TEST INTOLERANCIJE NA GLUTEN

 TEST INTOLERANCIJE NA GLUTEN (CELIJAKIJA) BIOREZONANTNIM TESTOM

Hronična dijareja, umor i bolovi u zglobovima samo su neki od simptoma koji ukazuju na nepodnošenje glutena u telu.

Резултат слика за hleb i žitarice
Ovaj poremećaj u medicini je poznat kao celijakija i javlja se kod oko jedan odsto bele populacije. Mada se celijakija teško prepoznaje, jer su simptomi izraženi tek kod 10 do 20 odsto obolelih, relativno se lako leči i drži pod kontrolom.
– Kod onih koji imaju klinički prepoznatljive simptome, jedna polovina ima dugotrajnu dijareju, gubitak apetita i stagnaciju ili gubitak telesne težine. Druga polovina prepoznaje se kliničkom slikom zaostajanja u rastu ili sazrevanju, zatim po upornoj anemiji koja se ne koriguje nakon primene preparata gvožđa na usta i hroničnim zatvorom – objašnjava prof. dr Nedeljko Radlović sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

 

Zabranjeno

Brašno od pšenice, raži, zobi, ječma; testenine, keks, kolači, sosovi i supe

 

Dozvoljeno

Brašno od kukuruza, pirinča, heljde, krompira; soja, povrće, voće, riba i meso, ulje, jaja

 

Dijeta

Bezglutenskom dijetom možete smanjiti težinu i očistiti telo od toksina; ishrana je raznovrsna, i sadrži minimum kalorija i šećera

Definitivna dijagnoza kod onih koji nemaju klinički prepoznatljive simptome postavlja se serološkim skriningom. U svakom slučaju, kod obe grupe bolesnika, pouzdana dijagnoza dobija se biopsijom sluzokože tankog creva i karakterističnim nalazom pri patohistološkom pregledu.
– Osnovu terapije čini eliminacija glutena, odnosno pšenice, raži i ječma iz ishrane. Pored toga, bolesnici sa klinički manifestnom formom u početnoj fazi tretmana zahtevaju i nadoknadu deficita gvožđa i vitamina (folna kiselina, vitamin D).
Mali broj bolesnika, oko 10 odsto, kod kojih se bolest manifestuje hroničnom dijarejom, zahteva privremenu eliminaciju mlečnog šećera, to jest primenu jogurta i sira umesto običnog mleka – kaže dr Radlović.
Otuda jedini mogući lek koji ovim osobama omogućava puno zdravlje i normalan život je striktna i doživotna dijeta bez glutena.
– Ali, ako se pacijenti pridržavaju dijete bez glutena, oni nisu bolesnici, već potpuno zdrave osobe – ističe naš sagovornik.

 

Đoković izbacio gluten i počeo da pobeđuje
Za celijakiju se u Srbiji pročulo tek kada je Novak Đoković priznao da mu je gluten pravio velike probleme.
– Jeo sam mnogo italijanske hrane, poput pice, testenina, dosta hleba, teške mesne obroke. Za vreme mečeva uzimao bih čokoladicu ili neki slatkiš misleći da će mi to pomoći da održim energiju. Nisam shvatao da takva ishrana uzrokuje upale – napisao je Novak Đoković u svojoj knjizi „Serviraj za pobedu“.
Posle teške krize za vreme meča na Australijan openu 2010, biorezonantnim testom lekar je uspeo da mu postavi pravu dijagnozu – nepodnošenje glutena.
– Prvo što uradim kad ustanem je da popijem čašu mlake vode. Potom pojedem dve kašičice meda – kaže naš najbolji teniser.
Umesto hleba, pasti i palačinki, počeo je da jede pahuljice i ostalu hranu bez glutena, a izbegava i mleko i mlečne proizvode.

Nutrition Detective  

 

DNS (Diet Nutrition Software)   – je revolucionarni Hardware and Software Diagnostic Complex (HSDC)  koji meri biofizičke parametre organizma, analizira dobijene rezultate i nudi stručne preporuke.

ZDRAVSTVENI-DETEKTIV-1024x456

DNA Diet Nutrition Analysis pored testa na gluten u mogućnosti je da obavi preko 20.000 testova i analiza. Metoda je potpuno bezbolna i nema nikakvih kontraindikacija.

ZAŠTO SUMNJATI. PROVERI….