 67% kod raka pluća i 47% kod raka jetre. Kombinacija hemioterapije sa konzumiranjem ekstrakta od Mejtake povećava njenu efi kasnost između 12 i 28 %. Kod raka kostiju i želuca rezultati su slabiji.

Pored toga hiljadama godina Mejtake je upotrebljavana za  otklanjanje negativnih emocija i psihičke napetosti.

 

 

 

КORDICEPS

Cordyceps sinensis

 

Kordiceps, ili kineska gljiva-gusenica, pore- klom je sa Tibeta gde raste na visini od 5000 m. Njena cena je visoka, plaćaju se do 3000 američkih dolara za kilogram. Njena prirodna hranljiva osnova nije kao kod drugih gljiva-/drveće ili drugi biljni supstrat/ već je u pitanju vrsta gusenice. Gljiva napada te gusenice, ubija ih i posle toga niče iz njih sa svojim telom koje liči na prste. Naučnici su  dugo pokušavali da gaje ovu gljivu, pošto njeno prirodno razmnožavanje ne zadovoljava svetsku tražnju.

Seksualno zadovoljstvo je važno za srećnu vezu i bitno je za zdravlje čoveka. Postoji anonimna anketa o učestalosti seksualne aktivnosti svake sta- rosne grupe. Uzimanjem Kordicepsa /i Agarik Blazea/ ona se znatno poboljšava, a isto tako se povećava i zadovoljstvo. Treba napomenuti, da stariji ljidi, koji su na pitanje odgovarali «Ne mogu da se setim» ili «Bez takvih aktivnosti» izjavili su da im se znatno povećala seksualna aktivnost nakon uzimanja gljive više od tri meseca.

Kordiceps se primenjuje kod sledećih stanja:

 

•  Prateća terapija kod bolesnika od raka / na plućima, prostati i dr./, naročito kod oboljenja limfe i krvotoka i dr./. Kod tumora  velikog mozga se prepisuje kao primarni.

•  Leukoza kod dece

•  Hemoterapija /ublažavanje  neželjenih efekata/

•  Nekroza tumorskih infi ltrata

•  Oslabljen  imuni sistem /deluje kao imunomodulator/, SIDA

•  Velika sportska opterećanja, za brzi oporavak mišića

•  Funkcionalni poremećaji seksualnosti

•  Stres, depresije, strah, nemir

•  Smanjena  radna  sposobnost  i  problemi  sa izdržljivošću, hronični umor, sindrom umora

•  Poremećaji sna

•  Reuma

•  Izbacivanje otrova iz organizma

•  Prekomerna  težina, poremećaji razmene masti

•  Astma

•  Bronhitis

•  Bakteriološke  infekcije  /  deluje  kao  prirodni antibiotik/

•  Kardio-vaskularna oboljenja, ishemična bolest

/stenokardija/, ateroskleroza, infarkt i dr.

•  Zujanje u ušima

 

U kineskoj tradicionalnoj medicini upotrebljava se za jačanje pluća i bubrega, kao i za toniziranje Jina i Janga. Ona smiruje emocije, odstranjuje sluz i sprečava krvarenje. Sa mnogo uspeha deluje i na rak, reumu, umor, oboljena disajnih puteva, upale, nesanice i neredovne menstruacije. Kordiceps poboljšava snabdevanje tkiva i organa krvi i kiseonikom.

Vekovima poznati kvalitet Kordicepsa i pozitivno delovanje na ljudski organizam potvrdila su mnogo- brojna ispitivanja u poslednjim godinama. Naročito je poznato u kineskoj tradicionalnoj medicini delovanje gljive kaoafrodizijaka ili njena upotreba za povećanje seksualne izdržljivosti / čak i kod žena/ dokazano je prilikom istraživanja na Medicinskom fakultetu u Pekingu.

Kod grupe koja je uzimala ekstrakt plodnog tela gljive primećuje se znatno poboljšanje seksualne aktivnosti kod 31% ljudi. Druga grupa, uzimala je ekstrakt micelijuma gljive kada je procenat nadmašio

65%! Mehanizam delovanja zahvaljujući kojem se sve ovo dešava nije u potpunosti istražen, ali se ipak delimično objašnjava kao stimulirajući uticaj sastavnih materija gljive na polne organe. Istraživanja dokazuju da Kordiceps utiče na regulaciju našeg neuroendokrinog sistema. Na taj način on stimuliše oslobađanje hormona iz kore nadbubrežne žlezde, i tako se može delovati protiv simptoma stresa. Ovo kao i jačanje seksualnosti objašnjenje je dobrog delovanja gljive kod depresija. Pored toga Kordiceps potiskuje i neke enzime poput monoaminooksidaza, koji se smatra odgovornim za depresije. Ona ima protivupalno dejstvo analogno hormonima i ne odstupa po efektivnosti. To svojstvo je čak efektivnije od hidrokortizona.

