Ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis je nespecifično zapaljenjsko oboljenje alimentarnog trakta. Ovaj zapaljenski proces zahvata strukture kolona ( debelo crevo). Ulcerozni kolitis je izuzetno sličan Crohnovoj bolesti, tako da kod oko 10% bolesnika ove dve bolesti se ne mogu razlikovati.

Učestalost

U zemljama Zapada incidencija ulceroznog kolitisa je stabilna i iznosi 5 – 10 slučajeva na 100 hiljadu stanovnika, iako za našu zemlju ne postoje tačni epidemiološki podaci, pretpostavlja se da je incidenca približna onoj u razvijenim zamljama. Prevalencija je 10 – 20 puta veća. Zastupljenost polova je približno ista. Ulcerozni kolitis može da se ispolji u bilo kom životnom dobu, najčešće između 15. i 35. godine.

Uzrok nastanka

Različita klinička istraživanja su pokazala da genetski faktor ima veoma bitnu ulogu u nastanku ove bolesti. Postoji visok stepen konkordantnosti obolevanja monozigotnih blizanaca. Mnogobrojni infektivni, bakterijski i virusni agensi predlagani su kao uzrok, ali bez definitnih dokaza.

Opis bolesti

Zapaljenski proces primarno zahvata sluznicu debelog creva, koja je čitava prekrivena ranicama i krvlju kao posledicom krvarenja iz ranica. Bolest praktično uvek (95% slučajeva) zahvata rektum (završni deo debelog creva) a, uz rektum, može da kontinuirano zahvati deo debelog creva ili debelo crevo u celini. Tada može da se proširi i na nekoliko santimetara ileuma koji, za razliku od Crohnove bolesti, nije zadebljan niti sužen. U ulceroznom kolitisu, za razliku od Crohnove bolesti, bolest se ne širi ispod submukoze. Samo u teškom obliku ove bolesti zid creva može da postane vrlo tanak, sluznica ogoljena, a zapaljenje da se proširi do seroze, što dovodi do dilatacije (toksični megakolon) s mogućnošću perforacije.

Klinička slika

Način ispoljavanja i simptomi zavise od zahvaćenog regiona creva i opsežnosti bolesti. Kliničke manifestacije ulceroznog kolitisa su najčešće proliv, obično bez krvi, i bol u trbuhu (> 75%), zatim febrilnosti (>50%), kao i opšta slabost, a moguć je i gubitak u težini. Ponekad, posebno kod dece i starih jedini simptomi mogu da budu povišena telesna temperatura i gubitak u težini.

Dijagnoza

Dijagnozu treba uzeti u obzir kod svih bolesnika s prolivom, sa ili bez krvi, i bolom u trbuhu. Moguća su atipična ispoljavanja, povišena telesna temperatura neobjašnjenog porekla bez crevnih simptoma ili vancrevna ispoljavanja, recimo artritis ili oboljenje jetre. Serološke analize su nespecifične. Mogu da pokažu umerenu anemiju (normohromnu, normocitnu ili hipohromnu), povišenu sedimentaciju, leuko i trombocitozu, hipoproteinemiju. Proliv može da dovede do poremećaja elektrolita.

