ZDRAVSTVENI DETEKTIV

Briga o zdravlju ili nova poslovna mogućnost

Nova zanimanja i poslovi u trendu.

UKOLIKO NISTE U MOGUĆNOSTI DA ODABERETE U MORU PONUDA KOJA NUDE REŠENJA ZA VAŠ ESTETSKI ILI ZDRAVSTEVI PROBLEM MOŽEA JE PRAVO VREME DA SE UPOZNATE SA MOGUĆNOSTIMA KOJE NUDE UREDJAJI ZA EPD I VEGA TESTIRANJE.

Postanite pravi zdravstveni detektiv

Gubite kosu, često zevate, krči vam stomak, igra vam oko… Te i slične tegobe često vas nerviraju, ali ponekad i brinu jer ne znate koliko su ozbiljne.

Iako se najčešće radi o bezopasnim smetnjama, u izvesnim slučajevima te neprijatnosti zahtevaju konsultaciju s lekarem. Ovi saveti će vam pomoći da sami sebi postavite dijagnozu.

KOSA
Promena teksture
Vaše bujne lokne odjednom počinju previše da se mrse, dlaka vam je suva, krta ili gruba – to je jedan od klasičnih simptoma hipotiroidizma, koji često ostaje nedijagnostifikovan, naročito među ženama. Tiroidna žlezda, koja reguliše metabolizam, ne proizvodi dovoljno tirodnih hormona, pa se rast kose – kao i sve druge telesne funkcije – usporava.
Promena teksture kose ukazuje na promene u lučenju ženskih polnih hormona. Tako za vreme trudnoće, kosa koja je bila suva postaje masna, i obrnuto. U menopauzi, kad nivo estrogena opada, kosa se proređuje i isušuje.

OČI
Podočnjaci
Iako se razlog najčešće krije u nasleđu, starenju ili manjku sna, tamni podočnjaci mogu biti i znak zdravstvenih tegoba. Aspirin ili varfarin proširuju krvne sudove ispod očiju, zbog čega su podočnjaci vidljiviji.
Ekcem i alergija takođe doprinose tamnim podočnjacima.

Izrasline na kapcima
Ukoliko se ti izraštaju javljaju u uglu gornjih kapaka i ako su žućkaste boje, reč je najverovatnije o ksantelazmima – bezbolnim, iako ružnim, masnim naslagama ispod kože. Iako su uglavnom bezopasni, oni su znak povišenog lošeg holesterola ili smanjenog dobrog holesterola, što znači da je dotična osoba izložena povećanoj opasnosti od srčanih oboljenja. Ukoliko pored izraštaja imate žućakstu kožu i osećate svrab, to je simptom ozbiljnog oboljenja – bilijarne ciroze. Iako je retka zahteva hitnu intervenciju stručnjaka.

Zakrvavljene oči
Ako ste mnogo plakali ili popili čašicu više, sitni krvni sudovi u očima se šire ili upale, pa oči postaju krvave.
Antikoagulanti, preparati za razređivanje krvi, takođe mogu da imaju taj efekat.
Hronično krvave oči jesu simptom okularne rozacee. Rozacea je česta kožna bolest koja se manifestuje crvenilom lica, masnom kožom i bubuljicama.

NOS
Slabljenje čula mirisa
To je znak starenja, ali i manjka cinka. Ukoliko ne osećate mirise, možda je reč o reakciji na lekove kao što su preparati koji smanjuju zapušenost nosa i hipertiroidizam.
To je jedini simptom tumora mozga poznatog kao meningiom olfaktorne brazde. On nije kancerogen, ali ukoliko se ne leči, može da vam poremeti i vid. Ova vrsta tumora se češće javlja kod žena, obično između 40. i 70. godine.
I, najzad, slabljenje čula mirisa može biti rani simptom Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

USNE I USTA
Suva usta
Ukoliko imate osećaj da su vam usta puna vate, moguće je da ste dehidrirali zbog presoljene hrane, mnogo alkohola ili toplote.
Dešava se da je to reakcija na neke lekove, recimo antihistaminike, antidepresive i preparate za snižavanje krvnog pritiska.
Ponekad je teško razlikovati suva usta od žeđi. Ali ako ste uz to i stalno gladni i osećate potrebu da urinirate, to je signal dijabetesa.

VILICA
Bol u vilici
Ako vam škljocne vilica svaki put kad zevnete ili nešto zagrizete, najverovatnije je reč o upali viličnog zgloba i mišića za žvakanje. Poremećaj je ponekad praćen zvonjavom i bolom u ušima.
Ako imate osećaj da vam se vilica ukočila i teško je pomerate sleva nadesno i obrnuto, to može biti rani simptom oralnog karcinoma.

Često zevanje
Zevanje je pre svega simptom umora i dosade. Ponekad je nagoveštaj određenog tipa nesvestice koji se naziva vazovagalna sinkopa koja se javlja kad osećate jak strah i uzbuđenje.
Osobe s neurološkim poremećajima, uključujući multipleks sklerozu, često previše zevaju. Izvesni antidepresivi i lekovi za Parkinsonovu bolest mogu da izazovu prekomerno zevanje.

TORZO
Trnci po telu
Ukoliko osećate trnce, bockanje ili utrnulost noge ili ruke, to je signal ukleštenog nerva prouzrokovanog povredom zgloba ili kičme.
Ponekad su utrnulost i bockanje upozoravajući simptom migrene ili epileptičnog napada.
Ukočenost i utrnulost lica, tela ili udova jedan su od najčešćih znakova multipleks skleroze.
Zanimljivo je da preterana količina vitamina B6 može da prouzrokuje taj problem, kao i prevelike doze kalcijuma, kalijuma, natrijuma i gvožđa.

Naduvenost
Ukoliko vam se dešava da ste se naduli, najčešće se radi o višku gasova. Krivci su netolerancija laktoze i hrana bogata biljnim vlaknima. Naduvenost je i znak zadržavanja viška vode u organizmu zbog preslane hrane ili uzimanja nekih lekova, recimo kontraceptivnih pilula ili pilula s estrogenom.

Preuzeto sa http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/37934/Postanite-pravi-zdravstveni-detektiv

Mnogo više informacija kao i mogućnosti da sami ustanovite mineralno viitainske potrebe, postojanje intolerancije na hranu, prisustvo bakterija, virusa i parazita, kao i veliki broj drugih testova možete naučiti na seminaru koji organizuje udruženj za funkcionalnu ishranu i dijagnostiku NIT.

Saznajte više o mogućnosti koje nudi  FUNKCIONALNA DIJAGNOSTIKA  I O.M.I HEALTH TEST.

NAŠ MOTO GLASI: “ZAŠTO SUMNJATI, PROVERI” Kontaktirajte nas radi više informacija….Više…

Zdravstveni detektiv, Nutrition Ekspert, Wellness konsultant – briga o zdravlju ili poslovna mogućnost.  Više…