Roditeljima oduzeto dete jer su tražili drugo medicinsko mišljenje

Родитељима у Калифорнији одузето дете јер су тражили друго медицинско мишљење

Aleks, Ana i Semi NikolajevЈедна од димензија постепеног успостављања тоталитарног поретка у САД је беспоговорна послушност здравственим властима и укидање слободе људима да сами изаберу како ће да се лече.

Најновији случај овакве праксе се догодио у Калифорнији, када је породици Николајев одузето дете зато што су тражили друго медицинско мишљење.

Како је пренео дневник „Русија данас“ Алекс и Ана Николајев, Американци руског порекла, свог петомесечног сина су довели у болницу „Sacramento Sutter“ након што је почео да показује симптоме грипа. При рођењу му је дијагностикован шум на срцу због чега су родитељи били опрезни по питању његовог здравља. Дечак, Семи, је примљен на одељење интензивне неге, где је његова мајка присуствовала када је медицинска сестра дала антибиотик детету, али без налога лекара.

„Упитала сам је због чега му то даје, на шта је она одговорила да не зна. На то сам рекла: ‘Ви сте медицинска сестра, а не знате шта дајете мом детету‘?“ – кроз сузе је рекла Ана. Њен супруг је на то додао да је лекар рекао да дете не би требало да прима антибиотике иако су желели што пре да га оперишу. У том тренутку су, према мајчиним речима, одлучили да оду у другу болницу и затраже друго мишљење.

„Они су ређали грешке једну за другом и нисам желела да допустим операцију у болници у коју немам поверења.“ – рекла је Ана. Родитељи су након тога отишли у медицински центар „Kaiser“ у Сакраменту у којој је лекар отпустио Семија и поверио га на бригу родитељима. „Нисам забринут за сигурност детета које се налази код куће с родитељима.“ – написао је лекар у поруци коју су Ана и Алекс били присиљени да покажу полицији која је дошла у другу болницу, вероватно након што им се обратило особље из болнице „Sutter“.

„Ту се појавила полиција. Видели су да је беба добро.“ – рекла је Ана. „Рекли су нам да је особље из болнице “Sutter“ пренело толико ружних ствари да су помислили да нам дете умире на рукама. Полиција је видела лекарев налаз и рекла ‘У реду, желимо вам пријатан дан’ након чега су отишли.“

Међутим, следећег дана се полиција појавила пред њиховом кућом заједно с представницима Службе за заштиту деце. Алекс се с њима срео напољу питајући се притом шта они овде раде. „Гурнули су ме уз зид и оборили.“ – изјавио је алекс. „Питао сам ‘Јесам ли ухапшен?’ након чега ме оборио на земљу и викнуо ‘Мислим да имам кључеве од куће.’“

Ана је укључила камеру и поставила је тако да снима улазна врата. Снимак приказује упад четворо полицајаца који, без налога, упадају у кућу након којих следи службеник Службе за заштиту деце и захтева да им предају дете. „Узећу ваше дете, немојте да се опирете или борите, у реду?“  – чује се на снимку како се један од полицајаца обраћа Ани.

„Ухватио ме за руку тако да нисам могла да подигем Семија. И узели су Семија, само су одшетали.“ – рекла је Ана. Према њеним речима, службеник Службе за заштиту деце јој је рекао да им је дете одузето због „тешког занемаривања“, али није детаљније објаснио на шта се занемаривање односи.

Портпарол Службе за заштиту деце Лора Мекасланд (LauraMcCasland) је изјавила: „Ми спроводимо процену ризика дететове сигурности и ослањамо се на смернице лекара.“

Николајевима је било дозвољено да неколико дана касније посете Семија. „Чини се да родитељи немају никаква права.“ – изјавио је отац. „Учинили смо све.“ – наставила је Ана. „Ишли смо од једне болнице до друге. Само смо желели да будемо сигурни да је у добрим рукама.“

Прво рочиште је било заказано за 29. април и суд је постао место на ком су ови родитељи морали даље да се боре за своје дете доказујући своју бригу и љубав  и покушавајући да оповргну оптужбе за занемаривање. Дечак је упућен у болницу „Bay Area“ ради даље медицинске процене, према пресуди суда. Родитељи су сада срећни јер сина сада могу да виде кад год то пожеле и дозвољено им је да убудуће одлучују о медицинским питањима везаним за дете. Одлука притвора је укинута, али ће Центар за заштиту деце и даље помно пратити овај случај.

POVEZANE TEME

Šta vam je najvažnije kada se osećate loše ili ste bolesni?

  • Jednostavno i brzo zakazivanje terimina za pregled i konsultacije.
  • Razumljive informacije
  • Dovoljno vremena za razgovor i konsultacije
  • Mogućnost konsultacija sa stručnjacima iz različitih oblasti integrativne i oficialne medicine.

Statistike govore da je preko 80% dijagnoza pogrešno. Drugo medicinsko mišljenje može biti dobar način da budete bliže pravoj dijagnozi.

Zdravi imaju stotine briga, a bolesni samo jednu

Statistike govore da je preko 80% dijagnoza pogrešno. Drugo medicinsko mišljenje može biti dobar način da budete bliže pravoj dijagnozi. images 5