Lečenje

Najefikasniji medikamenti u lečenju ulceroznog kolitisa su antiinflamatorni lekovi (kortikosteroidi, aminosalicilati i imunosupresivi) a, po potrebi, primenjuju se i drugi lekovi. Kortikosteroidi su efikasni u lečenju akutne faze. Dugotrajna primena ograničena je neželjenim dejstvima, a akutno lečenje ne smanjuje rizik recidiva. Steroidni lekovi koji deluju pretežno lokalno su u razvoju. Aminosalicilati su efikasni u lečenju blažih oblika ulceroznog kolitisa, kao i lokalnom lečenju distalnog kolitisa. Primenjeni kao terapija održavanja znatno, za 80%, smanjuju recidiviranje ulceroznog kolitisa. Ne preporučuje se primena aminosalicilata uz kortikosteroide, u akutnoj fazi, jer nema dokaza da povećavaju uspešnost lečenja. Neželjena dejstva pri primeni sulfasalazina – mučnina, glavobolja, kožni osipi, reverzibilni sterilitet kod muškarca i, vrlo retko, hemolitična anemija i agranulocitoza -pripisuju se sulfapiridinu. U tim slučajevima koriste se preparati mesalazina ili olsalazina. Imunosupresivni lekovi, azotioprin i 6-merkaptropin, imaju isti aktivni metabolit; osnovna im je primena u hronično aktivnoj bolesti kao i u održavanju remisije.
http://www.stetoskop.info/Ulcerozni-kolitis-660-c28-sickness.htm
KORISNA ISKUSTVA SA RAZNIH FORUMA
………………………………………………………….

evo mene posle malo duze pauze.

Sto se tice mog iskustva oko ishrane u zadnjih 2,5 godina i efekata na bolest to je otprilike islo ovako:
1. nutricionista u bolnici mi je dao par saveta oko nacina ishrane i namirnica koje smem a koje ne smem da konzumiram i ja sam se toga pridrzavao u vecoj meri sve dok bolest nije presla u fazu remisije.
2. kasnije sam se “uglavnom” pridrzavao sa malim “izletima” tipa rostilj, pivo i sl. pa se opet pojavilo blago krvarenje, tada sam poceo sa…
3. makrobiotikom, tj. puno zitarica i bez crvenih mesa, samo belo pilece i riba i povrce, bez secera. U principu to mi nije nesto mnogo pomoglo pogotovo kada sam jeo velike kolicine kuvanih zitarica tipa psenica ili pirinac.
4. Na kraju sasvim slucajno pronalaziom na net-u na Specific Carbohydrate Diet koja bi mogla da se prevede kao Specificna ugljeno-hidratna dijeta. Pocinjem sa strogim pridrzavanjem i vec posle par dana simptomi skoro prestaju. Kako je ta dijeta pogodna posebno za leto kada su pijace pune, sa dolaskom zime malo sam “olabavio” i simptomi se oped sporadicno pojavljuju (ponekad vrlo malo sveze krvi na stolici posebno kada je tvrdja, blagi pritisak sa leve strane stomaka, sve ostalo regularno). Cim grane prolece nastavljam…

…jedna napomena, ova dijeta nije lek vec samo nacin da se ublaze simptomi bolesti ili da potpuno nestanu. Bitno je i da nemaju svi iste simptome i pojavne oblike bolesti pa neznam kako ce kod koga da deluje, bilo bi interesantnoi da sto vise ljudi proba pa da isprica svoje reakcije. Uglavnom kod mene deluje…

NEDOZVOLJENA HRANA
Šećeri: Ne jedite šećer, melase, saharozu, visoko fruktozni kukuruzni sirup, fruktozu, ili bilo koji drugi prerađeni šećer.Povrće: Svo povrće iz konzerve je nedozvoljeno.

Žitarice: Sve žitarice su nedozvoljene, kao što su: kukuruz, pšenica, pšenične klice, raž, ovas, ječam, pirinač, soja, proso, i druge. Neke mahunarke nisu dozvoljene: pistaći, klice pasulja, soja, bob. takođe nije dozvoljen: krompir, slatki krompir, i paštrnjak, morske alge i bioprodukti morskih algi.

Mesa: Sva konzervirana mesa nisu dozvoljena(mesni narezak, paštete i sl.). Većina mesnih prerađevina koja ima štetne aditive nije dozvoljena.

Mleko i mlečni proizvodi: Sve varijante mleka nisu dozvoljene: punomasno, nemasno, čokoladno, itd. Neki sirevi sadrže visok procenta laktoze i zato su zabranjeni: ricotta, mozzarella, mladi sir, krem sir, feta, prerađeni sirevi i kajmak. Komercijalni jogurt sadrži visok procenat laktoze i zbog toga nije dozvoljen. Pavlaka i mileram nisu dozvoljeni.

