SRBIN NAPRAVIO REVOLUCIJU U SAD

Aleksandar Tomić, Mašinski fakultet, softver, tumor, kancer, rak, fotografija, f

SRBIN NAPRAVIO REVOLUCIJU U SAD: Fotografijom otkriva kancer u ranoj fazi!

Projekat 2004. bio je ponuđen Ministarstvu nauke, ali nije prošao
– Osnovna istraživanja finansirala je firma „Maj skin d.o.o.“ Beograd, sa sedištem u SAD, koja je vlasnik pronalaska i zaštitila ga je s više patenata
– Metod je testiran na oko 6.000 uzoraka, počevši od analize vode do karcinoma debelog creva ali još uvek čeka neka bolja vemena.

Aleksandar Tomić, profesor fizike na Mašinskom fakultetu, izumeo softver kojim se utvrđuje postojanje tumora čak i veličine vrha čiode

BEOGRAD – Da Srbija ima naučnike sposobne da stvore što niko drugi ne može najbolje pokazuje primer profesora fizike s Mašinskog fakulteta u Beogradu Aleksandra Tomića.On je izumeo softver pomoću kojeg se preko digitalne fotografije pacijenta može otkriti začetak tumora veličine vrha čiode. Ipak, ovaj izum, koji predstavlja revoluciju u prevenciji karcinoma, nije vlasništvo Srbije već američke kompanije „Maj skin“, koja je finansirala Tomićeva istraživanja.

Dijagrami sve jasno pokazuju... Prve dve slike ukazuju na aktivan kancer, dok treća govori da je rak izlečenDijagrami sve jasno pokazuju… Prve dve slike ukazuju na aktivan kancer, dok treća govori da je rak izlečen

Samo slikajte i gotovo

– Sve je počelo kada je istraživački tim sastavljen od profesora Đure Koruge, dr Jadrana Bandića, inženjera Željka Ratkalja i mene na Mašinskom fakultetu u Beogradu od 2009. do 2011. godine razvio novi apsolutno bezopasni metod za ranu dijagnostiku kancera kože. Posle 2011. godine nastavio sam istraživanje bez podrške sistema, doveo metod do perfekcije i proširio njegovu primenu na sve vrste kancera. Taj rezultat prikazan je na Sedmom kongresu integrativne medicine u Beogradu 10. oktobra i izazvao je ogromnu pažnju stručnjaka iz celog sveta – ističe Tomić.

Naučnik objašnjava da njegov metod predstavlja kombinaciju Ramanovih spektara primenjenih na digitalne snimke.
– Tim sastavljen od lekara specijaliste i inženjera, odnosno mene proverava sve mogućnosti za dobijanje podataka o stanju uzorka fotografisanog digitalnim foto-aparatom. Pacijent može sam da fotografiše sumnjivo mesto digitalnom kamerom određenog spektra i da fotografiju pošalje timu stručnjaka na analizu. Na osnovu spektra s fotografije koji se pretvori u dijagram tim sa sigurnošću od 99 odsto može da utvrdi da li se radi o tumoru, u kakvom je stanju, da li se razvija ili miruje, kao i da li je hitno potrebna operacija – ističe Tomić.

Utvrđuje i rak mozga

Profesor kaže da se na osnovu fotografije čela može otkriti tumor mozga.
– Snima se čelo i dobije se informacija o tumoru iza kosti lobanje – tvrdi Tomić i dodaje da će blagodeti ove metode pacijenti moći da koriste otprilike za godinu dana.

Tomićev izum
UKIDA RENDGEN I BIOPSIJU

Zahvaljujući izumu profesora Aleksandra Tomića, tumor se može potvrditi bez rendgenskog pregleda.
– Može se utvrditi tumor veličine vrha čiode bez rendgena. Nije potrebno da se uzimaju uzorci za biopsiju, što je izuzetno značajno jer u mnogim fazama karcinoma biopsija drastično pogoršava stanje – ističe Tomić.

Otkupili Amerikanci

– Projekat 2004. bio je ponuđen Ministarstvu nauke, ali nije prošao
– Osnovna istraživanja finansirala je firma „Maj skin d.o.o.“ Beograd, sa sedištem u SAD, koja je vlasnik pronalaska i zaštitila ga je s više patenata
– Metod je testiran na oko 6.000 uzoraka, počevši od analize vode do karcinoma debelog creva

Autor: Kurir | 17.11.2014 – 09:23:00h |

Leave a Comment