Naučno je dokazano, da Kordiceps ima jako antibiotsko dejstvo i zaustavlja rast bakterije Klo- stridium, a da pri tome ne dolazi do raspadanja bifidobakterija i laktobacila / normalna bakterijska fl ora u crevima/.

Istraživanja pokazuju znatno povećanje aktivnosti  prirodnih ćelija-ubica /kilera/ i makrofaga, koje doprinose tome da Kordiceps bude veoma važan kod bolesnih od raka i SIDE.

Sportisti uzimaju ovu gljivu sa zadovoljstvom pošto je njeno delovanje na povećenje izdržljivo- sti ogromno. Sportisti iz kineskih Olimpijskih timova uvek su konzumirali gljivu za brzi oporavak odtreninga kako bi povećali uspeh na takmičenjima. Naučnici smatraju da je pozitivan uticaj Kordicepsa na disajne organe i srce razlog povećanja sposobnosti i izdržljivosti sportista.

U kineskoj tradicionalnoj medicini Kordiceps se upotrebljava kod anemije i visokih vrednosti holeste- rola. Razmena materija u jetri se povećava uzimanjem Kordicepsa i tako mogu da se smanje promene na hepatobiilijarnom sistemu zbog staze žuči.

Ima anti-toksično dejstvo, odstranjujući iz organizma toksične materije, zajedno sa crevnim otrovima, produktima razlaganja lekova, radionukleotide.

Gljiva se upotrebljava kod poodmaklih stadijuma raka jetre, bubrega, pankreasa, krvi, čak i u kasnim stadijumima oboljenja. Kod malignih a naročito kod benignih tumora mozga Kordiceps daje stabilan pozitivan rezultat i pomaže kod gašenja glavnog žarišta tumora.

Uzimanje Kordicepsa obezbeđuje preventivno delovanje na mnoga oboljenja.

 

 

АGARIK BLAZEI

Аgaricus Blazei Murill

 

Teško da postoji druga gljiva koja koja može da stimuliše imuni sistem tako dobro, kao Agarik Blazei. Gljivu je otkrio i opisao 1965 godine američki mikolog Mjuril. Naučnici su je primetili pre 35 godina, ali od tada je  istraživana  intenzivno.  Nacionalni  Centar za Onkologiju u Japanu objavljuje svoje prve rezultate 1980 god. U SAD su takođe objavljena naučna istraživanja o ovoj gljivi. Na kongresu o mikologiji i fungoterapiji, koji je održan u Nju Jorku 2006.godine Agarik Blazei je priznata kao najperspektivnija gljiva za lečenje u onkologiji i za upotrebu u gerontologiji.

Agarikus  Blazei  Murill  vodi  poreklo  iz brazilskih  kišovitih  šuma.   Meštani  su je zvali «božija gljiva» i upotrebljavali je kod ozbiljnih oboljenja kao poslednje sredstvo. Danas, zahvaljujući njenom odličnom dejstvu, gljiva počinje da se gaji u velikim količinama. U težim slučajevima uglavnom se upotrebljava ekstrakt.

 

Agarik Blazei sadrži mnogo dragocenih vitamina i minerala i sadrži mnogo više  polisaharida od svih ostalih poznatih lekovitih gljiva /pre svega beta glukena/. U ekstraktu je visoka koncentracija ovih materija. Materije koje sadrži ne samo što pomažu organizmu da uništi onko-ćelije, već i usporavaju procese starenja. Kao što piše u naučnoj literaturi, gljiva Agarik naročito jako stimuliše imuni sistem. Konzumiranje gljive dovodi do porasta broja i aktiviranja ćelija «prirodnih ubica» i makrofaga, t.j. ćelija, koje su odgovorne za uništavanje bakterija i virusa i za izbacivanje suvišnih materija, kao i za formiranje hemijskih materija «kurira»- kao što su  interferon, interleukin  koji  uzimaju  učešća  u  odbrambenim procesima. Na taj način se sprečava formiranje novih malignih ćelija.