Ostalo: Ostala hrana koja nije dozvoljena: hleb, testenine, komercijalni majonez (zbog aditiva), sladoled, slatkiši, čokolada, kakao, margarin, komercijalni kečap, prašak za pecivo.

DOZVOLJENA HRANA – Količina nije ograničena ako primenjujete balansiranu dijetu

Šećeri: Med je jedini proizvod od šećera koji je dozvoljen. Ne mogu svi da ga tolerišu podjednako pa budite oprezni.

Povrće: Većina povrća, sveže ili smrznutoi sirovo ili kuvano, je dozvoljeno uključujući: špargla, brokoli, karfiol, artičoka, cvekla, prokelj, kupus, šargarepa, celer, krastavac, plavi patlidžan, cukini tikvice, tikvice, tikva, paprike, beli luk, zelena salata, spanać, pečurke (osim ako imate kandidijazu), crni luk, rotkva. Budite oprezni sa sirovim povrćem kada je prisutna dijareja.

Mahunarke: beli pasulj, sočivo, grašak, kikiriki u ljuspi, prirodni puter od kikirikija, lima pasulj, i boranija.

Mesa: Sva neprerađena mesa kao što su: govedina, svinjetina, piletina, ćuretina, divljač, noj, riba, školjke, jagnjetina, zečetina, i jaja. Neke mesne prerađevine su dozvoljene ali samo ako nemaju nikakve aditive.

Mleko i mlečni proizvodi: Svi prirodni sirevi koji nisu gore pobrojani su dozvoljeni: čedar, švajcarski, havarti, suvi/stari domaći sir, itd. Domaće kiselo mleko koje je fermentisalo najmanje 24 sata je vrlo poželjno.

Voće: Većina voća je dozvoljena kao što su: avokado, jabuke, paradajz, masline, kajsija, banane, kokos, mušmule, berries, višnje, citrusno voće, breskve, kruške, tropsko voće, i grožđe. Badem, brazilski orah, orah, kesten, lešnik.

Razno: Sledeća hrana je dozvoljena: maslinovo ulje, kokosovo ulje, ulje od soje, kukuruzno ulje, slab čaj, slaba kafa, senf, sirće i sokovi bez aditiva.
pozdrav svim sapatnicima…

