Sok od pšenične trave

Sok od pšenične trave

 Kompletan materijal prenosimo sa sajta http://psenicnatrava.blogspot.rs

Sok iz pšenične trave

Sok iz pšenične trave dobijamo ceđenjem pšenične trave u sokovniku ili presi.

Travu sečemo makazama, 1 cm iznad zemlje, i spremna je za ceđenje.

Idealno je da svakog jutra iscedite onoliko koliko ćete popiti, a da ostatak pšenične trave ostavite da raste dalje. Na taj način ćete sačuvati žitnu travu u najsvežijem obliku, i uvek uživati u svežem soku koji nije izgubio svoja svojstva zbog stajanja.
Ukoliko vam je jednostavnije da svu travu iscedite odjednom, preporučujem da ostatak zaledite, u standardnim činijama za led, i da svakog jutra razledite količinu koja vam je potrebna.

U slučaju korišćenja zaleđenih kocki od pšeničnog soka, veoma je bitno da ih popijete (razblažene u vodi) odmah pošto se istope, i ne dozvolite da započne proces oksidacije.

Nemojte koristiti metalne posude i metalne kašičice. Izbegavajte svaki dodir metala sa sokom pšenične trave.

Sokovnici

Standardni sokovnici koje najčešće viđamo u radnjama su centrifuglani sokovnici koji saseku voće i rotiraju ga velikom brzinom, te na taj način cede sok.

Centrifuglani sokovnici imaju značajane nedostatke. Najznačajniji je to što zbog velike brzine zagrevaju voće i time uništavaju najznačajnije enzime. Zagrevanje soka se manifestuje i time što ta toplota značajno ubrzava proces oksidacije što se jasno vidi i golim okom jer sokovi veoma brzo počnu da menjaju boju. Centrifuglani sokovnici se loše snalaze i sa ceđenjem zeleniša i pšenične trave, pa je preporuka da nabavite sokovnik za hladno ceđenje voća.

Sokovnici za hladno ceđenje rade na maloj brzini (30-80 obrtaja u minuti), i svrdlima pritišću/presuju voće (ili u našem slučaju pšeničnu travu), te time simuliraju žvakanje. Nema prekomernog zagrevanja te sokovi sadrže značajno više vitamina i enzima, i zadržavaju hranljiva svojstva znatno duže.

Nedostaci sokovnika za hladno ceđenje su što se na našem tržištu teže nalaze, znaju da budu znatno skuplji, ali vrede svaku uloženu paru. Postoje i ručni sokovnici za pšeničnu travu… potražite i istražite opcije na tržištu.

Način upotrebe i lekovita svojstva

Način konzumiranja soka od pšenične trave

Sok od pšenične trave treba konzumiratu ujutru na prazan stomak, idealno odmah nakon ceđenja.
Nakon konzumiranja soka, ne treba jesti niti piti druge napitke najmanje 30 minuta.

Preporučena dnevna doza, shodno svrsi u kojoj se koristi je od 15 do 60ml soka dnevno.
Sok od pšenične trave treba razblažiti u pola čaše do čaše mlake vode, i popiti u kratkom vremenskom intervalu.
Voda bi trebalo da bude niskomineralna i nikako hlorisana voda sa česme.

Mali broja ljudi, je na početku konzumiranja soka od pšenične trave prijavio pojavu osećaja mučnine. Razlog za ovo je visoka koncentrovana hranljivost soka od pšenične trave, pa s toga preporuka da konzumiranje treba započeti sa 15ml dnevno, dok se organizam ne navikne, i dozu naknadno povećavati do željene količine. 

Hranljiva svojstva soka od pšenične trave

Sok od pšenične trave predstavlja koncentrovani izvor hranljivih sastojaka.
Sadrži značajne količine antioksidanata, vitamina A, B, C, E, F, K, gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, amino kiselina, minerala i živih enzima.

Lekovita svojstva soka od pšenične trave

Pšenična trava se veoma često koristi u cilju poboljšanja zdravlja ili kao pomoćno sredstvo u tretiranju raznih bolesti.

Iako je veoma malo zvnično potvrđenih statističkih podataka o lekovitom dejstvu pšenične trave u tretiranju bolesti, puno je prikaza ličnih iskustava o kojima možete čitati u knjigama i na Internetu koja pokazuju da pšenična trava:
– značajno podiže proizvodnju hemoglobina u krvi
– poboljšava razgradnju šećera u krvi,
– reguliše krvni pritisak
– smanjuje holesterol
– ubrzava zarastanje rana,
– sprečava/umanjuje bakterijske infekcije (posebno urinarnog trakta, prostate)
– vraća prirodnu boju kose i smanjuje sedost.
– sprečava kvarenje zubiju,

Najznačajnije tvrdnje u raznim izvorima su da sok od pšenične trave, zbog visokog sadržaja vitamina B17 i hlorofila pomaže u borbi sa raznim oblicima kancera.

Takođe se koristi za uklanjanje ostataka lekova,  teških metala i kancerogenih materija iz tela, i uklanjanje otrova iz jetre i krvi.  (detoksifikacija).

Prijatno.

Uzgoj pšenične trave i klica pogledajte OVDE….

 

Leave a Comment