Uz sintetički RNK srce leči samo sebe.

Današnja vest o revolucionarnom uspehu naučnika da pokrenu regneraciju oštećenog tkiva srčanog mišića kod miševa uz pomoć sintetičkog RNK nije ništa novo. Na ovu mogućnot ukazao pre više od deset godina  dr. Skripnjuk ali vest nije ponpezno najavljena jer farmaceutska industrija nema interes sobzirom da je moetoda prilično jeftina. Više informacija pogledajte OVDE…

ljudsko telo, anatomija

 U tekstu koji sledi pročitaćete informacije koje su ovih dana osvanule u našim medijima a na ovom LINKU pogledajte  film koji govori o sličnoj mogućnosti ali od pre 7 godina.

NOV NAČIN OPORAVKA OD SRČANOG UDARA

Uz sintetički RNK srce leči samo sebe

Autor: Miloš Jovanović

 

 

Naučnici uspeli da pokrenu regeneraciju oštećenog tkiva srčanog mišića kod miševa, a uskoro će početi i klinički testovi na ljudima

BOSTON – Konačno nađeno rešenje za srčane bolesti.
Tim naučnika s instituta Karolinska i Harvard uspeo je da dođe do revolucionarnog leka za srce – uspeli su da navedu srce miševa da posle srčanog udara samo pokrene regeneraciju oštećenog tkiva i da za to koristi matične ćelije tog organa. Studija je pokazala i da se na ovaj način stvaraju i nove ćelije srčanog mišića, što ne samo što leči već i poboljšava rad srca.

Brži oporavak

Ovom vrstom terapije omogućen je brži i trajniji oporavak srčanog tkiva koje je oštećeno srčanim udarom ili na neki drugi način. Tajna je u inovativnom pristupu kojim se izaziva proizvodnja matičnih ćelija srca, čiji se razvoj kontroliše tako da postanu ona vrsta ćelija koje su srcu potrebne u datoj situaciji.

– Istraživanje pokazuje da je moguće koristiti srce kao fabriku za proizvodnju različitih grupa kardiovaskularnih ćelija, i to bez ubacivanja novih ćelija u samo srce – rekao je Kenet Čejn, profesor instituta Karolinska u Švedskoj.

Novo istraživanje bazirano je na prethodnoj studiji, kojom je pokazano se VEGFA (faktor za rast endotelnih ćelija odraslog srca) može koristiti i da odredi matičnim ćelijama srca u koju će se vrstu ćelija razviti, što znatno pomaže pacijentima. Da bi naterali srce da samo proizvede VEGFA, naučnici su morali da koriste novu tehnologiju kojom se sintetički kurir RNK (mRNK) ubrizgava direktno u srce. Ovaj veštački stvoren molekul mRNK dodatno je modifikovan da ga imunološki sistem organizma ne bi prepoznao kao pretnju spolja i napao.

Tek početak

Istraživanje na miševima pokazalo je da je dovoljno samo jedno stimulisanje VEGFA faktora i da se može primeniti tačno u oštećeno područje srca. Na ovaj način se brže i efikasnije leči oštećeno tkivo, dok zdravi delovi srca neometano mogu da nastave rad. Efekti su dugoročni ako se terapija primeni do 48 sati nakon srčanog udara, čime se znatno smanjuje šansa da će doći do novog srčanog udara.

– Ovo nas približava kliničkom ispitivanju o regeneraciji srčanog tkiva samo jednim hemijskim agentom, bez potrebe da se u srce unose dodatne ćelije – naglašava Čejn, ali podseća da je ovo samo početak i da treba još istraživanja da bi nova terapija postala standardni način lečenja srca.

Potreban novi uređaj

Najveći problem je razvoj novog uređaja kojim će biti moguće da se sintetički mRNK pošalje u srce kateterskom tehnologijom. Naučnici trenutno rade na njegovom razvoju, ali da bi do njega došlo, neophodno je početi i kliničke testove na ljudima.