…………………………………………………………..
KEFIR
Pozdrav svima.
Bolujem od UC jos malo pa deset godina.U početku bolesti sam bio smrsao preko deset kilograma.Tada gastroskopijom u Nisu je ustanovljen UK. Lecenje je krenulo 5asa i folnak.Posle nekoliko meseci stanje se pogoršalo pa sam zakazao pregled na VMA kod doktora Tarabara i dobio sam sledecu terapiju salofk klizme 21 dan,salozopirin,folnak,probiotik i orvazil 7 dana također i one ampule za poboljšanje krvne slike Neznam tačno kako se zovu. Nakon prve kontrole stvari su se popravile i nastavio sam terapiju sve isto osim klizmi dobio sam cepice salofalk i opet je stanje napredovalo Ka ozdravljenju,a tako sam se i osjećao.Onda sam ja sve zanemario jedno vreme je bilo sve ok i nisam imao bas nekih problema,ali nakon nekoliko meseci stanje se pogoršalo i opet problemi krvarenje,prolivi,deset puta i vise dnevno u wc strasno.Ponovo gastroskopija proširilo se po celom debelom crevu upala i ostave me u bolnici 15 dana opet isti lekovi,infuzije’lekovite klizme i malo se popravilo stanje.Od čestih stolica mi izašlo na cmaru kao hemoroid na jednoj strani bilo je strasno.Nakon bolnice stanje se popravilo,ali ne izlecilo.Tako godine prolazile salozopirina sam popio da sam uzuteo kao kinez nekad je bilo dobro nekada ne sve zavisi sta sam pojeo.Probavao sam sve i svasta razne čajeve i razne kase sa jogurtom i svasta sto sam god cuo i opet nije bilo nekog efekta.Prosle godine sam došao u Nemacku da malo radim i kako sam promenio sredinu i kako sam prestao da mislim o problemima stanje se popravilo ne pijem lekove nikakve vec godinu dana.Ujutro naseckam voća i pomesam sa jakult nekim mlekom koje u sebi ima korisnih bakterija kao probiotik samo na prirodnoj bazi i puno mi je bolje.Ponekad me boli neki zanemarujući bol ispod levog rebra prema kicmi i jedino sada sto me zabrine su ti kao suljevi na cmaru koji su sada malo veći i sa obe strane,ali me ne bole.Ako je neko imao tih problema bilo bi mi korisno kako ih je resio jer sam se malo uspaničio.Ako ima neko jos nekih pitanja neka slobodno pita sve sto znam odgovoricu.Jedini cilj Ka ozdravljenju je resiti se problema i živjeti punim plućima.
………………………………………………………..
KEFIR
Да поделим своја искуства. Од колитиса болујем око 10 година и из године у годину ми се стање полако погоршавало. Искључиво сам пио лекове на бази месалазина. Пре годину дана сам видео на сајту “купујемпродајем” да многи продају већ горе наведени млечни кефир са кавказа или како то неки зову – тибетанска гљива. купио сам га и почео да пијем дуплу дозу односно око 0.7 литара дневно. Лекове сам и даље пио, али по потреби. После 8 месеци сам приметио прва побољшања и тада сам престао лекове да пијем, а до тада тај последњи месец сам већ пио око једну таблету (500 милиграма) недењно. Сада се осећам добро и никаквих тегоба не осећам. Столица је једном дневно без крви. Видећу докле ће овако да потраје па вам јављам ако буде неких промена.
………………………………………………………………..
Elza, kod Ulceroznog Kolitisa postoji veliki problem da ono što jednoj osobi odgovara, drugoj osobi može da škodi. Čak šta više, jedan lek, koji te izleči u jednoj akutnoj fazi u drugoj akutnoj fazi obično bude bez efekta, pa moraš da tražiš drugi lek. E zato mora da se eksperimentiše. Savetujem ti da obavezno probaš prvenstveno sok od cvekle i šargarepe. Pomešaj ih, tako će manje opteretiti želudac, i nek pije polako. Takođe, ako ih cediš u sokovniku iscedi i zrele jabuke.
Od multivitamina obavezno kupi Daily Formulu od Universala, ne može da škodi.
A što se tiče onoga što kažu doktori u vezi dijete – pa i ja sam to isto napisao u svojoj prvoj poruci. Doktori su tebi rekli šta NE SME da jede, a ja sam pisao šta ja JEDEM u akutnom periodu. A u drugoj poruci sam napisao šta jedem kada NISAM u akutnoj fazi, odnosno kada nema proliva. Pročitaj pažljivije.
Rekao sam i tada, ali opet naglašavam da je kod UK sve individualno, znači ne postoji univerzalan način ishrane, već se, nažalost, mora eksperimentisati. Mada neke namirnice kao što su spanać, mleko, sojini proizvodi, pasulj, grašak, buranija treba u toku akutne faze u svakom slučaju izbegavati.
Da bi akutna faza što kraće trajala, treba se boriti protiv bolesti svim mogućim sredstvima – i lekovima, i čajevima, i klizmama, i vitaminima, i dijetama – sve u isto vreme.
Poslušaj Ejmi u vezi pasiranja hrane, i moja majka meni tako sprema.
Što se tiče remisije, meni je najduža trajala 2.5 godine i u tom periodu sam se aktivno bavio bodi bildingom (ne profi, naravno). One mogu da traju i duže, treba paziti da se ne prave greške u hrani i ne premarati se.
……………………………………………………………
Gentamicin
Ni slučajno ne koristite antibiotik Gentamicin, čak ni u obliku mast jer dovodi do aktivacije kolitisa čak i ako ste 10-tak godina u stabilnoj remisiji kao ja.
Prošle nedelje mi se, na poslu, u prst zabode više metalni opiljaka. Jedan izvučem, ove ostale ne vidim. Ubrzo kreće upala i gnojenje na tom delu prsta. Krenem da mažem gentamicin, upala kože na prstu se smiri, ali poče proliv, i to veoma jak. Setim se da sam proletos imao sličnih problema kada sam gentamicinom mazao neku upaljenu bubuljicu. Malo proguglam i imam šta da vidim:
http://www.ehealthme.com/ds/gentamicin/colitis+ulcerative#note_2http://emedicine.medscape.com/article/927845-treatment

