Q10 Cardio

Q10 Cardio – dodatak ishrani

Q10 + Omega 3 + Vitamin E

Današnji stil i način života, zagađen vazduh, nepravilna ishrana, premalo fizičke aktivnosti, povećani stres, ubrzavaju proces starenja i dovode do modernih bolesti. Među proizvodima koji usporavaju proces starenja, poboljšavaju fizičku kondiciju, vraćaju mladalačku energiju ističe se KOENZIM Q10-tzv. vitamin mladosti.

Koenzim Q10 (ubidecarenone, ubihinon) je supstanca koju sadrže sve naše ćelije i koji je esencijalan za biohemijske i biološke procese i održavanje zdravlja. Q10 inicira procese stvaranja energije u mitohondrijama u kojima se ATP gorivo za naše telo stvara iz hrane. Ima važnu ulogu u procesima stvaranja i prenosa energije i neophodan je za normalno odvijanje svih životnih funkcija organizma.

Nedostatak Q10 vodi poremećaju energetske ravnoteže na ćelijskom nivou, a samim tim dovodi do funkcionalnih poremećaja. Ovi poremećaji javljaju se već pri sniženju koncentracije Q10 za 25%. Manjak Q10 vodi slabljenju srčanog mišića, hipertenziji i ubrzanom starenju i mnogim drugim bolestima. Postoji 10 vrsta Q, ali je samo Q10 prisutan u ljudskom telu. Do 30-te godine starosti organizam ga proizvodi u dovoljnoj količini. Sa starenjem se direktno proporcionalno smanjuje proizvodnja Q10 i zato je neophodno da ga unosimo putem hrane ili dodataka ishrani.

Neka klinička ispitivanja su pokazala vezu između nedostatka Q10 i nastanka kardiovaskularnih bolesti – povišenog krvnog pritiska, arteroskleroze pa čak i srčanog infarkta. Ovaj nedostatak posebno je izražen kod povećanih fizičkih napora, sportskih aktivnosti, stresa, kod osoba sa povećanom telesnom težinom. Istraživanja govore o pozitivnom uticaju Q10 u tretmanu alergija, astme i respiratornih bolesti, u tretiranju degenerativnih bolesti i oboljenja nervnog sistema. Ne treba zaboraviti da može da bude važan i u tretmanu AIDS i jačanju imunog sistema. 1994. godine AIDS Weekly otkrio je da proces smrti ćelija povezan sa degenerativnim bolestima i AIDS može biti inhibiran sa Q10.

Doze se kreću od 10-200 mg dnevno u zavisnosti da li se uzima preventivno ili ciljano sa dejstvom na problem. Prirodni izvori Q10 su skuša, losos, sardina, goveđe srce i jetra. Kako se hranom unose veoma male količine Q10 najbolju nadoknadu pružaju dodaci ishrani proizvedeni od kvalitetnih sirovina.