Agarik Blazei se primenjuje uspešno kod:

 

•  Prateća terapija bolesnih od raka/ dojke, jajnika, kože, želuca, jetre, prostate, cre- va, leukemije, mozga, metastaze/

•  Zaštita od raka

•  Smanjuje neželjene efkete od hemioterapije i zračenja

•  Za jačanje imunog sistema, kod SIDE i drugih infekcija

•  Autoimuna  oboljenja  /skleroze  multi- pleks, atopičnog dermatitisa, autoimunih tireoiditisa, lupus eritematodesa, sklero- dermije, poliartritisa/

•  Oboljenja kože

•  Otoci

•  Upala pankreasa

•  Kod hepatitisa i za jačanje jetre

•  Gastritis

•  Bronhitis, astma, alergija

•  Dijabetes

•  Visok krvni pritisak

•  Stenokardija

•  Problemi sa erekcijom kod muškaraca

•  Migrena

•  Malaksalost, hronični umor

•  Za usporavanje starenja

 

Agarik Blazei zaustavlja rast svih tumora i vodi do remisije bolesti. To njegovo delovanje dokazano je istraživanjima kod leukemije, kod raka debelog creva, pluća, polnih organa, dojke, pankreasa, prostate, jetre. Kao naročito korisna dokazala se kod pacijenata koji nisu bili za operaciju. To važi čak i za slučajeve kada nije mogla da bude sprovedena ni hemioterapija ni zračenje. Kod većine pacijenata dokazano je da tumorski marker pada nakon nekoliko sedmica i oni počinju da se osećaju bolje i to u slučajevima u kojima zvanična medicina ne daje rezultate. Japanski naučnici koji istražuju rak potvrdili su čudnovato i pre svega brzo dejstvo ove gljive kod pacijenata u poslednjem stadijumu maligniteta. Gljiva stimuliše promene u krvi, a imuni sistem se stabilizuje  za kratko vreme. Iako još uvek nije tako dobro poznata u Evropi, Agarik Blazei je priznata u Japanu, Brazilu, Meksiku, Urugvaju i SAD kao gljiva koja može da spreči pojavu raka, a u Japanu je zvanično odobrena kao antikancerogeni medikament.

Gljiva Agarik, ili njen ekstrakt, može drastično da smanji štetne efekte od konvencionalne terapije. Ona pomažekod razgrađivanja raspadnih otrovnih materija, koje se formiraju u telu kao rezultat hemioterapije. Prilikom posmatranja 100 pacijenata koji boluju od raka na genitalijama, registrovano je znatno smanjenje neželjenih efekata /gubitak apetita, malaksalost, opadanje kose/ a broj prirodnih ćelija-ubica se značajno povećao.

Agarika je dokazala svoju efikasnost isto tako i kod poremećaja funkcija jetre, varenja, povećanih vrednosti holesterola, stvaranja krvi, problema sa slezinom /uvećanja/ i kod oslabljenog imunog sistema. Zbog toga seekstrakt od Agarika primenjuje u SAD kao prateća terapija bolesnih od SIDE.

O HERICIUM GLJIVI:

– Gljiva hericium erinaceus, takođe poznata kao bradati zub ili jež, je Evropska gljiva, mada se uzgaja i širom sveta. Jedna je od nekoliko gljiva čiji su sastojci istraženi čak i u našem delu sveta.

– Moguće je kupiti visokokoncentrisani ekstrakt, kao i prah sušene gljive (u rinfuzi, tabletama ili u kapsulama). Da li ćete koristiti ekstrakt, prah ili oboje u kombinaciji, trebalo bi se opredeliti prema prirodi oboljenja.

– SASTAV I UPOTREBA:

– Dokazano je da hericium sadrži kalijum, cink, gvožđe, germanijum, selen, fosfor i jako malu količinu natrijuma. Uz to, gljiva sadrži i sve esencijalne aminokiseline, kao i polisaharide i polipeptide.

– Prof. Dr. Schnitzler sa Weihenstephan univerziteta je radio u Aziji nekoliko godina i doneo hericium u Nemačku. Njegova istraživanja su pokazala neke efekte koji su već bili poznati u literaturi.

– Hericijum je značajno i posebno efikasan u oblasti probavnog sistema (na primer jednajka, želuca…)

– Prema TCM, hericium se posebno koristi u lečenju raka stomaka, gastritisa, čira na želucu, čira na dvanaestopalačnom crevu i čira na jednjaku.

– Prema studiji, hericium je bio uspešan u lečenju pacijenata sa gastritisom. 82% pacijenata su iskusili značajna poboljšanja tipičnih simptoma, dok je njih 58% čak saopštilo potpuni oporavak od upale. Time se želudačna sluzavna membrana postepeno obnavlja.

– Kao Shiitake, Reishi i drugi tipovi gljiva, hericium se, takođe, može uzgajati u bašti ili na terasi.

– Preporučljivo je pojesti oko 100gr svežih ili 10gr sušenih gljiva dnevno.

– Za razliku od uobičajene medicine, tretman medicinskim gljivama ima mnoge prednosti.