Ulcerozni kolitis simptomi i ishrana

ULCEROZNI KOLITIS SIMPTOMI I LEČENJE

Ulcerozni kolitis je hronična autoimuna zapaljenska bolest koja zahvata završni deo debelog creva (rektum), a može se proširiti i na ostale njegove delove. Bolest se javlja u bilo kom životnom dobu,najčešće između 15. i 35. godine, i podjednako je zastupljena kod oba pola. Simptomi ulceroznog kolitisa se obično javljaju postepeno, ali nije retkost da se odmah po njihovoj pojavi dijagnostikuje teži oblik bolesti. Obraćanje lekaru za postavljanje dijagnoze i propisivanje terapije je obavezno, a ishrana i upotreba lekovitog bilja mogu značajno pomoći obolelima u borbi sa ovim neprijatnim oboljenjem. Nažalost, lek za ovo autoimuno oboljenje još uvek nije otkriven, ali u ublažavanju simptoma mogu pomoći napici na bazi iđirota, nevena, borovnice i stolisnika.

Koji su simptomi ulceroznog kolitisa

Kako će se bolest manifestovati zavisi od toga koji deo creva je zahvaćen i koliko je bolest napredovala. Tako postoje blaga, umrena i teška manifestacija bolesti. U slučaju blage forme zahvaćen je samo rektum, a od simptoma javljaju se povremena krvarenja iz debelog creva uz pojavu sluzi i blaži prolivi – manje od četiri retke stolice dnevno. Takođe mogu biti prisutni i blaži bolovi praćeni grčevima, kao i lažni nagon na stolicu i povremena opstipacija.

Ulcerozni kolitis u slučaju srednje forme bolesti , karakterišu krvave i neprijatne prolivaste stolice, koje su sada dosta učestalije,bude ih i do 10 dnevno, bolovi u crevima su srednje jačine, javlja se blaga anemija, kao i neznatno povišena temperatura. U ovom slučaju zahvaćen je veći deo debelog creva.

Osobe sa teškim oblikom ulceroznog kolitisa imaju opsežno zahvaćeno debelo crevo, a ponekad i slepo crevo, te i najizraženije simptome u vidu veoma učestalih krvavih stolica – više od deset dnevno, jačih bolova, visoke temperature – do 39,5°C i težu anemiju koja zahteva hitnu transfuziju. Vrlo brzo osoba gubi na težini i postaje neuhranjena. Težak oblik ovog oboljenja može biti i životno ugrožavajući. Ulcerozni kolitis kod dece i starijih ljudi može da se manifestuje samo mršavljenjem i povišenom telesnom temperaturom.

Koja se ishrana kod ulceroznog kolitsa preporučuje?

