ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity )

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity )

 

ORAC je metoda merenja antioksidantnog kapaciteta raznih bioloških uzoraka, voća, povrća, začina…

 

Postoji takozvana ORAC skala na kojoj se mogu naći nama vrlo bliske vrste voća i povrća, kao i začina koje svi koristimo u našoj kuhinji.

Dobra stvar kod ove metode je da se meri antioksidativna aktivnost hrane,a ne samo nivoi određenih hranljivih materija, kao što su vitamin C ili E. Uostalom , postoje hiljade jedinstvenih antioksidativnih jedinjenja u biljkama, od kojih većinu još nismo otkrili. Nema šanse da ih sve možemo izmeriti individualno. Ovaj pristup takođe prikazuje sinergističke efekte između različitih hraniva – načine na koji su hranljive materije efikasnije u kombinaciji nego što su pojedinačno.

Procena stručnjaka je da se u organizmu, pri prosečnim mentalnim i fizičkim aktivnostima, svakodnevno proizvede toliko slobodnih radikala da je za njihovo neutralizovanje potrebno uneti u organizam antioksidanse čiji kapacitet iznosi oko 3000 – 5000 ORAC jedinica.

Mentalno i fizičko naprezanje, bavljenje sportom i intenzivnim rekreativnim vežbanjem, nedovoljno odmaranja, poremećen san, neadekvatna i jednolična ishrana, izloženost štetnim uticajima iz okruženja kao što su aerozagađenje, UV i druga zračenja, duvanski dim i stres kao nezaobilazni deo svakodnevice, drastično povećavaju potrebe organizma za antioksidansima, čak i do 12 000 ORAC, pa i više.

 

Ispitivanjem Kyani Sunrise-a došlo se do rezultata od oko 35,000 ORAC, što je više od svih ostalih vrlo jakih antioksdanata.

35000 orac