Osobe sa ulceroznim kolitisom suočavaju se sa gubitkom telesne težine, te je veoma važno da vode računa o kvalitetnoj ishrani. Neke namirnice dovode do pogoršanja tegoba, te ih je potrebno izbegavati. Primećeno je da mleko smeta većini obolelih, pa se njegova upotreba ne preporučuje. Ukoliko vam je dijagnostikovan ulcerozni kolitis trebate svakako izbegavti i kofein, gazirane napitke, hranu koja sadrži sorbitol i generalno svu industrijsku hranu. Proteini su veoma važni u ishrani, a najbolje je unositi ih kroz ribu, nemasno meso i pasirane mahunarke.

ulcerozni kolitis simptomi i lečenjeJelovnik za ulcerozni kolitis treba da sadrži sveže voće i povrće jer su oni obavezan deo ishrane, ali trebate izbegavati voće koje sadrži velike količine šećera, poput sušenog voća, grožđa i sl. Složeni ugljeni hidrati takode su preporučljivi. Nezasićene masne kiseline iz maslinovog, ribljeg i lanenog ulja pomažu u smanjenju upala creva i te masnoće su jedino dozvoljene, dok je prženje i upotreba životinjskih masti i rafinisanih ulja nepoželjna. Da bi se izbeglo nadimanje i posledični bolovi u stomaku potrebno je voditi računa o količini hrane koju jedemo u okviru obroka, o kombinacijama namirnica i pauzama između obroka (idelano je jesti na svaka 4 sata, bez grickanja između).

Ulcerozni kolitis iskustva sa kombinovanjem namirnica

Kada je kombinovanje hrane u pitanju, najvažnije je izbegavati kombinacije više koncentrisanih proteinskih namirnica u okviru obroka (meso, jaja, sir, mahunarke), mešanje proteina i ugljenih hidrata (hleb, krompir, pirinač i meso, riba, jaja), konzumiranje voća i tečnosti nakon obroka. Voće jedite na prazan stomak, minimum pola sata pre jela, a vodu pijte takode pola sata pre obroka i minimum 3 sata nakon njega.

Upala debelog creva i dodaci ishrani

Amino-kiselina glutamin omogućava odvijanje apsorpcije, deluje antioksidativno i protivupalno, te je poželjna u slučaju upala creva. Od pomoći mogu biti i probiotici, a potrebno je voditi računa i o unosu namirnica bogatih folnom kiselinom (zeleno lisnato povrće, žitarice, mahunarke…). Zbog smanjene apsorpcije neophodan je i dodatni unos magnezijuma, selena, cinka i kalcijuma kroz hranu i suplemente.

Dijeta za ulcerozni kolitis na bazi ovsa i prosa

Ovas je koristan u slučaju svih bolesti organa za varenje. Pripremite ga tako što ćete 100 grama očišćenih i opranih zrna kuvati u 1,5 1 vode, sve dok se količina tečnosti ne smanji za jednu trećinu. Tečnost procediti, prohladiti, zasladiti medom i piti umesto vode, ovo vam je odlična dijeta za ulcerozni kolitis creva. Takođe, proso je isto tako veoma korisna žitarica za zdravlje crevnog trakta. U početku koristite griz skuvan od fino mlevenog prošenog brašna, sa malo soli. Neka vam ovo bude jedan obavezan obrok tokom dana.

Ulcerozni kolitis lečenje 

Lek za ulcerozni kolitis još uvek ne postoji, ali primenjuje se terapija koja može da ublaži simptome i omogući zaceljivanje debelog creva, što obolelima omogućava daleko kvalitetniji život. Najefikasniji medikamenti za lečenje ulceroznog kolitisa jesu antiflamatorni lekovi poput kortikosteroida, imunosupresiva i aminosalicilata, a po potrebi primenjuju se i drugi medikamenti. Kortikosteroidi su efikasni u lečenju akutne faze bolesti.

O uzroku  ovog oboljenja ne zna se mnogo, te se smatra da su genetika i neki infektivni agensi glavni uzročnici oboljenja. Mnoge dečje infekcije, izostanak dojenja, stres, oslabljen imunitet, takode spadaju u potencijalne okidače za nastanak ove upalne bolesti creva. Osim terapije medikamentima postoje i biljke koje su naročito efikasne u slučaju ulceroznog kolitisa a u njih ubajamo iđirot, neven, koprivu, beli slez, čelebi-grana, lan, srčenjak, borovnice i jagode. Naravno ni jedno lečenje neće doneti rezultate, ukoliko ne promenite vaše životne navike, pri čemu veliku ulogu ima hrana koju konzumirate svakodnevno. Pravilna ishrana kod ulceroznog kolitisa, redovne kontrole kod specijaliste, terapije kombinovane sa pripravcima od lekovitog bilja, mogu držati bolest pod kontrolom.

Prirodno lečenje ulceroznog kolitisa

Recept za čaj od iđirota

  • U četvrt litra hladne vode potopiti ravnu kašičicu korena iđirota i ostaviti da prenoći. Ujutro malo podgrejati i zatim procediti. Pjte samo po jedan gutljaj neposredno pre i jedna posle svakog obroka, dakle šest gutljaja dnevno. Veoma je važno ne prekoračivati preporučenu dozu ukoliko imate dijagnostikovan ulcerozni kolitis.

Fenomenalna kombinacija neven i kopriva

  • Pomešati 300 g nevena, 100 g hajdučke trave i 100 g koprive. Kašičicu mešavine preliti sa 250
    ml vrele vode, ostaviti da odstoji 15 minuta, procediti i piti 1,5 do 2 litra čaja dnevno. Preporučljivo je da se na svakih 15 do 20 minuta pije po gutljaj čaja.

Jagoda i ranjenik za ulcerozni kolitis creva

  • Pomešati po dve supene kašike lista koprive, lista ranjenika i lista i korena jagode, pa preliti litrom ključale vode. Poklopiti, a potom posle dva sata procediti. Piti tokom dana, po želji zasladiti medom.

Borovnica protiv proliva

Osobe koje imaju ulcerozni kolitis, znaju veoma dobro koliko je nezgodna dijareja koju prate prolivaste stolice. Ovom prilikom daćemo vam jedan izuzetan lek protiv proliva:

  • U litru mlake vode potopiti 80 grama sušenog ploda borovnice i ostaviti da stoji oko jedan sat. Vodu sa borovnicama zatim zagrejati do ključanja i pustiti da vri 20 minuta. Skloniti sa ringle, poklopiti i sačekati da se ohladi, pa tako neproceđeno sipati u staklenu teglu ili flašu sa širokim grlom. Piti na svaki sat po jednu šoljicu sa nekoliko kapi komovice. Potrebno je grickati i skuvane plodove borovnica.

Blagotvorni sirup od zlatnice protiv upale creva

  • U pola litra vode kuvati 50 grama cvetova zlatnice i 700 grama žutog šećera. Nakon deset minuta skloniti sa ringle i ostaviti da stoji 12 sati, procediti i piti po 1 dl dnevno, podeljeno u više doza.

Prirodni lek za ulcerozni kolitis  – bademi u ulju

  • Potopiti u vruću vodu 200 grama sirovih badema. Nakon deset minuta zdrobiti ih u avanu tako da se dobije kaša. Kašu preručiti u litarsku teglu, a zatim sipati maslinovo ulje do vrha. Teglu zatvoriti i čuvati 30 dana na sobnoj temperaturi. Svakog dana promućkati teglu i to više puta. Nakon 30 dana ulje procediti i uzimati pet puta dnevno po jednu kašiku, ali na svaka tri dana.

Nadamo se da ste saznali šta je ulcerozni kolitis creva i kako ga možemo lečiti prirodnim putem, obavezno pročitajte tekst Kronova bolest.

Preuzeto sa stranice: http://dijetamesecevemene.com/zdravlje/ulcerozni-kolitis-simptomi-ishrana-dijeta/Znam dobro da, ako se ima ulcerozni kolitis, treba izbegavati antibiotike, neki su čak u stanju da stvore UC kod ljudi koji ga nikad nisu imali. Ali stvarno mi je delovalo neverovatno da tako mala količina gentamicina može izvući kolitis iz remisije. Pogledajte i:http://www.ukuks.org/forum/viewtopic.php?f=5u0026amp;t=275

 

Leave a Reply